Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
ZIMSKI UŽICI /

Adventska čarolija kod kuće: Isprobajte ovaj recept za savršeno bijelo kuhano vino

Zaboravite na klasičnu crvenu varijantu – donosimo vam recept za elegantan, svjež i aromatičan napitak od bijelog vina

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Bijelo kuhano vino sve je popularniji odabir koji nudi lakši, svježiji i jednako očaravajući doživljaj. Njegov miris cimeta, citrusa i klinčića koji se širi domom najbolji je uvod u opuštajuću zimsku večer.

Poznato i kao Weißer Glühwein u Njemačkoj i Austriji, gdje je postalo nezaobilazni dio adventske ponude, bijelo kuhano vino savršena je alternativa za sve koji preferiraju nježnije vinske note. Njegova priprema je jednostavna, a rezultat je elegantan i topao napitak idealan za druženje s prijateljima ili miran blagdanski trenutak uz dobru knjigu.

Odabir pravih sastojaka: temelj savršenog okusa

Iako proces kuhanja i dodavanje začina mogu prikriti neke nedostatke, polazna točka uvijek bi trebali biti kvalitetni proizvodi.

Koje vino odabrati?

Za bazu odaberite suho ili polusuho bijelo vino poput graševine, pinota sivog, chardonnaya ili suhog rizlinga. Njihova kiselost idealno balansira slatkoću i začine. Nije nužno skupo, ali koristite vino koje biste pili i samo, jer loše vino ni začini neće spasiti. Izbjegavajte slatka vina kako kuhano vino ne bi bilo preslatko.

Adventska čarolija kod kuće: Isprobajte ovaj recept za savršeno bijelo kuhano vino
Foto: Pixabay

Čarolija začina i voća u kuhanom vinu

Začini su duša svakog kuhanog vina. Ključno je koristiti cijele začine, a ne mljevene, da bi napitak ostao bistar i kako bi se arome postepeno otpuštale.

  • Klasici: Štapići cimeta, cijeli klinčići i zvjezdasti anis čine sveto trojstvo kuhanog vina.
  • Dodatna aroma: Za kompleksniji okus možete dodati i mahunu vanilije, nekoliko zrna kardamoma ili čak bobice borovice. Kriška svježeg đumbira dat će napitku ugodnu pikantnost.
  • Voće: Svježi citrusi su obavezni. Naranča daje slatkoću i bogatu aromu, dok limun pridonosi svježini. Koristite neprskano voće, budući da se često koristi i kora. Za lijepu boju i blago opor okus možete dodati i šaku svježih ili smrznutih brusnica.

Recept za aromatično bijelo kuhano vino

Ovaj recept služi kao odličan temelj koji možete prilagoditi vlastitom ukusu, dodajući više ili manje šećera i eksperimentirajući s različitim začinima.

Sastojci:

  • 1 boca (0,75 l) suhog bijelog vina (npr. graševina, pinot sivi)
  • 1 velika naranča
  • ½ limuna (po želji)
  • 2-4 žlice šećera ili meda (prema ukusu)
  • 2 štapića cimeta
  • 5-6 cijelih klinčića
  • 2 zvjezdasta anisa
  • 2 mahune kardamoma (lagano pritisnute)
  • 50 ml ruma ili brendija (po želji, za dodatnu toplinu)

Priprema:

  1. Naranču i limun dobro operite. Polovicu naranče narežite na tanke kolutove, a iz druge polovice iscijedite sok. Limun također narežite na kolutove.
  2. U lonac srednje veličine stavite iscijeđeni sok naranče, šećer (ili med), kolutove naranče i limuna te sve začine (cimet, klinčiće, anis, kardamom).
  3. U lonac ulijte vino. Sve dobro promiješajte.
  4. Zagrijavajte na laganoj do srednje jakoj vatri. Ključno je da vino nikada ne proključa. Vrenjem bi ispario alkohol, a citrusi i začini mogli bi postati gorki. Idealna temperatura je oko 70 °C, odnosno dok se ne počne lagano pariti.
  5. Smanjite vatru na najmanje i pustite da se arome prožimaju barem 20-30 minuta. Za intenzivniji okus, možete ga ostaviti poklopljenog i do sat vremena.
  6. Kušajte i po potrebi dodajte još šećera ili meda.
  7. Netom prije posluživanja, umiješajte rum ili brendi ako ga koristite.
  8. Vino procijedite u šalice ili vatrostalne čaše. Ukrasite svježim kolutom naranče, štapićem cimeta ili zvjezdastim anisom.

Savjeti za posluživanje i čuvanje

Bijelo kuhano vino najbolje je poslužiti vruće. Za razliku od slatkih kolača koji se često jedu uz crnu varijantu, uz bijelo kuhano vino izvrsno pristaju slane grickalice poput badema, pereca ili laganih sireva, koji stvaraju ugodan kontrast slatkoći napitka. 

Ako vam ostane kuhanog vina, pustite ga da se potpuno ohladi. Zatim ga procijedite kako biste uklonili voće i začine, koji bi dugim stajanjem mogli postati gorki. Čuvajte ga u zatvorenoj boci ili staklenci u hladnjaku najviše do tri dana. Prilikom podgrijavanja, ponovno pazite da ne proključa – dovoljno ga je lagano zagrijati.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Nutricionistica razotkriva ključne mitove o prehrani: 'Ovo su dvije najveće zablude koje sam čula' 

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike