FINO I ZDRAVO /

Kako se radi domaći liker od aronije? Imamo recepte s kojima nećete pogriješiti

Image
Foto: Shutterstock

Želite se počastiti vrhunskim domaćim likerom i to od aronije. Donosimo vam sjajne recepte za pripremu domaćeg likera od aronije.

30.7.2024.
15:07
Shutterstock
VOYO logo

Aronija, čudesna grmolika biljka preplavljena trpkim bobicama koje su jedan od najdjelotvornijih antioksidansa i čuvara našeg zdravlja, može se iskoristiti, između ostalog, za pripremu odličnog domaćeg likera od aronije kojim ćete oduševiti svoje najdraže.

Najbolji recepti za domaći liker od aronije

Liker od aronije nije samo ukusan, već i zdrav napitak koji može pružiti brojne zdravstvene pogodnosti zahvaljujući bogatstvu antioksidansa i drugih hranjivih tvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IDEALNI ZA LJETO /

Osam recepata za domaće likere: Biljni i voćni, za svakog ponešto

Image
IDEALNI ZA LJETO /

Osam recepata za domaće likere: Biljni i voćni, za svakog ponešto

Recept za domaći liker od aronije s vinom

Postupak pripreme domaćeg likera od aronije ne zahtijeva termičku obradu te će se time sačuvati bogatstvo okusa i zdravih sastojaka.

Za pripremu likera od aronije s vinom potrebno je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • kilogram bobica aronije,
  • kilogram šećera,
  • 8 decilitara kvalitetnijeg crnog vina,
  • 2 decilitra votke bez okusa
  • 2 decilitra ruma.

Priprema domaćeg likera od aronije je vrlo jednostavna, samo je potrebno strpljenje te prikladna čistoća pribora.

  • Bobice aronije redajte naizmjence sa šećerom u veću staklenku šireg grla.
  • Ako nemate staklenku, možete staviti u metalni lonac koji ne smije biti oštećen.
  • Navucite čiste gumene rukavice te rukama dobro promiješajte aroniju i šećer, uz gnječenje bobica. Na taj će način bobice ispustiti svoj sok i lakše se pomiješati sa šećerom.
  • Kada završite, staklenku pokrijte i stavite na tamno i hladno mjesto. Pustite neka tako odstoji 24 sata. U tom periodu, nekoliko puta promiješajte smjesu drvenom žlicom kako bi se šećer lakše rastopio.
  • Po isteku 24 sata, u bocu ulijte crno vino, votku i rum, dobro promiješajte i ostavite sljedeća dva sata, tj. dok se šećer potpuno ne rastopi.
  • Nakon toga, stavite gazu u cjedilo i procijedite. Liker od aronije će imati krasnu tamnu boju i miris koji će asocirati na trpkost aronije.
  • Stavite ga u manje staklene boce predviđene za likere i dobro zatvorite originalnim čepom. Na taj ćete način poboljšati i vizualni efekt čime će vaše zadovoljstvo, također, biti veće. Takvo punjenje je prikladno za poklone kojima ćete obradovati prijatelje i obitelj.

Pulpu, koja vam je ostala, nemojte bacati jer se može iskoristiti. Pomiješajte ju s borovnicama ili kupinama, dodajte malo šećera, prokuhajte i servirajte uz kolač ili palačinke.  

Image
Foto: Pixabay

Recept za liker od aronije s rakijom

Slijedite recept kako biste napravili ukusan i zdrav domaći liker od aronije s rakijom.

Za pripremu likera od aronije s rakijom potrebno je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 kg aronije (svježe ili smrznute)
  • 1 litra rakije (po mogućnosti domaće)
  • 500 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 štapić cimeta
  • Kora jednog limuna

Postupak pripreme likera od aronije s rakijom:

  • Ako koristite smrznute bobice aronije, prvo ih odmrznite. Svježe bobice dobro operite i osušite.
  • U velikoj staklenoj posudi pomiješajte aroniju, šećer, vanilin šećer, štapić cimeta i limunovu koru.
  • Prelijte smjesu rakijom, dobro promiješajte i zatvorite posudu.
  • Ostavite smjesu da stoji na tamnom i hladnom mjestu najmanje 4 tjedna. Povremeno protresite posudu kako bi se šećer otopio i sastojci ravnomjerno pomiješali.
  • Nakon što je liker odstajao, procijedite ga kroz gazu ili fino sito kako biste uklonili bobice i začine.
  • Prelijte procijeđeni liker od aronije s rakijom u čistu staklenu bocu i dobro je zatvorite. Liker od aronije s rakijom je spreman za konzumaciju, ali će s vremenom postati još bolji.

Zdravstvene pogodnosti likera od aronije

Aronija je poznata po svojim izvanrednim zdravstvenim svojstvima. Njezine bobice su bogate antioksidansima, vitaminima i mineralima koji doprinose općem zdravlju. Evo nekoliko ključnih prednosti likera od aronije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bogatstvo antioksidansa

Aronija sadrži visoke razine antocijanina i polifenola, koji su snažni antioksidansi. Oni pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu, smanjujući rizik od kroničnih bolesti i usporavajući proces starenja.

Poboljšanje imuniteta

Vitamini C i E prisutni u aroniji jačaju imunološki sustav, pomažući tijelu da se bolje brani od infekcija i bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravlje srca

Redovita konzumacija aronije može pomoći u smanjenju krvnog tlaka i razine kolesterola, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detoksikacija organizma

Aronija potiče rad jetre i pomaže u detoksikaciji organizma, uklanjajući štetne toksine i poboljšavajući funkciju probavnog sustava.

POGLEDAJTE VIDEO: Mobiteli su ih izbacili iz mode, ali razglednice nisu izumrle: Istražili smo kada najviše pristižu u sandučiće

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo