Ponekad je potrebna samo mala i jednostavna promjena u prehrani kako biste produžili život i pozitivno utjecali na zdravlje. Cjelovite žitarice, koje se često zanemaruju, mogle bi biti tajna zdravijeg i duljeg života.
Ove namirnice često zanemarujemo, jeftine su, a kriju tajnu dugovječnosti i zdravlja
Ponekad je potrebna samo mala i jednostavna promjena u prehrani kako biste produžili život i pozitivno utjecali na zdravlje. Cjelovite žitarice, koje se često zanemaruju, mogle bi biti tajna zdravijeg i duljeg života.
Zvuči gotovo predobro da bi bilo istinito, ali prelazak na cjelovite žitarice mogao bi vam produžiti život.
Veći unos cjelovitih žitarica u srednjim godinama povezan je sa zdravijim starenjem do 20 godina kasnije, prema izvješću objavljenom u European Journal of Nutrition.
Uočeno je da muškarci koji konzumiraju najviše cjelovitih žitarica u srednjoj životnoj dobi žive u prosjeku godinu dana duže bez bolesti od onih koji konzumiraju najmanje.
Carlos Abundancia, iz Europskog vijeća za informiranje o hrani, za Express je rekao: "Cjelovite žitarice su prirodni pojačivači zdravlja. Njihov jedinstveni sastav ne koristi samo pojedinom organu, već pridonosi općem blagostanju te pomaže ljudima da održe zdraviji i duži život".
Donosimo sedam razloga zašto danas napraviti promjenu!
1. Smanjite rizik od bolesti - "Istraživanja su pokazala da ljudi koji na dan konzumiraju najmanje 50 grama cjelovitih žitarica imaju 20 posto manji rizik od kardiovaskularne smrtnosti, 12 posto smanjenje smrtnosti od raka i 15 posto smanjenje ukupne smrtnosti", objasnio je Carlos.
Jednostavne zamjene mogu imati duboke učinke. Zamijenite bijeli kruh, tjesteninu i rižu verzijama od cjelovitih žitarica. Umjesto kukuruznih pahuljica birajte zobene pahuljice ili žitarice od cjelovitog zrna ili jogurtu i voću dodajte chia ili lanene sjemenke.
Dodajte žitarice poput kvinoje ili farro u salate i zamijenite dio bijelog brašna onim od cjelovitih žitarica poput cjelovitog pira ili zobi. U juhe i variva umiješajte integralni ječam, smeđu rižu ili kvinoju.
Konzumacija veće količine ove hrane bogate hranjivim tvarima mogla bi biti najjednostavnija i najutjecajnija promjena koju možete učiniti za svoje dugoročno zdravlje.
2. Poboljšajte zdravlje probavnog sustava - "Vlakna u cjelovitim žitaricama ne probavljaju se u želucu, već prolaze u debelo crijevo, gdje hrane korisne bakterije u crijevima", rekao je Carlos.
Netopiva vlakna u cjelovitim žitaricama potiču redovitu stolicu i zdrav probavni sustav, koji igra ključnu ulogu u imunološkoj funkciji.
3. Povećajte unos hranjivih tvari - "Cjelovite žitarice poput zobi, smeđe riže i bulgur pšenice nude više od vlakana. Prepune su vitamina i minerala, uključujući vitamin B, cink, željezo, magnezij i mangan. Zamjena bijelog kruha i tjestenine integralnom verzijom ili obične bijele riže cjelovitim žitaricama kao što je kvinoja može pružiti do 75 posto više hranjivih tvari od rafiniranih alternativa", kazao je Carlos.
4. Regulirajte šećer u krvi - "Konzumacija cjelovitih žitarica poput kvinoje i cjelovitog ječma usporava probavu i dovodi do postupnijeg porasta šećera u krvi", objasnio je Carlos.
Cjelovite žitarice također imaju niži glikemijski indeks (GI), što ih čini odličnim izborom za ljude koji žele održati stabilnu razinu energije i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.
5. Pobijedite upalu - "Cjelovite žitarice sadrže korisne biljne spojeve poput antioksidansa i fitokemikalija, koji imaju protuupalna svojstva. Kada se kombiniraju, oni pridonose poboljšanom zdravlju srca, smanjenom riziku od raka i čak podržavaju kognitivnu funkciju u kasnijim godinama", rekao je Carlos.
"Glavni čimbenik je utjecaj cjelovitih žitarica na oksidativni stres, proces koji pridonosi ukupnom starenju", istaknuo je.
6. Smanjite razinu kolesterola: "Istraživači se slažu da prehrana zdrava za srce treba uključivati više cjelovitih žitarica, a manje rafiniranih", rekao je Carlos.
Cjelovite žitarice pomažu u smanjenju razine kolesterola i, zauzvrat, mogu pomoći u smanjenju rizika od bolesti srca.
7. Smršavite - "Cjelovite žitarice i hrana napravljena od njih zasitnija je od rafiniranih žitarica", kazao je Carlos.
"To je jedan od razloga zašto se dijete bogate vlaknima preporučuju za mršavljenje. Grickalice od cjelovitih žitarica, poput kokica (bez maslaca ili soli), krekera od cjelovitih žitarica ili zobenih pločica pomoći će vam da se duže osjećate siti, smanjiti nezdravu žudnju za hranom i čak pojačati metaboličko zdravlje", istaknuo je.
Određene namirnice često se zanemaruju i olako shvaćaju. No, one su vrijedan dodatak svakodnevnim obrocima, jer pružaju mnoge zdravstvene benefite te mogu produžiti život.