Bez obzira na to jedete li ga svježeg ili ga koristite kao dodatak jelima, mladi luk će organizam obogatiti vitaminima, mineralima i fitokemikalijama, što ga čini jednom od najzdravijih namirnica.
Mladi luk je vitaminska bomba, a jedan njegov dio snižava kolesterol: Pet razloga zašto bi ga trebalo jesti svaki dan
Mladi luk štiti zdravlje kostiju. Samo jedna stabljika sadrži oko 20 mikrograma vitamina K i 1,6 mg vitamina C. Kada su u pitanju potrebe žena za spomenutim vitaminima, stabljika mladog luka sadrži 22 posto preporučene dnevne doze vitamina K i 2,1 posto preporučene dnevne doze vitamina C.
Kod muškaraca, to iznosi 16 posto preporučene doze vitamina K i skoro dva posto vitamina C. Oba vitamina od ključnog su značaja za rast, razvoj i održavanje jačine i zdravlja kostiju. Ako vaša prehrana ne sadrži dovoljne količine ovih vitamina, povećava se mogućnost razvoja osteoporoze te kosti mogu postati lomljive.
Mladi luk štiti zdravlje očiju. Tijelu je prijeko potreban vitamin A za proizvodnju rodopsina, proteina u očima koji receptorima mrežnjače omogućuje upijanje svjetlosti. Osobe čija prehrana ne sadrži dovoljne količine vitamina A mogu dobiti noćno sljepilo i druge poremećaje vida, uključujući čireve rožnjače. Stabljika mladog luka sadrži 24 mikrograma vitamina A u obliku provitamina A koji se u organizmu pretvara u retinol, aktivni oblik vitamina. Ova količina vitamina A ispunjava 3,4 posto dnevnih potreba kod žena i 2,6 posto kod muškaraca.
Mladi luk snižava kolesterol. Za to je zaslužan njegov zeleni dio. Ovo povrće, pomaže i u reguliranju razine šećera.
Mladi luk štiti zdravlje srca. Vitamini A i C, koji se mogu naći u namirnicama kao što je mladi luk, imaju snažna antioksidativna svojstva. To znači da spomenuti vitamini mogu spriječiti oštećenja staničnog tkiva izazvanih djelovanjem slobodnih radikala. Prehrana bogata namirnicama s visokim udjelom antioksidansa povezuje se sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti.
Vitamin C, također, može pomoći kod snižavanja visokog krvnog tlaka što, zauzvrat, može smanjiti rizik od srčanih oboljenja.
Mladi luk štiti imunitet. Istraživanja pokazuju da je on bogat izvor fitokemikalija koje mogu ojačati imunitet te služe kao dobra prevencija raku.
Općepoznata je činjenica da ljubitelji voća i povrća ne moraju previše brinuti za svoje zdravlje, a posebice ako redovno konzumiraju mladi luk. On je prava vitaminska bomba koja štiti od raznih bolesti i jača zdravlje, piše Alo.