Prije nego što krenete sa zalihama kobasica, mesa i povrća, vjerojatno je najbolje dobro očistiti svoj roštilj, a sada smo saznali tri savjeta koji će olakšati ovaj proces. Tijekom vremena, pogotovo ako ne očistite površinu odmah, vaš roštilj može postati prekriven debelim slojem masnoće i prljavštine, a što ga duže ostavite, to će ga biti teže ukloniti. Iako se može činiti da je dubinsko čišćenje gotovo nemoguće izvesti u kratkom vremenskom razdoblju, postoji nekoliko jeftinih sastojaka koji jamče ubrzavanje procesa. Ne samo da su jeftini i nalaze se u svakom kućanstvu nego su i učinkoviti.
Nakon fine papice očistite roštilj kao profić: Ne trebaju vam nikakva posebna sredstva, sve već imate u kuhinji
1. Namakanje roštilja: Najbolje vrijeme za čišćenje roštilja je kada je još vruć, stoga svakako nosite rukavice i gornji dio s dugim rukavima. Uklonite rešetke i stavite ih u veliku kadu punu tople vode. Zatim dodajte veliku količinu deterdženta za suđe i ostavite smjesu da djeluje otprilike pola sata.
2. Soda bikarbona: Soda bikarbona je postala omiljena u gotovo svim aspektima života, od ljepote do vrtlarstva. Ova uobičajena kuhinjska namirnica našla se i u čišćenju, a obožavatelji se kunu u njezina svojstva. Kako bi vaš prljavi roštilj ponovno zasjao kao nov, jednostavno ulijte jednu šalicu sode bikarbone u zdjelu i dodajte nekoliko kapi vode kako biste stvorili gustu pastu. Uzmite četku ili spužvicu za ribanje kako biste nanijeli pastu i izribali masne ostatke. Za dijelove vašeg roštilja koji se ne mogu ukloniti, prašak se može posipati izravno na njih, ali svakako prvo navlažite te površine. Čudotvornu otopinu ostavite na toplom roštilju oko 10 minuta kako bi se čestice aktivirale. Spužvom za ribanje očistite prljavštinu i dobro isperite roštilj.
3. Bijeli ocat: Baš kao i soda bikarbona, bijeli ocat je također koristan kada je riječ o uklanjanju prljavštine i debelih slojeva masnoće. Nakon što se roštilj ohladi, napravite otopinu octa ulivši jednake količine vode i bijelog octa u praznu bocu s raspršivačem. Kiselu tekućinu obilno pošpricajte po rešetkama, policama i površinama i ostavite da tekućina napravi svoju čaroliju kroz pola sata. Octena kiselina će razbiti prljavštinu i molekule hrane, a istovremeno će ukloniti sve zaostale mirise.
4. Limun: Kad ti život da limun, iskoristi ga za čišćenje roštilja. Jednostavno uzmite tri svježa limuna i prepolovite ih. Istrljajte njima rešetke za roštilj, police i poklopac vašeg roštilja kako biste mu dali visoki sjaj, kao i osvježavajuću aromu. Antibakterijsko djelovanje kiseline učinit će vaš roštilj čistim, dok će oštar miris spriječiti sve dugotrajne mirise prethodno korištenog bijelog octa.
Stručnjak za čišćenje je otkrio svoja tri trika pomoću kojih će vaš prljavi roštilj zablistati kao nov. S obzirom na to da se ovaj mjesec očekuje toplinski val, mnogi se raduju što će provesti vrijeme na otvorenom s prijateljima koji uživaju u roštilju.