Neki ljudi pate od sindroma peludne hrane - malo poznate reakcije na sirovo voće ili povrće. Uobičajeno stanje je obično bezopasno, uzrokuje samo curenje nosa, kihanje i svrbež očiju, ali kod nekih alergija može izazvati ozbiljnije nuspojave, prema dr. Sabahu Salmanu.
Peludna groznica ili možda...? Ova četiri simptoma mnogi pogrešno tumače: Evo kako provjeriti što vam zaista smeta
7. Mučnina, povraćanje ili proljev
Dr. Sabah, koji radi za Lloyds Pharmacy, rekao je: "Mnoge biljne namirnice, poput voća i žitarica, imaju proteinsku strukturu koja je po obliku vrlo slična peludi u vrstama drveća, trava i korova koji uzrokuju peludnu groznicu. Vaš imunološki sustav ne prepoznaje uvijek razliku između peludi koju udišete sa stvari poput drveća i strukture peludi u biljnoj hrani koju jedete. U biti, sindrom peludne hrane nastaje kada imunološki sustav prepozna protein iz hrane koji jedete kao alergen i stvara alergijsku reakciju, što rezultira simptomima sličnim peludnoj groznici."
Znakovi: Prema dr. Sabahu, simptomi stanja obično su blagi i nalikuju peludnoj groznici, a uključuju: 1. Crvenilo, blago oticanje ili svrbež usana, jezika, unutrašnjosti usta, mekog nepca i ušiju
2. Svrbež i blago oticanje grla
3. Bolovi u trbuhu, mučnina pa čak i povraćanje
4. Kihanje, curenje nosa ili simptomi oko očiju također se mogu pojaviti zbog male količine hrane koja izaziva ulazak u nos ili oči
Simptomi često počinju u roku od deset minuta od konzumacije alergične hrane. U ozbiljnijim slučajevima, stanje može uzrokovati anafilaksiju - tešku i potencijalno smrtonosnu reakciju na alergiju.
3. Teško disanje
4. Ubrzan rad srca
5. Vlažna koža
6. Zbunjenost i tjeskoba
7. Kolaps ili gubitak svijesti
Kod nekih ljudi alergije mogu biti potaknute samo pripremom hrane, objasnio je dr. Sabah. "Na primjer, čestice hrane u zraku mogu izazvati kihanje, curenje nosa i iritaciju očiju, a guljenje voća i povrća može izazvati iritaciju kože", rekao je.
"Međutim, ako ste zabrinuti ili su vam simptomi neugodni, možete uzeti i antihistaminik", dodala je. Ako ste uzeli antihistaminik, ali se simptomi ne popravljaju, trebali biste potražiti savjet liječnika. Također biste trebali razgovarati s liječnikom ako imate alergijsku reakciju na hranu koja utječe na vaše disanje ili cirkulaciju. Mnogi ljudi koji pate od sindroma peludi hrane mogu tolerirati hranu koja je bila kuhana ili konzervirana.
6. Pire od jabuke: Jabuke su izvor pektina koji apsorbira tekućinu, dok kuhane postaju lakše probavljive. Pire od jabuke je blago sladak, što ga čini ukusnim i hranjivim izborom.
Liječnici su upozorili na jednu nepoznatu alergiju na hranu koja se često mijenja s peludnom groznicom.