Napravite savršeni liker od krušaka: Jednostavnije je nego što mislite, imamo recept
Jesen donosi obilje plodova, a sočne i aromatične kruške idealne su za pripremu ukusnog domaćeg likera
Izrada vlastitog likera jednostavniji je proces nego što mislite, a rezultat je napitak koji savršeno hvata esenciju zrelih krušaka, obogaćen začinima po vašem izboru.
Domaći liker od krušaka može biti izvrstan dodatak koktelima, desertima ili jednostavno piće u kojem ćete uživati u hladnim večerima.
Recept za domaći liker od krušaka
Sastojci:
- 6 vrlo zrelih krušaka (sorte poput Williams ili Bosc su odličan izbor)
- 750 ml votke ili rakije (loze ili jabukovače)
- 2-3 šalice šećera (možete koristiti bijeli, smeđi ili demerara šećer za bogatiji okus)
- 2 šalice vode
- 1 žlica naribane kore neprskanog limuna
Začini po želji:
- 2 štapića cimeta
- 1 zvjezdasti anis
- 1 mahuna vanilije, razrezana po dužini
- Nekoliko klinčića
Priprema:
1. Kruške temeljito operite, ogulite, uklonite im jezgru sa sjemenkama i narežite na kriške ili kockice. Narezane kruške i naribanu koru limuna stavite u veliku staklenu teglu.
2. U lonac ulijte vodu i dodajte šećer. Zagrijavajte na srednje jakoj vatri i miješajte dok se šećer potpuno ne otopi. Ako koristite začine poput cimeta, anisa ili vanilije, dodajte ih u sirup i pustite da lagano kuha 5-10 minuta kako bi otpustili arome. Maknite s vatre i ostavite sirup da se potpuno ohladi.
3. Ohlađeni šećerni sirup (po potrebi procijeđen od začina) prelijte preko krušaka u tegli. Zatim ulijte alkohol. Ako koristite cijele začine poput klinčića, možete ih sada dodati izravno u teglu.
4. Dobro zatvorite teglu i lagano je protresite kako bi se svi sastojci sjedinili. Spremite teglu na hladno i tamno mjesto (poput smočnice) i ostavite da stoji otprilike četiri tjedna. Preporučuje se da teglu protresete svakih nekoliko dana kako bi se arome bolje prožele.
5. Procijedite tekućinu kroz gazu ili vrlo sitno cjedilo kako biste uklonili komade voća i začine. Za kristalno bistar liker, postupak cijeđenja možete ponoviti dva puta.
6. Dobiveni liker ulijte u pripremljene sterilizirane staklene boce i dobro ih zatvorite.
Iako je liker odmah spreman za konzumaciju, njegov će se okus dodatno razviti i zaokružiti ako ga ostavite da odleži još nekoliko tjedana prije posluživanja.
Savjeti za najbolji domaći liker
- Zrelost voća - Koristite što zrelije i slađe kruške jer će dati najviše arome.
- Kvaliteta alkohola - Iako ne morate koristiti najskuplji alkohol, izbjegavajte onaj najjeftiniji. Kvalitetna neutralna votka ili domaća rakija bit će odlična baza.
- Prilagodite slatkoću - Količinu šećera prilagodite vlastitom ukusu i slatkoći krušaka koje koristite. Uvijek možete naknadno dodati još malo šećernog sirupa ako liker nije dovoljno sladak.
- Strpljenje je ključ - Što liker duže stoji, to će okus biti bogatiji i kompleksniji.
Kako pravilno čuvati liker od krušaka?
Pravilno skladištenje ključno je za očuvanje okusa i kvalitete vašeg domaćeg likera.
Čuvajte boce na hladnom, tamnom i suhom mjestu, daleko od izravne sunčeve svjetlosti i izvora topline. Koristite staklene boce s hermetičkim čepom kako biste spriječili ulazak zraka. Pravilno pohranjen, domaći liker od krušaka može trajati i do godinu dana. Jednom otvorenu bocu preporučuje se potrošiti unutar šest mjeseci za najbolji okus. S vremenom se na dnu boce može stvoriti talog, što je normalna pojava.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Malo stoke, a zvijeri sve više: Krave i stočari u šoku zbog napada vukova
403 Forbidden