Kako sačuvati kruške za zimu? Uz ove savjete ostat će ukusne i tijekom hladnih dana
Pravilno skladištenje krušaka nije samo način da produžite sezonu, već i prilika da osigurate zalihu zdravih i ukusnih plodova za cijelu zimu
Kad se zrak ispuni mirisom jeseni, a tržnice i voćnjaci preplave sočne kruške, pravo je vrijeme da iskoristimo obilje ovog omiljenog voća. No, umjesto da ih sve odmah pretvorimo u slastice, što ako bismo njihovu svježinu i okus sačuvali za hladnije dane koji dolaze?
Dozrijevanje i kratkoročno čuvanje krušaka na sobnoj temperaturi
Većina krušaka bere se dok je još čvrsta i dozrijeva nakon branja. Ova metoda idealna je za kruške koje planirate pojesti unutar tjedan dana.
Provjera zrelosti i čuvanje
1. Nježno pritisnite krušku prstom na vrhu, kod peteljke. Ako je blago mekana, zrela je. Ako je tvrda, treba joj još vremena. Ostavite čvrste kruške na sobnoj temperaturi, izvan izravne sunčeve svjetlosti. Ovisno o sorti i početnoj zrelosti, trebat će im od 3 do 10 dana da dozriju.
2. Ako želite ubrzati dozrijevanje, stavite kruške u papirnatu vrećicu zajedno s bananom ili jabukom. To voće ispušta plin etilen koji potiče brže sazrijevanje
3. Jednom kada su kruške savršeno zrele, premjestite ih u hladnjak kako biste zaustavili daljnje dozrijevanje. Tamo će ostati svježe još 3 do 5 dana.
Kako sačuvati kruške za zimu?
Za očuvanje svježine krušaka tijekom nekoliko tjedana ili čak mjeseci, ključni su niska temperatura i visoka vlažnost. Ova metoda je pogodna za veće količine nezrelih, zimskih sorti krušaka.
Što vam je potrebno?
- Nezrele, čvrste kruške bez oštećenja
- Gajbice ili kutije
- Papir za zamatanje ili novinski papir (opcionalno)
- Hladan podrum, garaža ili dodatni hladnjak
Postupak:
1. Odabir plodova - Birajte samo savršeno zdrave, čvrste i neoštećene kruške s peteljkom. Jedna natrula kruška može uništiti cijelu zalihu zato pažljivo birajte.
2. Idealni uvjeti - Optimalna temperatura za dugoročno čuvanje je između -1°C i 2°C, uz visoku vlažnost zraka (85-95%).
3. Priprema za skladištenje - Svaku krušku možete lagano zamotati u papir kako biste spriječili dodirivanje i širenje eventualne truleži.
4. Slaganje - Pažljivo složite kruške u jednom sloju u plitke gajbice ili kutije, pazeći da se ne nagnječe.
5. Čuvanje i provjera - Spremite ih na tamno i hladno mjesto. Redovito (jednom tjedno) provjeravajte plodove i uklonite one koji pokazuju znakove kvarenja. Kruške po potrebi iznosite na sobnu temperaturu da dozriju prije konzumacije.
Zamrzavanje krušaka
Zamrzavanje je odličan način da sačuvate kruške za upotrebu u kolačima, smoothiejima ili kompotima tijekom cijele godine.
Što vam je potrebno?
- Zrele, ali čvrste kruške
- Sok od limuna
- Vrećice ili posude za zamrzavanje
Priprema:
1. Kruške operite, ogulite, očistite od koštica i narežite na kriške ili kockice.
2. Narezane kruške odmah stavite u posudu s hladnom vodom i malo limunovog soka. To će spriječiti da potamne.
3. Za bolju teksturu, možete ih kratko blanširati (potopiti u kipuću vodu na 1-2 minute) i odmah ohladiti u ledenoj vodi.
4. Ocijeđene komade krušaka posložite u jednom sloju na pladanj obložen papirom za pečenje. Stavite u zamrzivač na nekoliko sati dok se potpuno ne stvrdnu.
5. Smrznute komade prebacite u vrećice ili posude za zamrzavanje, istisnite što više zraka i čvrsto zatvorite. Ovako spremljene mogu trajati 6 do 12 mjeseci.
Sušenje krušaka
Sušene kruške su ukusna i zdrava grickalica, a njihov intenzivan slatki okus savršen je dodatak zobenim pahuljicama ili mješavinama orašastih plodova.
Priprema:
1. Kruške operite, po želji ogulite, očistite od sredine i narežite na tanke, ujednačene kriške (debljine oko 5 mm). Kriške možete kratko potopiti u vodu s limunovim sokom.
2. Posložite kriške u jednom sloju na ladice dehidratora. Sušite na temperaturi od oko 55-60°C 8-12 sati, ili dok ne postanu kožaste i savitljive, ali bez vlažnih dijelova.
3. Posložite kriške na rešetku ili lim obložen papirom za pečenje. Sušite na najnižoj mogućoj temperaturi (50-70°C) s lagano odškrinutim vratima pećnice kako bi vlaga izlazila. Proces može trajati 6-10 sati.
4. Potpuno ohlađene sušene kruške čuvajte u hermetički zatvorenoj staklenci na tamnom i hladnom mjestu.
Savjeti za uspješno čuvanje krušaka do zime
- Odabir krušaka - Za dugoročno čuvanje birajte čvršće, zimske sorte. One će najbolje zadržati teksturu i okus. Uvijek birajte plodove bez modrica, posjekotina i znakova truljenja.
- Pažljivo rukovanje - Kruške su vrlo osjetljive i lako dobivaju modrice koje ubrzavaju kvarenje. Rukujte njima nježno, kao da su jaja. Za duže čuvanje, ostavite im peteljku.
- Spriječite širenje truleži - Prilikom skladištenja većih količina, nemojte dopustiti da se plodovi dodiruju. Zamatanje u papir ili slaganje u kartonske pregrade pomaže u izolaciji.
- Pazite na društvo - Kruške ispuštaju etilen dok dozrijevaju. Držite ih podalje od povrća osjetljivog na etilen (poput mrkve ili krumpira). Istovremeno, ne skladištite ih pored voća koje proizvodi puno etilena (jabuke, banane), osim ako im ne želite ubrzati dozrijevanje.
- Redovita provjera - Bez obzira na metodu, redovito pregledavajte svoje zalihe. Odmah uklonite svaki plod koji pokazuje znakove kvarenja kako biste zaštitili ostatak.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Malo stoke, a zvijeri sve više: Krave i stočari u šoku zbog napada vukova
403 Forbidden