Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
MOĆNA BILJKA /

Liker od aronije pravi je eliksir zdravlja: Imamo recepte s kojima nećete pogriješiti

Liker od aronije nije samo napitak jedinstvene arome, već i pravi eliksir zdravlja koji u sebi čuva svu snagu ove moćne biljke

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Aronija (lat. Aronia melanocarpa) je tamna, mala bobica koja raste na grmu. Podrijetlom je iz Sjeverne Amerike, ali se danas uzgaja i u Europi pa tako i u Hrvatskoj.

Ova čudesna grmolika biljka preplavljena trpkim bobicama koje su jedan od najdjelotvornijih antioksidansa, može se iskoristiti, između ostalog, za pripremu odličnog domaćeg likera od aronije kojim ćete oduševiti svoje najdraže.

Liker od aronije pravi je eliksir zdravlja: Imamo recepte s kojima nećete pogriješiti
Foto: Shutterstock

Najbolji recepti za domaći liker od aronije

Liker od aronije nije samo ukusan, već i zdrav napitak koji može pružiti brojne zdravstvene pogodnosti zahvaljujući bogatstvu antioksidansa i drugih hranjivih tvari.

Priprema likera kod kuće jednostavan je proces koji ne zahtijeva posebne vještine, već samo malo strpljenja. Ovisno o vašim preferencijama, možete se odlučiti za kuhanu verziju s crnim vinom i rumom ili jednostavniju, hladnu metodu s votkom.

Recept za liker od aronije s vinom

Postupak pripreme domaćeg likera od aronije ne zahtijeva termičku obradu te će se time sačuvati bogatstvo okusa i zdravih sastojaka.

Sastojci:

  • kilogram bobica aronije
  • kilogram šećera
  • 8 decilitara kvalitetnijeg crnog vina
  • 2 decilitra votke bez okusa
  • 2 decilitra ruma

Priprema:

  1. Bobice aronije redajte naizmjence sa šećerom u veću staklenku šireg grla. Ako nemate staklenku, možete staviti u metalni lonac koji ne smije biti oštećen.
  2. Navucite čiste gumene rukavice te rukama dobro promiješajte aroniju i šećer, uz gnječenje bobica. Tako će bobice ispustiti svoj sok i lakše se pomiješati sa šećerom.
  3. Kada završite, staklenku pokrijte te stavite na tamno i hladno mjesto. Pustite neka tako odstoji 24 sata. U tom periodu nekoliko puta promiješajte smjesu drvenom žlicom kako bi se šećer lakše rastopio.
  4. Po isteku 24 sata, u bocu ulijte crno vino, votku i rum, dobro promiješajte i ostavite sljedeća dva sata, tj. dok se šećer potpuno ne rastopi.
  5. Nakon toga, stavite gazu u cjedilo i procijedite. Liker od aronije će imati krasnu tamnu boju i miris koji će asocirati na trpkost aronije.
  6. Stavite ga u manje staklene boce predviđene za likere i dobro zatvorite originalnim čepom. Tako ćete poboljšati i vizualni efekt čime će vaše zadovoljstvo, također, biti veće. Takvo punjenje je prikladno za poklone kojima ćete obradovati prijatelje i obitelj.
  7. Pulpu, koja vam je ostala, nemojte bacati jer se može iskoristiti. Pomiješajte je s borovnicama ili kupinama, dodajte malo šećera, prokuhajte i servirajte uz kolač ili palačinke.  

Recept za liker od aronije s rakijom

Slijedite recept kako biste napravili ukusan i zdrav domaći liker od aronije s rakijom.

Sastojci:

  • 1 kg aronije (svježe ili smrznute)

  • 1 litra rakije (po mogućnosti domaće)

  • 500 g šećera

  • 1 vanilin šećer

  • 1 štapić cimeta

  • Kora jednog limuna

Postupak:

  1. Ako koristite smrznute bobice aronije, prvo ih odmrznite. Svježe bobice dobro operite i osušite.
  2. U velikoj staklenoj posudi pomiješajte aroniju, šećer, vanilin šećer, štapić cimeta i limunovu koru.
  3. Prelijte smjesu rakijom, dobro promiješajte i zatvorite posudu.
  4. Ostavite smjesu da stoji na tamnom i hladnom mjestu najmanje četiri tjedna. Povremeno protresite posudu kako bi se šećer otopio i sastojci ravnomjerno pomiješali.
  5. Nakon što je liker odstajao, procijedite ga kroz gazu ili fino sito kako biste uklonili bobice i začine.
  6. Prelijte procijeđeni liker od aronije s rakijom u čistu staklenu bocu i dobro je zatvorite. Liker od aronije s rakijom je spreman za konzumaciju, ali će s vremenom postati još bolji.

Liker od aronije pravi je eliksir zdravlja: Imamo recepte s kojima nećete pogriješiti
Foto: Shutterstock

Recept za liker od aronije s votkom

Ova metoda ne uključuje kuhanje, čime se čuva svježina voća. Rezultat je lakši i osvježavajući liker, savršen kao baza za koktele.

Sastojci:

  • 1 kg bobica aronije
  • 750 ml votke
  • 250 g šećera
  • 150 ml vode
  • Sok 2 limuna

Priprema:

  1. U posudi pomiješajte šećer i vodu te zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Ohladite sirup.
  2. Bobice aronije operite, osušite i lagano ih zgnječite. Stavite ih u veliku staklenku s hermetičkim poklopcem.
  3. Preko bobica prelijte ohlađeni šećerni sirup, svježe iscijeđeni sok limuna i votku.
  4. Sve dobro promiješajte, zatvorite staklenku i ostavite je na tamnom mjestu 20 do 30 dana. Protresite staklenku svaki drugi dan.
  5. Nakon perioda maceracije, procijedite liker kroz gustu gazu ili filter za kavu.
  6. Dobiveni liker prelijte u čiste boce i ostavite da odstoji još barem tjedan dana prije konzumacije kako bi se okusi u potpunosti sjedinili.

Recept za liket od aronije s crnim vinom i rumom

Ovaj recept stvara bogat i aromatičan liker duboke boje, idealan za hladnije dane. Začini poput cimeta i vanilije daju mu posebnu toplinu.

Sastojci:

  • 500 g svježih ili smrznutih bobica aronije
  • 350 g šećera
  • 1 l kvalitetnog crnog vina (npr. teran, merlot)
  • 150 ml ruma
  • 1 štapić cimeta
  • 2 klinčića
  • 1 mahuna vanilije

Priprema:

  1. U veći lonac stavite crno vino, šećer, bobice aronije, štapić cimeta i klinčiće.
  2. Mahunu vanilije prerežite po dužini, ostružite sjemenke i dodajte ih zajedno s mahunom u lonac.
  3. Smjesu zagrijavajte na laganoj vatri dok ne zavrije. Kuhajte otprilike 15 minuta, povremeno miješajući, dok se šećer potpuno ne otopi.
  4. Maknite lonac s vatre i pustite da se tekućina ohladi na sobnu temperaturu.
  5. Kada se smjesa ohladi, dodajte rum i dobro promiješajte. Po želji, bobice možete lagano zgnječiti kako bi pustile još više soka.
  6. Liker prelijte u sterilizirane staklene boce zajedno s bobicama i začinima. Čvrsto zatvorite i ostavite da stoji na tamnom i hladnom mjestu najmanje četiri tjedna. Povremeno protresite bocu.

Liker od aronije pravi je eliksir zdravlja: Imamo recepte s kojima nećete pogriješiti
Foto: Shutterstock

Zdravstvene pogodnosti aronije

Aronija je niskokalorična bobica bogata prehrambenim vlaknima, vitaminom C, manganom, vitaminima K, A i E, folnom kiselinom i željezom. Najpoznatija je po visokom udjelu antioksidansa, osobito antocijana, koji joj daju tamnoljubičastu boju i pomažu u zaštiti stanica od oštećenja.

Aronija svojim bogatim udjelom polifenola učinkovito neutralizira oksidativni stres, ključni faktor u razvoju srčanih bolesti i raka, čime štiti stanice od oštećenja. Istraživanja ukazuju na njen potencijal u usporavanju rasta tumorskih stanica, posebice raka debelog crijeva, dojke i gušterače, no za potvrdu ovih učinaka potrebna su daljnja klinička ispitivanja. Osim toga, aronija pozitivno utječe na probavu potičući rast korisnih crijevnih bakterija i smanjujući upalne procese u crijevima.

Njezina svojstva doprinose i zdravlju srca kroz snižavanje krvnog tlaka i kolesterola te poboljšanje funkcije krvnih žila, što je posebno značajno za osobe koje pate od metaboličkog sindroma. Djelovanje aronije na imunosni sustav očituje se antibakterijskim i protuupalnim efektima, što može smanjiti učestalost infekcija, primjerice urinarnih. Nadalje, kod sportaša je zabilježeno poboljšanje antioksidativnog statusa krvi i metabolizma željeza, što doprinosi povećanju fizičke izdržljivosti, piše Healthline.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Država daje potpore zaštićenim domaćim proizvodima: Paški je sir u fokusu programa

 

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike