'Pogon koji opslužuje 78.000 stanovnika Zadra bio je ugrožen od kanalizacijskih voda, trebat će jedan dan dok se vodovod ne razbistri'

Stanje u Ninu se miruje: voda pada po jedan metar u sat vremena, a mi smo u Direktu ugostili direktora Odvodnje Zadar Grgu Peronju koji nam je objasnio kako su poduzeti izvanredni napori u izvanrednoj situaciji u samom Zadru.

"Preko naših glava, gdje mi sada stojimo je bila voda, ugrozila je cjelokupan pogon koji opslužuje 78.000 stanovnika grada. Sustav više nije ugrožen jer smo postupili školski - zatvorili smo izlaz i ulaz, blokirali otpadnu vodu unutar naših bazena, radi se o 15.000 kubika otpadnih, fekalnih, kanalizacijskih voda. Odmah smo aktivirali svoje pumpe i zvali upomoć vojsku koja se odazvala, poslali još ljudi i pumpi i odlučili u 24 sata isprazniti".

"Vodovod je zamućen više od zemlje crvenice nego od štetnih tvari i kod velikih padalina je uobičajeno da treba jedan dan dok se to ne razbistri", dodaje Peronja.

Na pitanje kako to da se ovakva katastrofa dogodi u Zadru pri skoro svakoj jačoj kiši, Peronja je odgovorio kako je problem kod svih primorskih gradova jer naglo padaju prema moru.

"Oborinske vode kao i svake druge idu prema najnižim točkama. Što god napravili, ovakvu oborinu od 280 litara po metru kvadratnom, bilo je teško zaustaviti", poručio je, zamolivši za strpljenje.

11.9.2017.
22:40