Makedonska sarma jedinstvena je varijanta ovog omiljenog jela, koja se ističe bogatim okusima i autentičnim začinima. Tradicionalno se priprema od kiselog kupusa punjenog mljevenim mesom, rižom i začinima poput paprike, koja daje posebnu aromu i boju. Sarma se često peče u pećnici, što joj daje dodatnu dubinu okusa, dok se na kraju prelije domaćim zaprškom od paprike i ulja za bogat završni sloj.
Sarma na makedonski - sastojci:
- 20 dag govedine
- 20 dag svinjetine
- 50 dag kiselog kupusa
- 10 dag slanine
- 20 dag suhih svinjskih rebara
- 5 dag riže malo peršina
- 1 suha domaća kobasica
- žlica mljevene crvene paprike žlica brašna
- 1/2 dl ulja žlica koncentrata rajčice sol i papar
Sarma na makedonski - priprema:
- Meso samljeti, dodati sitno narezanu slaninu, sjeckani peršin, rižu poprženu na malo ulja i crvenu papriku, posoliti i popapriti, te sve dobro izmiješati.
- Listove kiselog kupusa oprati, puniti mesnom smjesom te saviti i dobro učvrstiti krajeve. Dno posude obložiti preostalim listovima kupusa i na njih posložiti sarme.
- Između sarmi posložiti komadiće svinjskih rebara i kolutiće suhe kobasice. Odozgo posložiti listove kupusa te sve preliti vodom i kuhati oko sat vremena na laganoj vatri.
- Na ulju popržiti žlicu brašna, dodati razrijeđeni koncentrat rajčice, prokuhati i preliti preko sarmi. Posudu staviti u zagrijanu pećnicu i peći još sat do dva na temperaturi od 160 °C.
POGLEDAJTE VIDEO: Za dobru sarmu potreban je domaći kupus, meso, začini i puno ljubavi: 'Tretiraš je kao ženu'