Smrznute ili konzervirane namirnice često mogu biti praktične, bobičasto voće za smoothie, konzervirani slanutak i bijeli grah za večeru, kao i tuna ili losos. No postoje namirnice kod kojih zamrzavanje i konzerviranje može negativno utjecati na njihovu kvalitetu i nutritivnu vrijednost. Zbog toga ovih 10 namirnica najbolje uvijek kupovati svježe.
Zamrznute gube na kvaliteti: Ovih 10 namirnica trebali biste uvijek kupovati svježe
1.Lisnato povrće
Iako ponekad može biti korisno kupiti smrznuto lisnato povrće, poput špinata, općenito je bolje kupiti ih svježe. Lisnato povrće sadrži dosta vode, a mnoge su vrste i prilično osjetljive, pa ne reagiraju dobro na zamrzavanje. Nakon što se zamrzne i odmrzne, lisnato povrće postaje vodenasto i pritom gubi puno okusa, piše Real Simple.
2. Gljive
S vremenom smrznute gljive gube dio svoje hranjivosti, a nakon odmrzavanja mogu postati kašaste i blijede. Konzervirane gljive, koje obično stoje u nekoj vrsti salamure, mogu biti slično kašaste i bljutave. Smrznute i konzervirane gljive mogu dobro poslužiti za pripremu juhe ili ragua, ali vam je cilj da kod pripreme budu hrskave moraju biti potpuno suhe.
3. Masna riba mekog mesa
Masna riba mekog mesa, poput skuše i pastrve, ne može se zamrznuti tako dobro kao druga riba. Ako ipak kupite ovu vrstu ribe zamrznutu nemojte ju u ledu držati dulje od tri mjeseca.
4. Tjestenina
Konzervirana tjestenina može biti praktična i jeftina, ipak ona je obično puna natrija, šećera i konzervansa, a zdravija opcija je obična sušena tjestenina.
5. Avokado
Kupujte zamrznuti avokado samo ako ga namjeravate koristiti u smoothiejima, umacima ili preljevima. No u svakom slučaju svježi je avokado bolji. Zamrznuti pa odmrzavani avokado gubi jako puno okusa i njegove kremoznosti, pa nije dobar za salatu ili za na tost.
6. Odrezak
Općenito ne savjetujemo zamrznuti odrezak jer proces zamrzavanja i odmrzavanja može natopiti meso vodom što onemogućava da se ono lijepo zapeče na roštilju.
7. Krumpir
Sirovi krumpiri ne podnose dobro zamrzavanje, jer nakon odmrzavanja mogu postati brašnasti i mekani. Ipak, ako pripremate puno krumpira, možete uštedjeti puno vremena i truda kupnjom paketa smrznutog pomfrita. No krumpir je u svakom slučaju najbolje kupovati svjež.
8. Kava
Preporučuje se kupovina kave u zrnu, umjesto mljevene, za najbolju šalicu tog mnogima omiljenog napitka. Izloženost kisiku tijekom mljevenja uzrokuje ustajalost kave, tako da takva kava kraće traje, gubi na okusu i mirisu.
9. Začinsko bilje
Osjetljive biljke poput peršina ili čak i ono otpornije poput ružmarina najbolje je kupiti svježe. Zamrzavanjem začinsko bilje gubi svoj karakteristični okus i teksturu. Sušenje začinskog bilja, s druge strane, koncentrira njegov okus, čineći ga mnogo snažnijim nego kad je svježe.
10. Pljeskavice i burgeri
Kupite mljeveno meso i sami napravite pljeskavice ili burgere. Unaprijed pripremljene verzije nisu uvijek isključivo od mesa i često su nepotrebno skupe. Osim toga, budući da je oblikovanje pljeskavica ili burgera od mljevenog mesa jednostavan proces, gotove verzije vam čak ne štede puno vremena.
Postoje namirnice kod kojih zamrzavanje i konzerviranje može negativno utjecati na njihovu kvalitetu i nutritivnu vrijednost. Zato ih treba kupiti svježe.