Začin je tisućama godina cijenjen zbog svojih ljekovitih svojstava, a moderna znanost sada počinje testirati njegove potencijalne dobrobiti. Liječnici ga ne preporučuju za liječenje bilo kakvih zdravstvenih problema, ali istraživanje je pokazalo da je moćni začin pun antioksidansa i može pomoći vašem tijelu u borbi protiv infekcija, virusa, bolesti srca pa čak i raka.
Dodavanje ovog začina vašoj prehrani smanjuje rizik od šest bolesti: Ali koliko god bio zdrav, može izazvati i zdravstvene probleme
Iako je cimet široko dostupan u većini supermarketa, prema Healthlineu postoje dvije varijante začina: cejlonski cimet - poznat kao 'pravi' cimet, i cassia cimet, najčešći. Evo sedam zdravstvenih dobrobiti cimeta koje su ispitane znanstvenim istraživanjima.
1. Pomaže u snižavanju šećera u krvi: Cimet je dobro poznat po svojim svojstvima snižavanja šećera u krvi jer može smanjiti količinu šećera koja ulazi u krvotok nakon obroka usporavajući razgradnju ugljikohidrata u vašem probavnom traktu, prema istraživanju objavljenom 2020. godine.
"Kava može poboljšati sposobnost tijela da prerađuje glukozu", objasnio je, čime se povećavaju vaše šanse da izbjegnete bolest. Profesor je ukazao na istraživanje koje pokazuje da ljudi koji piju više kave imaju manju vjerojatnost razvoja dijabetesa tipa 2.
Visoki šećer u krvi - ono što je poznato kao hiperglikemija, može utjecati na osobe s dijabetesom tipa 1 i dijabetesa tipa 2, kao i na trudnice s gestacijskim dijabetesom. Liječenje dijabetesa ima za cilj održavanje razine šećera u krvi što je moguće bliže normalnoj jer previsoke razine mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema ako se ne liječe.
4. Bolesti srca: Neke vrste bolesti srca, osobito fibrilacija atrija (AFib), značajno povećavaju rizik od moždanog udara.
5. Lijekovi za krvni tlak: Beta blokatori kao što su propranolol i atenolol, i blokatori kalcijevih kanala, uključujući verapamil, lijekovi su koji se koriste za snižavanje visokog krvnog tlaka.
3. Može usporiti Alzheimerovu bolest: Neurodegenerativne bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove karakterizirane su progresivnim gubitkom strukture ili funkcije živčanih stanica.
Određeni spojevi pronađeni u cimetu pokazali su obećavajuće znakove nakupljanja proteina zvanog tau u mozgu, jednog od obilježja Alzheimerove bolesti, u studiji iz 2017. godine. Međutim, mora se napomenuti da je ovo provedeno na životinjama pa su potrebna daljnja istraživanja kako bi se proučio učinak začina na ljude s ovim stanjem.
4. Može usporiti rast raka: Potencijalna upotreba začina u prevenciji i liječenju raka uglavnom je proučavana kroz studije u epruvetama i na životinjama, što je pokazalo da ekstrakti mogu smanjiti rast stanica raka i stvaranje krvnih žila u tumorima.
Studije na životinjama pokazale su da se čini da je ovaj učinak toksičan za stanice raka, uzrokujući smrt stanica, ali potrebno je više istraživanja kako bi se procijenili potencijalni učinci cimeta kod ljudi protiv raka.
5. Može spriječiti bakterijske i gljivične infekcije: Studije iz epruvete provedene prošle godine pokazuju da bi ulje cimeta moglo pomoći u ubijanju određenih gljivica koje uzrokuju infekcije dišnog trakta.
Rast određenih bakterija poput listerije i salmonele također se može spriječiti, a dodatna studija u epruveti pokazala je da začin također može pomoći u sprječavanju karijesa. Stomatolozi su rekli da bolesti desni mogu dovesti do niza smrtonosnih bolesti koje utječu na srce, mozak i pluća.
U međuvremenu, salmonela i listeria su vrste bakterija koje mogu uzrokovati trovanje hranom, u vrlo rijetkim slučajevima mogu biti smrtonosne ako zaraze dojenčad, starije odrasle osobe ili osobe s kompromitiranim imunološkim sustavom.
6. Može zaštititi od određenih virusa: Neka istraživanja su dokazala da cimet može pomoći u zaštiti od određenih virusa, poput gripe i virusne infekcije koju prenose komarci, ali potrebno je više ispitivanja na ljudima kako bi se potvrdili ti učinci. Savjetuje se da ne jedete previše cimeta odjednom jer bi mogao izazvati probleme s disanjem ili ranice u ustima.
Vjerojatno ste dobro upoznati sa začinom koji se često nalazi u božićnim delicijama i daje posebnu notu raznim jelima. Radi se o cimetu.