Mirisi u čaši: Donosimo provjerene recepte za najbolje kuhano vino
Od odabira idealnog vina i začina do klasičnih recepata za crnu i bijelu varijantu, otkrijte sve tajne za pripremu omiljenog zimskog napitka koji grije dušu i tijelo
Šalica toplog, aromatičnog kuhanog vina savršeno dočarava ugođaj zime i blagdana. Ovaj napitak, čija povijest seže sve do starih Rimljana koji su grijali vino kako bi se zaštitili od hladnoće, danas je globalni fenomen. Od njemačkog Glühweina na božićnim sajmovima, preko francuskog Vin Chauda na skijalištima, do skandinavskog Glögga, kuhano vino sinonim je za utjehu, toplinu i druženje.
Priprema kod kuće nevjerojatno je jednostavna, a najveća nagrada, uz sam napitak, jest predivan miris začina koji će ispuniti svaki kutak vašeg doma i stvoriti istinsku blagdansku atmosferu.
Kako pripremiti savršenu bazu za kuhano vino
Prije nego što uronimo u recepte, važno je savladati nekoliko ključnih koraka koji svako kuhano vino čine nezaboravnim. Pravila su jednostavna, a rezultat je uvijek savršen.
Odabir vina je ključan
Ne morate posegnuti za najskupljom bocom iz svoje kolekcije. Budući da se zagrijavanjem i dodavanjem začina gube suptilne note vrhunskih vina, idealan izbor su cjenovno pristupačna, ali kvalitetna vina. Za klasično crno kuhano vino birajte suha, voćna i puna vina poput Merlota, Zinfandela, Cabernet Sauvignona ili domaćih sorti kao što su Teran i Frankovka. Ako se odlučite za bijelu varijantu, suha i aromatična vina poput Graševine, Malvazije ili Rizlinga bit će izvrstan temelj.
Moć cijelih začina
Aromatični začini duša su kuhanog vina. Osnovu gotovo uvijek čine štapići cimeta, cijeli klinčići i zvjezdasti anis. No, tu zabava tek počinje. Slobodno eksperimentirajte s koricom naranče i limuna, ploškama svježeg đumbira, mahunama kardamoma ili prstohvatom muškatnog oraščića. Važan savjet: uvijek koristite cijele začine. Mljeveni začini zamutit će vino i stvoriti neugodan talog na dnu čaše.
Savršena ravnoteža slatkoće i kiselosti
Slatkoću prilagodite vlastitom ukusu i vinu koje koristite. Klasični izbor je šećer (bijeli ili smeđi), no izvrstan okus dat će i med ili javorov sirup. Za prirodniju slatkoću i dodatnu dimenziju okusa, mnogi recepti preporučuju dodavanje soka od jabuke. Svježina citrusa ključna je za balans. Narezana naranča neizostavan je dio, no kako biste izbjegli gorčinu, možete je oguliti prije dodavanja u lonac.
Zlatno pravilo – bez vrenja!
Ovo je najvažnije pravilo: vino se ne smije kuhati! Alkohol isparava na 78 °C, pa ako dopustite da vino proključa, izgubit ćete ono najvažnije. Zagrijavajte ga polako, na laganoj do srednje jakoj vatri, sve dok ne postane vruće i dok se s površine ne počnu dizati lagani mjehurići. Zatim smanjite vatru na minimum i pustite da se arome prožimaju barem 15 minuta, a po mogućnosti i duže.
Klasični recept za crno kuhano vino
Ovaj recept je provjerena klasika koja će vas ugrijati i oduševiti.
Sastojci:
- 1 boca (750 ml) suhog crnog vina
- 60 ml brendija, konjaka ili ruma (po želji)
- 1 naranča, narezana na kolutiće
- 8 cijelih klinčića
- 2 štapića cimeta
- 2 zvjezdasta anisa
- 2-4 žlice šećera, meda ili javorovog sirupa (po ukusu)
Priprema:
- Sve sastojke osim brendija stavite u veći lonac.
- Zagrijavajte na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući dok se šećer ne otopi.
- Netom prije nego što vino proključa, smanjite vatru na najnižu moguću temperaturu.
- Poklopite i pustite da se lagano krčka najmanje 15 minuta, a za bogatiji okus i do sat vremena.
- Procijedite vino kako biste uklonili začine i komade naranče.
- Umiješajte brendi (ako ga koristite) i kušajte. Po potrebi dodajte još zaslađivača.
- Poslužite toplo u šalicama, ukrašeno svježom kriškom naranče ili štapićem cimeta.
- Za veća druženja, kuhano vino možete pripremiti i u slow cookeru (aparat za sporo kuhanje) na niskoj postavci, što će ga održavati toplim tijekom cijele večeri.
Recept za bijelo kuhano vino
Za one koji preferiraju lakše i svježije note, bijelo kuhano vino je savršen izbor. Njegove arome su nježnije, a začini poput đumbira i kardamoma dolaze do punog izražaja.
Sastojci:
- 1 boca (750 ml) suhog bijelog vina (npr. Graševina, Rizling)
- 1 naranča, narezana na kolutiće
- 50 ml likera od naranče ili meda
- 2-3 žlice meda ili šećera (po ukusu)
- 1 štapić cimeta
- 3-4 kriške svježeg đumbira
- 4 mahune kardamoma, lagano zgnječene
- 2 zvjezdasta anisa
Priprema:
- U veći lonac stavite vino, kolutiće naranče, med (ili šećer), štapić cimeta, đumbir, kardamom i zvjezdasti anis.
- Zagrijavajte na laganoj do srednje jakoj vatri, povremeno miješajući dok se zaslađivač potpuno ne otopi.
- Kao i kod crnog vina, pazite da ne proključa. Kada se uz rub lonca počnu pojavljivati mjehurići, smanjite vatru na minimum.
- Poklopite i pustite da se arome prožimaju barem 15-20 minuta.
- Procijedite vino kako biste uklonili voće i začine.
- Umiješajte liker od naranče ili meda (ako koristite).
- Poslužite odmah, ukrašeno svježom kriškom naranče ili štapićem cimeta.
Bezalkoholne inačice popularnog adventskog napitka
Za one koji ne piju alkohol ili žele ponuditi nešto za sve uzraste, bezalkoholna verzija jednako je ukusna. Jednostavno zamijenite vino kvalitetnim sokom od brusnice, jabuke ili crnog grožđa i dodajte iste začine. Rezultat je topao i aromatičan napitak u kojem svi mogu uživati.
Bilo da se držite klasike ili odlučite eksperimentirati, kuhano vino je više od pića – to je doživljaj. To je poziv na usporavanje, uživanje u trenutku i stvaranje toplih uspomena s dragim ljudima. Zato ove zime uzmite lonac, odaberite omiljene začine i stvorite vlastitu mirisnu čaroliju.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Nutricionistica razotkriva ključne mitove o prehrani: 'Ovo su dvije najveće zablude koje sam čula'
403 Forbidden