Za vas smo pronašli recept za najbolju sarmu bogatog okusa i savršene teksture koju ćete ikad probati

Image
Foto: Instagram, boki.jo

Iako ne iziskuje neke specijalne kulinarske vještine, zbog pogrešnog izbora mesa ili previše riže, često ispadne suha i nalik velikoj kvrgi

31.12.2016.
11:59
Instagram, boki.jo
VOYO logo

Vjerujemo da postoji vrlo malo ljudi koji žive na ovim područjima koji ne vole sarmu. Ako je prije nisu voljeli, kasnije u životu ne mogu se je zasititi. Kakva bi to bila zima i prvi dani nove godine bez sarme na blagdanskom stolu? Slažemo se svi, nepotpuna.

Mljeveno meso i riža zamotano u listove zelja u finom umaku s pire krumpirom mami zazubice, ali ako je niste nikada radili, može predstavljati izazov. Iako ne iziskuje neke specijalne kulinarske vještine, zbog pogrešnog izbora mesa ili previše riže, često ispadne suha i nalik velikoj kvrgi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi sarma bila bogatog, punog okusa i zadovoljavajuće teksture, važno je držati se ovih pravila:

  • ne pretjerujte s rižom jer ona sarmu čini suhom
  • kod izbora mesa držite se jedne vrste mesa, a najbolja je svinjetina i to but
  • junetina i puretina nisu dobar izbor jer su suhe
  • također je najbolje kupovati meso u komadu pa ga samljeti kod kuće. Ako nemate mašinu za mljevenje, recite vašem mesaru da meso koje ste kupili samelje pred vama.
  • izbjegavajte stavljati jaje jer i ono isušuje meso
  • jedan posebno važan trik: za još bolji okus u meso s kojim punite sarmu obavezno stavite mljevene dimljene kobase i prodinstani sitno narezani špek

Sastojci:

  • glava kiselog zelja srednje veličine
  • 1 kg rezanog kiselog zelja
  • 1 kg svinjskog buta
  • glavica luka
  • jedan par dimljenih kobasa
  • 25 dkg špeka (panceta)
  • šaka do dvije riže
  • 2 čajne žličice crvene paprike u prahu
  • pola glavice drobljenog češnjaka
  • svinjska mast
  • sol, papar po želji

Postupak:

  1. Za početak sameljite meso te mu dodajte sol, papar, rižu, crvenu papriku i češnjak (probajte na prst da vidite treba li dodati još začina). Na svinjskoj masti popržite luk i dodajte mu sasjeckani špek koji isto kratko popržite. Dimljenim kobasicama ogulite kožu i sameljite ih.
  2. Samljevene kobasice dodajte dinstanom špeku i luku i sve zajedno još jednom prodinstajte da se sljube okusi i dodajte sve u meso. Sve dobro izmiješajte rukama. Od glavice zelja odvojite listove. Debeli kraj lista odrežite da možete savijati sarmu.
  3. Svaki list punite mesnom smjesom, a količinu mesa odredite prema veličini lista (meso ne bi smjelo izlaziti van). Kada ste smotali sve sarme, na dno lonca za kuhanje stavljate sitno rezano zelje pa red sarmi pa tako do vrha. Ako vam je ostalo zelja od glavice, njega također izrežite na rezance i stavite u lonac.
  4. U puni lonac nalijte vode tako da prekrije sarmu i na vrh stavite dvije žličice crvene paprike i dvije velike žlice masti. Poklopite i kuhajte otprilike 2 sata (ako imate ekspres lonac, sarmi je potrebno oko sat vremena). Gotovu sarmu poslužite s pire krumpirom. U slast!
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo