'DOPING ZA MOZAK' / Masnu hranu ljeti treba izbjegavati, ali znate li da je sladoled čak preporučljivo jesti? Evo zašto i kolika je preporučena količina

Image
Foto: Ilustracija: Emica Elvedji/Pixsell

Dr. Perišić je rekao da probiotike treba svakodnevno uzimati, a kao super hranu za ljeto naveo je tofu

24.6.2023.
22:20
Ilustracija: Emica Elvedji/Pixsell
VOYO logo

Kako stižu visoke temperature, potrebno je na vrijeme pripremiti i rashladiti tijelo. Mnogi tada posežu za rashlađujućim voćem i svježim napitkom, a nerijetko se dogodi da se zbog prevelike vrućine izgubi apetit. Masna i kalorična hrana nekim ljudima teško "pada" na želudac, piše Mondo.rs.

Gastroenterolog prof. dr. Vojislav Perišić prilikom gostovanja na Kurir TV-u savjetovao je kako se zdravo hraniti tijekom ljeta. On je istaknuo leću, grah, soju i tofu kao izvrsne ljetne zamjene za meso.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NE TREBA VAM VEZA /

Kako natjerati šefa da vas poštuje: Uz ovih šest trikova istaknut ćete se među kolegama i stvoriti uvjete za povišicu

Image
NE TREBA VAM VEZA /

Kako natjerati šefa da vas poštuje: Uz ovih šest trikova istaknut ćete se među kolegama i stvoriti uvjete za povišicu

"Tko voli jesti tofu, iako nije ukusan, on je vrlo koristan. Bjelančevine mogu zamijeniti životinjske bjelančevine. Riba je manje masna, brže se probavlja i jako je korisna. Ako ne unosimo lipide, sagorijevamo naše mišiće. Meso daje kvalitetne kalorije, ali ne smijemo pogriješiti da jedemo previše mesa ili previše ugljikohidrata…", istaknuo je dr. Perišić te dodao da kemikalije koje se dodaju mesu simuliraju okuse, pogotovo u mesnim prerađevinama.

Image
Foto: Shutterstock

"Ako meso stoji dva dana, gubi organoleptička svojstva, onda se dodaju razne arome. Ima još jedna stvar. I probiotike treba uzimati svakodnevno kao dodatke prehrani da bismo povećali bakterije koje imaju antimikrobno djelovanje. Najviše probiotika nalazi se u kupusu. U njemu se, već kad nikne, nalazi velika količina laktobacila i onda on djeluje probiotički na našu floru", rekao je dr. Perišić te je pojasnio zašto je dobro jesti voće i povrće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sladoled i fruktoza podižu raspoloženje

"Svježe voće i povrće zbog probiotičkih bakterija dobro je za fizičko i mentalno zdravlje te zdravlje crijeva…"

Dr. Perišić je podsjetio da se voće i povrće mora temeljito oprati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Voće i povrće stavite u cjedilo te pustite vodu da teče 15 minuta. Tako ga operete. Treba jesti što više svježeg. Dobre su salate od povrća i voćne. Od sokova, na primjer, u nekim voćnim sokovima postoje i polioli (šećerni alkoholi), koji nastaju fermentacijom i to obično u kupovnom sokovima, oni imaju previše tih kemikalija. Samo svježe cijeđeno voće", istaknuo je, a onda se osvrnuo na sladolede.

"Imate odličnih visokokvalitetnih sladoleda. Sladoled i fruktoza podižu raspoloženje na kraju obroka, uz kavu to je doping za naš mozak. Super! Jedan veliki sladoled dnevno svakako je dobar."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Najviše košta u Dubrovniku, a onda u Krku, Zadru i Splitu. Direkt u potrazi za najskupljom kuglicom sladoleda u Zagrebu. Košta 2,80 eura

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo