2. Riža: Bijela riža je blaga i lako probavljiva, što je čini idealnom za oboljele od proljeva. Sadrži škrob koji pomaže učvršćivanju stolice i smanjuje njezinu učestalost.
Česta konzumacija bijele riže može imati zabrinjavajuće posljedice po zdravlje
Nutricionistkinja Nataša Đukić otkriva najčešće razloge zašto imate zatvor.
2. Možda ćete imati povišen šećer u krvi: Bijela riža ima visok glikemijski indeks, a prema studiji, njezina redovita konzumacija može povećati rizik od dijabetesa tipa 2. Međutim, riža je jedna od namirnica koja često nalazi svoje mjesto na našim stolovima pa je kao alternativa bolje konzumirati integralnu rižu umjesto bijele. Iako je još uvijek bogata ugljikohidratima, njeni antioksidansi, vlakna, minerali i vitamini mogu pomoći u kontroli šećera u krvi.
6. Nakupljanje masnog tkiva na trbuhu: Toksini koje unosite kroz hranu i piće, ali i toksini koje udišete pomažu nakupljanju masnog tkiva na trbuhu. To se događa jer mnogi toksini koji se zadrže u tijelu dolaze u abdomen i ostaju ondje. Mogu se ukloniti jedino detoksikacijom.
Pokušajte održavati svoj krvni tlak unutar zdravog raspona. Saznajte svoje razine kolesterola i provjerite kolesterol barem svakih pet godina.
Riža je osnovna namirnica za više od polovice svjetske populacije, a redovito je konzumiraju ljudi diljem svijeta. Iako se smeđa riža smatra zdravijom od bijele jer je bogatija vitaminima i mineralima, ljudi ipak radije jedu bijelu rižu.