Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
ŠTO UOPĆE JEDEMO? /

Pretilost kod Hrvata raste! Nutricionist: Evo zašto hamburger od 700 kalorija nije vrijedan zalogaja

Novo istraživanje britanskih znanstvenika potvrdilo je ono što oduvijek mislimo..Prerađena i gotova hrana znatno više deblja nego - domaća. Što jedu Hrvati?

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Dok jedni kupuju svježe namirnice i biraju domaću hranu, drugi posežu za brzim obrocima i gotovom hranom. Mnogi Hrvati i dalje jedu kao nekada, no pretilost raste.

"Povrće, malo mesa i kupujem sve što je tako, dijetno", kaže nam Mila iz Zagreba. 

 „Mi smo jeli skromnije, puno skromnije. Hrana je bila drugačija, salama i šunka su bili za blagdane, a svaki dan kruh namazan sa nečim", tvrdi Zagrepčanka Marija.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svaki treći Hrvat bori se s prekomjernom težinom. Britansko istraživanje pokazalo je da prerađena hrana znatno više deblja.

"Neprocesirana hrana ima veću nutritivnu gustoću i manju energetsku gustoću, pa se može pojesti više hrane uz manje kalorija", objašnjava nutricionist Marko Šimić.

Primjerice, hamburger iz lanca brze hrane s oko 700 kalorija može se zamijeniti obrokom od tri slijeda pripremljenim od svježih namirnica.

Šimić dodatno ističe razliku između gotovih energetskih pločica i domaće hrane.

"Gotove pločice često imaju puno dodanih šećera, dok zobene pahuljice sa svježim voćem i povrćem sadrže samo prirodne šećere". 

Osim što domaća hrana ne sadrži umjetne dodatke poput emulgatora i aroma, fitness trener Ivan Alen Pavić savjetuje izbor hrane bogate vlaknima i vodom

 „Žitarice cjelovitog zrna i svježe povrće pomažu u osjećaju sitosti i zdravoj probavi", objašnjava.

No za pripremu takvih obroka treba vremena i truda, pa mnogi ipak biraju gotove proizvode koji su praktični i često jeftiniji.

"Ekološka hrana da nema neki veliki rast u potrošnji iz razloga što je to još uvijek relativno skupa i proizvodnja a onda je to i potrošačima skuplje.", kaže nam Zvjezdana Blažić, konzultantica u poljoprivredno - prehrambenoj industriji.

„Povratak na prirodnu i organsku hranu možemo očekivati samo ako takva hrana postane znatno pristupačnija.“

Dakle povratak na prirodno, organsko i cjelovito, možemo očekivati jedino ako takva hrana značajno pojeftini.

 

 

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx