JUNAK IZ SJENE / Frano Vićan za Net.hr: 'Umjetnost je to što radi Pero Kuterovac. Pretvara igrače u 'zvijeri'

Image
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Frano Vićan (48) dao je stručni komentar polufinalnog sraza Hrvatske i Francuske na SP-u u Dohi

16.2.2024.
9:04
Davor Javorović/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska vaterpolska reprezentacija plasirala se jučer u svoje drugo finale velikog natjecanja u samo mjesec dana.  Ili, tri na zadnja četiri natjecanja u godinu i pol dana. Hrvatska je velesila, to već svatko zna, a Ivica Tucak kreator i arhitekt kontinuiteta uspjeha našeg vaterpola.

Image
TAJNA USPJEHA /

Pero Kuterovac za Net.hr: 'Tjeram ih u bol, a postajemo jako dobri. Od svakog nešto naučim'

Image
TAJNA USPJEHA /

Pero Kuterovac za Net.hr: 'Tjeram ih u bol, a postajemo jako dobri. Od svakog nešto naučim'

No, ima jedan junak iz sjene. Zove se Pero Kuterovac. On je kondicijski trener reprezentacije Hrvatske u vaterpolu i ponovno je odradio vrhunski posao. Isto kao i svi članovi stručnog stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Frano Vićan.

Naši su vaterpolisti na SP-u u Dohi, nakon lutrije peteraca, drame u polufinalu protiv Francuske, uspjeli dohvatiti finale.

'U tako kratkom periodu igramo dva finala'

"Nikad se ovako nešto nije dogodilo. Da u tako kratkom periodu igramo dva finala na velikim natjecanjima kao što su EP i SP. To je umjetnost gdje sigurno idu zasluge i profesoru Peri Kuterovcu, koji je opet igrače pretvorio u zvijeri koje plivaju u bazenu do krajnjih granica, pa i u kratkom vremenskom periodu", kazat će Frano Vićan i nastaviti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Umjetnost je u takvom vremenskom periodu, tako kratkom, dovesti ekipu blizu svog maksimuma. Mađarska je odmarala 7 igrača u Zagrebu, pa opet nisu uspjeli", rekao nam je slavni bivši hrvatski vaterpolski golman Frano Vićan.

Image
Foto: Profimedia

Francuska je u polufinalu bila žilava, ali sreća prati hrabre. Sreća i Mate Anić, golman koji je skinuo zadnji peterac vodenih Tricolora (završilo je 17-16 za Hrvatsku).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su Barakude vodile gotovo cijelu utakmicu, žilavi Francuzi pojačali su obranu i tempo u posljednjoj četvrtini te poništili tri pogotka prednosti naših vaterpolista. Uslijedila je lutrija peteraca, svi izvođači su bili točni sve do šeste serije.

Mate Anić poput najvećeg vaterpolskog frajera

Izbornik Ivica Tucak odlučio je povući Marka Bijača s gola nakon što pet serija nije uspio upisati obranu. Ispred gola je u bazenu zaplivao 30-godišnji Splićanin Mate Anić, odmah majstorski obranio peterac poput najvećeg frajera i odveo nas u finale gdje nas čeka Italija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: David Damnjanovic/PIXSELL

"Svakako je Mate Anić junak, jedan od junaka... čovjek živi svoj san. Da mu je tko rekao, prije koji mjesec, da će uopće i biti na SP-u i onda još da će njegova obrana biti odlučujuća za finale SP-a, ne znam da li je i on sam vjerovao u to. Mate ima izraženu radnu etiku i zaslužio je upravo ovo da mu se dogodi", naglasio je Frano Vićan i nastavio:

"Francuzi su nam napravili isto što i Mađarima, identično u posljednjoj četvrtini. Dobili su nas u tom periodu igre 5-2. Dosta smo toga napravili kroz utakmicu. Ono što smo pričali, ako imaš raspoloženog golmana, a mi smo ga imali jer je Bijač bio, kao i uvijek, dobar, onda se imaš čemu nadati. Ono što je bio naš problem je i to što su Francuzi na golu isto imali svog Bijača. Čovjek je obranio, ono, par situacija odlično. I kad to ne iskoristiš, to strašno digne suparnika. Na drugoj strani primiš gol i nikako se nismo mogli odvojiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

I jedino put kad smo se odvojili, krajem treće četvrtine, kad su naši vaterpolisti otišli na +3, e onda su napravili dvije kobne pogreške početkom posljednje četvrtine, gdje su nam Tricolori dali dva olaka gola i opet se vratili u utakmicu. Bilo je 9-8 za Hrvatsku. U tom periodu, mogao je susret otići i na jednu i na drugu stranu.

KSW 91 iz Češke 17. veljače ekskluzivno pratite na Voyo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slijedi Italija. Svako finale je 50-50. Momci imaju iskustva. Talijani su kreirali iznenađenje protiv Španjolske, koja je izgledala do ovog dvoboja u polufinalu dominantno. Ali, Italija je imala nevjerojatnu energiju. Samo podatak da su ostavili u prve tri četvrtine vodenu Furiju na samo tri gola, ne znam kad je to nekome pošlo za rukom. Najvažnije se dobro odmoriti. Imamo dovoljno vremena za osvježiti se. Vidjet ćemo... nadam se zlatu, nekako nam Italija više odgovara od Španjolaca. Želim igračima, čitavoj reprezentaciji Hrvatske u vaterpolu, da im se ostvare snovi", zaključio je Frano Vićan.

Pogledajte u videu dolje razgovor Pere Kuterovca za portal Net.hr. Posjetili smo ga na njegovom radnom mjestu 23. rujna 2022. Otkrio nam je tajnu svog uspjeha u kondicijskoj pripremi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo