NEPCU DRAGA I ZDRAVA /

Pronašli smo recept za najbolju sarmu bogatog okusa i savršene teksture

Image
Foto: Shutterstock

Iako ne iziskuje neke specijalne kulinarske vještine, zbog pogrešnog izbora mesa ili previše riže, često ispadne suha i nalik velikoj kvrgi

31.12.2016.
11:59
Shutterstock
VOYO logo

Vjerujemo da postoji vrlo malo ljudi koji žive na ovim područjima koji ne vole sarmu. Ako je prije nisu voljeli, kasnije u životu ne mogu se je zasititi. Kakva bi to bila zima i prvi dani nove godine bez sarme na blagdanskom stolu? Slažemo se svi, nepotpuna. Mljeveno meso i riža zamotano u listove zelja u finom umaku s pire krumpirom mami zazubice, ali ako je niste nikada radili, može predstavljati izazov. Iako ne iziskuje neke specijalne kulinarske vještine, zbog pogrešnog izbora mesa ili previše riže, često ispadne suha i nalik velikoj kvrgi.

Recept za domaću sarmu

Kako bi sarma bila bogatog, punog okusa i zadovoljavajuće teksture, važno je držati se ovih pravila:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • ne pretjerujte s rižom jer ona sarmu čini suhom
  • kod izbora mesa držite se jedne vrste mesa, a najbolja je svinjetina i to but
  • junetina i puretina nisu dobar izbor jer su suhe
  • također je najbolje kupovati meso u komadu pa ga samljeti kod kuće. Ako nemate mašinu za mljevenje, recite vašem mesaru da meso koje ste kupili samelje pred vama.
  • izbjegavajte stavljati jaje jer i ono isušuje meso
  • jedan posebno važan trik: za još bolji okus u meso s kojim punite sarmu obavezno stavite mljevene dimljene kobase i prodinstani sitno narezani špek
Image
ITEKAKO IMA ROK /

Što starija, to ukusnija: Koliko zapravo smije stajati sarma? Možda se iznenadite

Image
ITEKAKO IMA ROK /

Što starija, to ukusnija: Koliko zapravo smije stajati sarma? Možda se iznenadite

Domaća sarma - sastojci:

  • glava kiselog zelja srednje veličine
  • 1 kg rezanog kiselog zelja
  • 1 kg svinjskog buta
  • glavica luka
  • jedan par dimljenih kobasa
  • 25 dkg špeka (panceta)
  • šaka do dvije riže
  • 2 čajne žličice crvene paprike u prahu
  • pola glavice drobljenog češnjaka
  • svinjska mast
  • sol, papar po želji
Image
Foto: Shutterstock

Domaća sarma - postupak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Za početak sameljite meso te mu dodajte sol, papar, rižu, crvenu papriku i češnjak (probajte na prst da vidite treba li dodati još začina). Na svinjskoj masti popržite luk i dodajte mu sasjeckani špek koji isto kratko popržite. Dimljenim kobasicama ogulite kožu i sameljite ih.
  2. Samljevene kobasice dodajte dinstanom špeku i luku i sve zajedno još jednom prodinstajte da se sljube okusi i dodajte sve u meso. Sve dobro izmiješajte rukama. Od glavice zelja odvojite listove. Debeli kraj lista odrežite da možete savijati sarmu.
  3. Svaki list punite mesnom smjesom, a količinu mesa odredite prema veličini lista (meso ne bi smjelo izlaziti van). Kada ste smotali sve sarme, na dno lonca za kuhanje stavljate sitno rezano zelje pa red sarmi pa tako do vrha. Ako vam je ostalo zelja od glavice, njega također izrežite na rezance i stavite u lonac.
  4. U puni lonac nalijte vode tako da prekrije sarmu i na vrh stavite dvije žličice crvene paprike i dvije velike žlice masti. Poklopite i kuhajte otprilike 2 sata (ako imate ekspres lonac, sarmi je potrebno oko sat vremena). Gotovu sarmu poslužite s pire krumpirom. U slast!

Koliko sarma ima kalorija?

Sarma je relativno kalorična, ali bogata hranjivim tvarima, što je čini odličnim izborom za obrok, posebno tijekom hladnijih dana. Kalorijska vrijednost sarme ovisi o sastojcima i načinu pripreme. Evo približnog pregleda kalorija za jednu porciju sarme (oko 200 grama):

Kiseli kupus:

  • Oko 25 kalorija na 100 grama.
  • Kiseli kupus je niskokaloričan, ali bogat vlaknima i vitaminima.

Mljeveno meso (svinjetina ili miješano):

  • Oko 250–300 kalorija na 100 grama.
  • Ako koristite nemasno meso poput puretine ili piletine, kalorije će biti niže (oko 150 kalorija na 100 grama).

Riža:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Oko 130 kalorija na 100 grama kuhane riže.
  • Riža u sarmi obično dodaje oko 50–70 kalorija po porciji.

Ulje ili mast (za zapršku ili kuhanje):

  • 1 žlica ulja/masti sadrži oko 120 kalorija.
  • Ovisno o količini korištenoj u receptu, ovo može značajno povećati ukupne kalorije.

Začini i dodatci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Paprika, luk i češnjak dodaju minimalan broj kalorija.

Približna kalorijska vrijednost sarme po porciji:

  • Klasična sarma sa svinjetinom i rižom: 250–300 kalorija.
  • Sarma s piletinom ili puretinom: 180–220 kalorija.
  • Vegetarijanska sarma (s rižom i povrćem): 150–200 kalorija.

Na što treba paziti:

  • Zaprška i masnoće: Dodavanje zaprške ili kuhanje u masnoći može znatno povećati kalorijsku vrijednost.
  • Porcija: Veća porcija (više od 200 grama) logično povećava unos kalorija.

POGLEDAJTE VIDEO: Nezaboravna sarma: Vedran Bošković rado kuha svojoj ženi, pa je podijelio njezin omiljeni božićni recept

Tekst se nastavlja ispod oglasa
bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo