'RIJEKA NEMA PRITISAK 'MORAMO' / Mario Cvitanović ekskluzivno u studiju Net.hr: 'Hajduk gradi pobjednički mentalitet, Dinamo ga ima'

Mario Cvitanović u studiju Net.hr-a komentirao je aktualne nogometne teme

8.2.2024.
7:00
VOYO logo

Mario Cvitanović gostovao je u srijedu u studiju Net.hr-a i govorio o gorućim aktualnim temama u HNL-u. Dotaknuo se i toga zašto Rijeka trenutno najviše profitira u rezultatskom smislu i zašto može osvojiti naslov, dok se Plavi i Bijeli kače i imaju neku svoju utrku, vode neku svoju bitku...

KSW 91 iz Češke 17. veljače ekskluzivno pratite na Voyo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio je činjenicu kako na Rujevici ne postoji pritisak "mora se" u smislu osvajanja naslova, dok se naslov mora osvojiti u Splitu i Zagrebu. Naravno, sve je u detalje, iznesene tvrdnje - argumentirano objasnio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UZEO DRMIĆEV BROJ /

Dinamo predstavio novog desnog beka: Iz Nantesa stigao Ronael Pierre-Gabriel

Image
UZEO DRMIĆEV BROJ /

Dinamo predstavio novog desnog beka: Iz Nantesa stigao Ronael Pierre-Gabriel

I upravo je to najjače oružje HNK Rijeka, kluba koji je trenutno vodeći u HNL-u s dva boda više od drugoplasiranog Hajduka, nakon 21 odigrano kolo.

Dinamo je na trećem mjestu s 4 boda manje od Rijeke, uz utakmicu manje u odnosu na vodeći hrvatski dvojac s mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se dogodilo s Hajdukom da su 4 utakmice bez pobjede, uz osvojena tri boda?

Je li Dinamo dobio onaj zamah koji je potreban da se vrati u vrh? Na ta i ostala pitanja Mario Cvitanović, nekadašnji profesionalni nogometaš Dinama koji je za zagrebačke plave igrao od 1995. do 2000., bez imalo problema je odgovarao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrudio se objasniti detaljno svaki segment i trenutak u hrvatskom nogometu što se tiče Rijeke, Hajduka, Dinama i ostalih u HNL-u, aktualnu problematiku, sve one upitnike što stoje iznad glava, od nogometnih pratitelja, fanova, zaljubljenika, pa do onih pravih, istinskih navijača, kibica, ultrasa...

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Razgovarali smo s njim skoro sat vremena. Pričao nam je i o tom konstantnom manjku strpljenja što se tiče trenera u HNL-u. Brzo, prebrzo dobivaju otkaze. Je li manjak strpljenja generalni problem s trenerskom strukom u Hrvatskoj? E, to je već tema za sebe. I nju smo otvorili i zaključili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Mario je kao igrač odigrao 91 službenu utakmicu za Dinamo, prema prodacima dostupnim na Transfermarktu. Poslije je nastupao i u Serie A, Belgiji i Bundesligi, a za Hrvatsku je odigrao 9 službenih utakmica.

Ne žali Mario za ničim. Zadovoljan je svojom karijerom, iako u trenerskom smislu ponovno traži stabilnost. Posljednji trenerski angažman je imao u Šibeniku, a trenirao je i prvu momčad Dinama u sezoni 2017./2018. U tih manje od godinu dana u Dinamu, na čelu trenera prve momčadi, Mariju Cvitanoviću svašta se izdogađalo. Vodio je prvu momčad Dinama u periodu od 13. lipnja 2017. do 10 ožujka 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Znači, ukupno u 32 utakmice. Drugu momčad Dinama prije toga je kao trener vodio u 32 susreta, a Dinamovu U-19 ekipu dvije godine. Ima iza sebe ukupno 4 trenerske godine u Dinamu s kojima se jako ponosi. Možda bi sad neke stvari drugačije napravio u trenerskom smislu, ali takve su okolnosti bile tada, u tom trenutku.

Bio je, prije toga, pomoćnik legendarnom Miroslavu "Ćiri" Blaževiću u Zagrebu i Dinku Jeličiću u Radniku iz Sesveta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve mu je to bilo jedno veliko iskustvo. I san. Jer, momčad Dinama ne vodi se svaki dan, a trenerski posao i nogomet su ono što ga uveseljava. Radio je Mario i na klupi Al Wehda. Zna kako je raditi u Saudijskoj Arabiji, nogometno i kulturuloško izazovnoj zemlji.

"Ovaj mjesec bio mogao dati dosta odgovora što se tiče HNL-a, u njemu bi se mogle neke stvari dogoditi. Dinamo ima još utakmicu manje protiv Varaždina i ako to dobije, onda će svi biti u egalu, čak će Dinamo i preskočiti Hajduk na drugom mjestu, te dolazi na bod Rijeci. Borba za prvaka je puno neizvjesnija nego prije. Svi su u bod. Ima do kraja još dosta utakmica. Ništa nije gotovo, zahuhtava se tek."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Da, sad tek počinje ovo pravo u HNL-u...

"Dinamo ima prenatrpan raspored zbog Europe. Rijeka ima neugodne suparnike i Hajduk, koji je u ovom trenutku u jednom momentumu koji nije baš najidealniji za njih, ali nadamo se da će svi prezentirati najbolje. Hajduk je propustio jedan dobar svoj trenutak, a loš Dinama. Nisu se uspjeli odlijepiti protiv Rijeke i protiv Osijeka u Osijeku. To su morali iskoristiti. Ne bi Dinamu bilo lako da se odmaknuo Hajduk na, primjerice, sedam bodova. Dinamo pobjedom protiv Gorice je podigao atmosferu i opet je tu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

"Pobjede ti daju pobjednički mentalitet. Karakter i profil igrala, profil filozofije i ideje kao i uvjerenost. Naravno, rezultati u prošlosti, bližoj i daljnjoj. Hajduku nedostaje prvenstvo i to je klubu dodatni pritisak. Klub mora doći na jednu određenu razinu da dobije pobjednički mentalitet i da ga koristi. Kad momčad osjeti da može, e to je onda jedna druga priča."

Cvitanović je naglasio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislav Karoglan je ključan u stvaranju pobjedničke atmosfere. Protiv Rijeke i Osijeka to nije bilo dobro, nisu izgledali šampionski. Karoglan mora preuzeti rizik ili odgovpornost, ili stav koji će prebaciti na ekipu, da ih uvjeri da ono što radi da je dobro. Hajduk u posljednje dvije utakmice nije učinkovit. Više nije pragmatičan kao u prvom dijelu."

Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

Objasnio je zašto Dinamo ima pobjedniki mentalitet, a zašto ga Hajduk tek gradi...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dinamo je godinama gradio taj pobjednički mentalitet i sad ga ima za razliku od Hajduka koji to pokušava stvoriti. Hajduk se još mora posložiti u igračkom, bodovnom i rezultatskom smislu. Plavi godinama igraju Europu. Rijeka jako lukavo i pametno iskorištava ovu trenutnu situaciju u HNL-u, događanja... Ovo je kao jedna utrka u kojoj se utrkuju tri maratonca, dva se stalno gurkaju i troše energiju, a reći juri s vanjske strane i dolazi možda i do cilja. Rijeka ima mladost, energiju, odlučnost, smirenost, Željka Sopića, koristi najbolje svoju šansu."

O čemu smo sve s Marijom Cvitanovićem razgovarali pogledajte u priloženom videu gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo