Koja je tajna dobrog ajvara? Majstorica zimnice otkrila recept i ključni sastojak
Od sastojaka do pripreme, tajne dobrog ajvara doznali smo od majstorice zimnice Ljubicom Bošnjak
U Slavoniji je počela sezona pripreme zimnice, a u njoj posebno mjesto zauzima kralj okusa ajvar. Cijene temeljnih sastojaka, paprike i patlidžana, nisu se znatno mijenjale od prošlogodišnjih i kreću se od jednog i pol do dva eura po kilogramu.
Teglica ajvara u trgovini stoji od tri do sedam eura, pa se domaća proizvodnja isplati onima koji znaju i vole pripremati ajvar po svom ukusu.
"Prošle godine je patlidžan bio jedan, jedan i pol, paprike se sad mogu kupiti po dva eura, po jedan i pol malo tanja. Ali svi traže veliku, krupnu, ravnu, debelu, a to treba i platiti", ističe prodavačica Dragica.
Da se cijene u odnosu na prošlu godinu nisu previše mijenjale poručuje Slobodan iz Osijeka. "Ajvarka je isto po dva eura, jedna i pol može se naći. Tako da se isplati", ističe.
A što je najvažnije za dobar ajvar? Od sastojaka do pripreme, tajne je doznao reporter RTL-a Danas Bojan Uranjek u razgovoru s majstoricom zimnice Ljubicom Bošnjak.
Koja je tajna ljutog baranjskog ajvara?
Tajna je u ljutini. Čine ju chilli i bamija. Kod mene nema tajni, rado ću reći i recept i sve postupke.
Što je ključno za dobar ajvar?
Danas radimo ljuti ajvar. Ključna je dobra ajvarica, patlidžan, češnjak, luk, bamija i chili paprika koja daje ljutinu. Naš se ajvar prvo kuha pa melje u stroju, pa zapržimo na ulju. Još dok je vruć stavljamo u bočice i suhi dunst i radimo bez konzervansa. To je sva tajna.
Kako isprobavate tijekom izrade?
Ako nisam prisutna, ja sam uvijek prva za kušanje i određujem. Suprug kaže da imam bolji osjećaj za okuse i znam treba li soli, šećera, ljutine. Uvijek ja dajem ocjenu.
Kad osjetite da je to to?
Onda se pune i zatvaraju bočice te spremaju za zimu.
Spremaju se u poseban prostor?
Tako je, ima poseban prostor u retro stilu i tamo čekaju konzumaciju.
403 Forbidden