Kako se prenosi? Izvor zaraze su domaće životinje i ptice. Ipak, najčešći načini na koji unosimo ovu bakteriju je preko hrane. Neadekvatna termička obrada namirnica zaraženih salmonelom siguran je način da ćemo dobiti salmonelozu. Salmonela se prenosi i s osobe na osobu. Ako je netko, kao kliconoša, bio zaražen salmonelom ili je u fizičkom kontaktu sa zaraženom hranom, na taj način također može prenijeti ovu bakteriju. Salmonela se može naći u mesu, jajima, mlijeku, mliječnim proizvodima, ribi i morskim plodovima... Također treba obratiti pažnju kako se meso ili druge namirnice peru prije termičke obrade jer ta voda može dospjeti na sve okolne predmete i tako se možemo zaraziti.
Evo kako se prenosi i koji su simptomi salmonele, bakterije koja se skriva u hrani i vodi
Jaja su čest uzrok zaraze salmonelom: Često hrana koja djeluje svježe može sadržavati salmonelu. Prisutnost salmonele se ne prepoznaje po mirisu, boji i zato je termička obrada hrane jako bitna. Sobna temperatura pogoduje razvoju ove bakterije, ali je temperatura od 55 stupnjeva Celzija ubija za 30 minuta. Salmonela se ne uništava zamrzavanjem, ali će niska temperatura spriječiti njeno širenje. Jedino termičkom obradom hrane možemo uništiti salmonelu.
Ako ste na neki način unijeli ovu bakteriju u organizam, simptomi će se obično razviti za od 8 do 72 sata, a ti simptomi su: mučnina, proljev, povraćanje, grčevi u trbuhu, groznica, temperatura, glavobolja, krv u stolici.
Nije nužno imati sve spomenute simptome ako dođe do zaraze ovom bakterijom. Kod većine ljudi oporavak traje nekoliko dana i nema nikakvih posljedica. Jedino o čemu obavezno treba voditi računa jest dehidracija, treba često unositi tekućinu.
U međuvremenu, salmonela i listeria su vrste bakterija koje mogu uzrokovati trovanje hranom, u vrlo rijetkim slučajevima mogu biti smrtonosne ako zaraze dojenčad, starije odrasle osobe ili osobe s kompromitiranim imunološkim sustavom.
Ovisno od vrste bakterije, bolesti se mogu svrstati u tri osnovne grupe: enterokolitisi (salmoneloze u užem smislu riječi, toksiinfekcije) – najučestaliji oblik. Obično su uzrokovani salmonelom enteritidis i salmonelom typhimurium.
Septikemije s fokalnim infekcijama (osteomijelitis, meningitis, pneumonija, apscesi pojedinih organa) – najčešći izazivač je salmonela choleraesuis, rjeđe se izoliraju i druge vrste salmonela. Poslije oralne infekcije, bakterije odmah prodiru u krv i pojedine organe, gdje izazivaju infekcije.
Enterične (tifoidne) groznice – izazivači su salmonela typhi i salmonela paratyphi. Trbušni tifus je najteže oboljenje od svih salmoneloza.
Salmonella je rod Gram-negativnih bakterija. Postoji više podjela ove bakterije, a zbog mjesta na kojem 'žive' spadaju u grupu patogenih crijevnih bakterija. Iako se najčešće događa da tegobe izazvane ovom bakterijom prođu za do sedam dana, salmonela može izazvati ozbiljne probleme u organizmu.