ZA PAMĆENJE / Veličanstveni Novak Đoković po 7. put osvojio Wimbledon: Doveo je Nicka Kyrgiosa do ludila u velikoj borbi

Image
Foto: Profimedia

Novak Đoković po sedmi je put osvojio Wimbledon u svom osmom finalu ovog najslavnijeg teniskog turnira na svijetu

10.7.2022.
18:12
Profimedia
VOYO logo

Finale Wimbledona

Centralni teren All England Cluba

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak: 15.00

NOVAK ĐOKOVIĆ - NICK KYRGIOS 4-6, 6-3, 6-4, 7-6 (3)

Srbin Novak Đoković pobjednik je trećeg teniskog Grand Slam turnira sezone Wimbledona nakon što je u nedjeljnom finalu pobijedio Australca Nicka Kyrgiosa sa 4-6, 6-3, 6-4, 7-6 (3).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KRALJ /

Đoković briljirao: 'Nisam mislio da ću tako lijepo govoriti o tebi Nick. Počnimo s večerom i pićem, pa ćemo vidjeti'

Image
KRALJ /

Đoković briljirao: 'Nisam mislio da ću tako lijepo govoriti o tebi Nick. Počnimo s večerom i pićem, pa ćemo vidjeti'

21. Grand Slam naslov

Đokoviću je to 21. Grand Slam naslov pri čemu sedmi osvojeni Wimbledon. Bolji od njega je tek Rafael Nadal koji je 22 puta slavio na nekom od četiri najveća turnira, dok u Wimbledonu jednu pobjedu više ima Švicarac Roger Federer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajmo kako je ovo četvrto uzastopno Đokovićevo slavlje u All England Clubu, a zadnji poraz doživio je 2017. u četvrtfinalu od Čeha Tomaša Berdycha. Nakon toga nanizao je 28 pobjeda na trećem grand slam turniru sezone.

Za srpskog tenisača ovo je 88. osvojeni turnir u karijeri, dok je Australac ostao na šest osvojenih turnira. Posljednji je osvojio 2019. u Washingtonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi je do prednosti stigao Australac koji je pri rezultatu 2-2 načinio break, a potom obranio prednost. Kyrgios je u prvom setu imao sedam as servisa, 14 winera, te samo četiri neprisiljene pogreške od kojih je dvije napravio u zadnjem gemu seta.

Treći međusobni susret, prva Noletova pobjeda

Zanimljivo, bio je to treći susret u nizu u kojem je Đoković krenuo s 0-1. U četvrtfinalu je čak gubio 0-2 protiv Talijana Jannika Sinner, a u polufinalu 0-1 od Britanca Camerona Norrie, no oba je meča okrenuo u svoju korist. Baš kao i ogled protiv Kyrgiosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpski tenisač je u drugom setu zaigrao daleko bolje, prvi vodstvu 2-1 napravio je break, a potom imao i 4-1. Kyrgios je u devetoj igri mogao nadoknaditi izgubljeni gem, imao je 0-40, a potom još jednu break loptu, no propustio je sve četiri. Đoković je dobio gem i seta za 6-3 i 1-1 u setovima. To je toliko iznerviralo Australca da je između gemova vikao i svađao se tko zna s kim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na otvaranju trećeg seta Đoković je imao dvije lopte za obrat, no Australac se izvukao i poveo 1-0. Ključni gem u trećem setu dogodio se pri rezultatu 4-4. Kyrgios je imao 40-0, no izgubio je pet poena u nizu za break. Đoković je potom obranio servis i dobio set rezultatom 6-4. Australac je u svom stilu cijeli treći set "ludovao", zbog čega je u jednom trenutku i dobio opomenu.

Napeto

U četvrtom setu Kyrgios se uspio primiriti i to se odmah vidjelo na njegovoj igri. Ponovo je zaigrao odlično, baš kao i Đoković, oba tenisača su držala svoje servise bez break lopti i set je otišao u trinaestu igru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tiebreak" je krenuo Đokovićevim "mini breakom" i vodstvom 2-0. Australac je vratio izgubljeni poen, ali zatim izgubio dva poena na svoj servis (1-4). Kada je Đoković poveo 6-1 bilo je jasno kako nema povratka. Australac je uspio osvojiti još dva poena, no to nije bilo dovoljno. Đoković je dobio trinaestu igru sa 7-3 za veliko slavlje,

ČETVRTI SET:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TIE BREAK:

Gotovo je: Novak Đoković osvojio je Wimbledon. 131 poen Novaka, 112 Kyrgiosa u ovom meču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima i 6-3. Spasio je dvije meč lopte. Sad Novak ima servis za meč.

Kyrgios uzvraća za 6-2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima 6-1. Malo, jako malo mu treba.

Evo ga, na 5-1. Smiješi mu se sedmi naslov na Wimbledonu i 21. Grand Slam u karijeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima i 4-1. Kyrgios galami opet, vrišti, ljudi mu se već sad lagano smiju.

3-1 za Novaka, uzeo je jednu dobru izmjenu s Kyrgiosom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jao, evo greške Novaka za 2-1.

Đoković ima 2-0. Nick Kyrgios je lud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi servira Kyrgios. Loptica je u autu, mini break za Đokovića, ima 1-0. Opet Kyrgios negoduje.

Trinaesta igra je na redu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvanaesta igra, na servisu je Đoković: 0-15. I sad odlično pogađa Novak za 15-15. Opa, 30-30. 6-6.

Jedanaesta igra, na servisu je Kyrgios: 15-15. Dobar smeš Kyrgiosa za 30-15. Meč traje 2:43 minute. Kyrgios je uzeo gem.5-6.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deseta igra, na servisu je Đoković: Odgovara asom za kraj gema za 5-5. 40-30.

Deveta igra, servira Kyrgios: 30-15 za Kyrgiosa, Novak je u naletu. Evo ga, 30-30. Drugi put u setu. No, Kyrgios zabija 28. as za 40-30. Oboje imaju po 6 dvostrukih pogrešaka. 4-5, Kyrgios drži servis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Gracioznost pokreta Novaka Đokovića.

Osma igra, servira Đoković: 27 neforsirana pogreška Kyrgiosa. Nole suvereno do 4-4.

Sedma igra, servira Kyrgios: Vodi 40-15 i opet ulazi u raspravu sa sucem Renaudom Lichtensteinom. Baš nema mira. Publika negoduje. 3-4.

Šesta igra, servira Đoković: Bez izgubljenog poena uzima gem. Ima 64% poena na mreži, 1, 18-28 ima Novak, a 13-25 Kyrgios.

Peta igra, servira Kyrgios: Sve teže i teže igra Kyrgios, i sve je nervozniji. Đoković, s druge strane, pokazuje mirnoću.

Četvrta igra, servira Đoković: I uzima ju.

Treća igra, servira Kyrgios: I uzima gem.

Druga igra, servira Đoković: Nije mu dugo trebalo da uzme gem za 1-1

Prva igra, servira Kyrgios: I odmah otvara s poenom, 0-15. Uzima i drugi poen. 0-1

TREĆI SET:

Deseta igra, Đoković servira za set: Galamio je sad na svog oca: "Svaki put mi to radiš, svaki"... Očito mu zamjera preležerno ponašanje. 30-15 za Noleta. I uzima treći set.

Deveta igra, Kyrgios servira: Nole je breaknuo Kyrgiosa. Servirat će za set. Vrišti Nick Kyrgios: "Zašto, zašto reci nešto?" Urla na suca Renauda Lichtensteina. Već ga je jednom kaznio.

Osma igra: Novak izjednačava na 4-4.

Šesta igra: Dugo se Kyrgios raspravljao, ako smo dobro shvatili, žalio se na ometanje iz publike od navodno pijane osobe: "Osjetim do ovdje da je pijana, popila je valjda 700 pića. Pa, ovo je finale Wimbledona", govorio je Nick Kyrgios sucu Renaudu Lichtensteinu.

Peta igra: Kakvi poeni, jao što se sve događa. Nick Kyrgios je nervozan sad, ponaša se bezobrazno dosta. Klima glavom, negoduje, psuje glasno i stalno, izaziva Novaka koji se samo smije i uživa u tenisu. Uf, kakav poen Kyrgiosa, 40-15 za njega. Dobio je Nick Kyrgios opomenu. Sad se nešto svađa sa sucem. Kako je to iritantno, konstantno Kyrgios dobacuje, objašnjava... I onda majstor, nakon svega, zabije as. Hladno...

Četvrta igra: Na trenutak je meč bio prekinut zbog incidenta. Ne znamo što se dogodilo, kamere nisu pokazale zbog korektnosti izvještavanja, tj novinarske etike. Na kraju je s 40-15 gem uzeo Nole. 2-2.

Treća igra: Jedva je Nick obranio servis.

Druga igra: I uzima ga lako.

Prva igra, servira Kyrgios: Spasio je Kyrgios ovaj gem. 0-1.

DRUGI SET:

Deveta igra, Novak servira za drugi set: Kakav poen Kyrgiosa na vodstvo 15-0, kratio mu je Nole jednu loptu, ali zaletio se Kyrgios, pogodio lopticu i matirao Đokovića koji se morao baciti za njom, ali bez uspjeha. Kyrgios ima 40-15. Sad je 40-30. Kakva drama je to bila. Poen za poen. 6-3.

Osma igra, servira Nick: Uspio je Kyrgios i sad je 5-3 za Noleta koji će servirati za drugi set.

Sedma igra, servira Novak: Suveren je sad Novak. Uf, kako sad igra. 5-2.

Šesta igra, servira Kyrgios: 15-0 za Nicka. I uzima to. 4-2.

Peta igra, servira Đoković: Osam poena za redom je uzeo Novak i sad napravio treću dvostruku pogrešku u meču. Ne smije mu se to događati. 40-15. Opa, evo 40-30. Nick Kyrgios je opasan, ne odustaje. 40-40, backend ga je doveo do 40-40, publika je na nogama, kakav meč. No, Nole na kraju povećava prednost na 4-1.

Četvrta igra, servira Kyrgios: Ima Nole tri break lopte. Počeo je igrati bolje. I sad dolazi do breaka bez izgubljenog poena. 3-1. BREAK Novaka.

Treća igra, servira Đoković: 40-30. Vodi se velika bitka za svaki poen. Publika je, dojma smo, više na strani Kyrgiosa. 2-1.

Druga igra, servira Kyrgios: Kako senzacionalno igra, 87% pogađa prvi servis. 1-1.

Prva igra, servira Đoković: Odmah Nole otvara drugi set moćno, bez izgubljenog poena.1-0

PRVI SET

Deseta igra, Kyrgios servira za prvi set: Ima 30-0. No, Đoković se vraća, ne misli samo tako lako dati. Ali, druga set lopta i sedmi as za prvi set. 4-6.

Deveta igra, servira Novak: I opet ga uzima bez izgubljenog poena.

Osma igra, servira Kyrgios: Lako je to odradio.

Sedma igra, servira Đoković: Poveo je Nole 30-0. Nakon toga i 40-0. Ljut je Novak. I treći as za kraj. 3-4 za Kyrgiosa.

Šesta igra, servira Nick Kyrgios: Jako sporo je Nole otvorio meč, Kyrgios ga melje. Kakva elegancija i lakoća kretanja Nicka Kyrgiosa. Ima 94% servis gemova. Ima 4-4 na drugom servisu, Novak 2-8.

Peta igra, servira Novak: Poveo je 15-0. Kyrgios je odličnom drope shot-om iznenadio Noleta za 15-15. I poveo 30-15. Evo ga na 40-15. Kako Nick Kyrgios igra. Ima prve dvije break lopte u meču. Napao je drugi servis Đokovića, ali nije uspio. Nedostaje mu rutine i iskustva igranja ovakvih mečeva. Nole je napravio dvostruku pogrešku, vezao 4 servisa loša zaredom. BREAK Kyrgiosa za 2-3.

Četvrta igra, servira Kyrgios: Odmah je poveo 15-0 Nick Kyrgios. Pomeo je s 40-0 i na kraju s trećim asom u meču poravnao na 2-2.

Treća igra, servira Novak: 15-15. Nole nakon toga pogađa as, svoj drugi, za 30-15. 82% je pogodio prvog servisa Novak i uzeo treći gem. 2-1.

Druga igra, servira Kyrgios. Nakon dobrog otpora, Nick je nadigrao Noleta za 1-1.

Prva igra, servira Đoković. Nakon 30-30, Nole je bio koncentriran i poveo 1-0. Za njega je bitno da dobro počne, jer to u prošlosti nije uvijek bio slučaj. 1-0-

15.00 - Igrači izlaze na teren. Sve je po protokolu. Ništa se ne prepušta slučaju. Pravila su stroga. Wimbledon je konzervativno tenisko mjesto koje ima svoja pravila i ponašanja i odijevanja.

14.43 - Centralni teren All England Cluba polako se puni. Oko stadiona, na slavnom Henmanovom brdu, nalazi se veliki broj navijača. Veliki je ovo dan i za Engleze i za sve ljubitelje tenisa. Na tribinama će biti čitava Kraljevska obitelj, a viđen je i David Becham.

Znakovito ili ne, ali Novak Đoković je uoči ovog finala trenirao s mladom hrvatskom teniskom senzacijom iz Splita Milijem Poljičkom, koji se plasirao u finale Wimbledona za juniore.

Trenirao s Poljičkom

Ipak, iz ovog kuta to ne djeluje kao nešto što je čudno. Kraj je turnira i nema puno tenisača koje bi Đoković mogao pozvati na trening, a kako je Poljičak ušao u finale, to što je u subotu bio preko puta Novaka je i očekivano.

Puno je razloga zašto ovogodišnje finale nije poput niti jednog do sad, a puno je finala odigrano od 1877. godine otkada postoji ovaj slavni teniski turnir.

Image
Foto: Profimedia

Za početak, pobjedniku neće pripasti samo pehar i novčana nagrada namijenjena šampionu, već i račun nakon večere i izlaska u noćni klub koji su dogovorili dvojica finalista dan pred finale.

Kako bilo, sigurno više od računa i večere obojicu zanima titula. Ona je na ovom turniru za Kyrgiosa znak "ultimativne slave", to je Australca teniski besmrtnost. Đoković se, pak, u nedjelju bori za četvrti uzastopni naslov na Wimbledonu i ukupno 21. Grand Slam turnir, čime će doći Rafi Nadalu na samo jedan osvojen naslov. Podsjetimo, Novak i Rafa vode veliku bitku za najboljeg u povijesti, naravno zajedno s Federerom. Nadal ima 22. Grand Slam naslova, spomenuti veliki dvojac 20.

Kyrgios želi prvi veliki trofej

Kyrgios cilja na prvi veliki trofej u pojedinačnoj konkurenciji iako su mnogi mislili da je vrijeme žilavog Australca prošlo. On čak i vodi u međusobnom okršaju i Đoković nije osvojio set u njihova dva susreta 2017. godine.

Kyrgios je obje pobjede ostvario 2017. na tvrdoj podlozi u Acapulcu i Indian Wellsu, oba puta svladavši Đokovića u dva seta.

"Jedna stvar je sigurna, bit će to vatromet emocija. On će igrati prvo Grand Slam finale, bit će uzbuđen, nema puno za izgubiti. Ima snažne udarce. nismo igrali već neko vrijeme, a nisam uzeo ni set protiv njega, nadam se da će sada biti drugačije. To je novo finale za mene na turniru koji jako volim. Iskustvo je na mojoj strani", rekao je Đoković o meču s Kyrgiosom.

Image
Foto: Profimedia

Međutim, Đoković u Wimbledonu i na Grand Slamu je drugačija perspektiva. Nije izgubio meč na prvenstvu od 2017., kada se povukao zbog ozljede u četvrtfinalu, a igrat će u svom 32. velikom finalu - što je rekord za muškarce, javlja ugledni britanski BBC.

"Jako sam zabrinut i nervozan", rekao je Kyrgios za BBC Sport.

"To je nešto što nikad prije nisam imao priliku učiniti, igrati u finalu Slama".

"Bio sam u puno finala u karijeri, ali ovo je prvi put u Wimbledonu, na Grand Slamu, najvećem turniru na svijetu. To je ono što me držalo budnim noću - prilika da igram za najveću slavu i postati teniska besmrtnost."

Kyrgios, koji nema trenera, kaže da se ne uspoređuje s Đokovićem ili ostalim članovima 'velike trojke' njegovog sporta - Rafaelom Nadalom i Rogerom Federerom - jer su "nedodirljivi" i da on stvari radi drugačije.

"Oni su savršeni uzori", izjavio je Kyrgios, koji je ove godine dvaput kažnjen u Wimbledonu zbog svog ponašanja na terenu.

'Mogu se kao nesavršen suprostaviti velikanima, ljudi me zato vole'

"Osjećam da postoji puno ljudi koji znaju da je to nedostižno pa gledaju u mene, koji sam blizak i imam puno nesavršenosti, a još uvijek se mogu suprotstaviti velikanima. Wimbledon je čist i u finalu imate nekoga tko je nervozan, ima tetovaže, a ne čistu vrstu Rogera Federera. Mislim da je to inspiracija za mnoge ljude. Mislim da sam to u potpunosti napravio na svoj način. Nikad nisam stvarno slušao nijednog trenera."

Finale Wimbledona dolazi krajem tjedna. Kyrgios je saznao da će se sljedeći mjesec pojaviti pred sudom u Australiji u vezi s optužbom za uobičajeni napad, nešto što mu je, kako je rekao, otežalo "usredotočiti se" na svoje nastupe na turniru.

Image
Foto: Profimedia

Rekao je da ima "stvari koje želi reći", ali su ga njegovi odvjetnici savjetovali da to ne učini, jer su optužbe vrlo ozbiljne.

Đoković i Kyrgios su otišli dalje od prvobitnog dosta oštrog odnosa jedan prema drugom, a Kyrgios je to opisao kao odnos s malo ljubavi... Njihovi odnosi su bili zaoštreni, ali to se promijenilo.

Kyrgios je ranije nazvao Đokovića "oruđem" i rekao da ne bi slušao savjet od nekoga "tko se zabavlja bez majice tijekom globalne pandemije", misleći na teniski turnir koji je organizirao Đoković i koji se održao u prvim mjesecima pandemije koronavirusa, kad je svijet bio u strahu i nije znao točno ni o kakvom se virusu radi, kao niti posljedice svega. Vladala je globalna panika.

Smirili tenzije

Đoković je zauzvrat rekao da nema previše poštovanja prema Kyrgiosu izvan terena.

Međutim, Kyrgios je branio Đokovića kada je Srbin ranije ove godine deportiran iz Australije jer nije bio cijepljen protiv koronavirusa.

Kako bilo, Nole strahuje od Nickovog servisa, on mu nikako ne leži, ali nema sumnje kako je izuzetno motiviran da pobijedi, isto kao i Kyrgios.

Craig O'Shannessy, bivši član Đokovićeve stručne ekipe, je prije pet godina bio dio Đokovićevog stručnog tima za taktičku analizu i dobio je zadatak pronaći bilo kakav znak po kojem bi se moglo predvidjeti gdje će Kyrgios servirati.

Image
Foto: Profimedia

Nick Kyrgios

"Bilo da se radi o položaju stopala, bacanja lopte - bilo što da je drugačije, a što bi moglo otkriti gdje će servirati", izjavio je O'Shannessy u razgovoru za australski dnevnik Sydney Morning Herald.

"Novak strahuje od Nickovog servisa. To je pokazao i time što je Nickov servis nazvao najboljim s kojim se morao suočiti. Preklopio sam snimke Nickovog servis po dijagonali i kroz sredinu i nisam pronašao nikakvu razliku. Novak je bio uvjeren da mora biti nešto po čemu se može pročitati Nickov servis, ali doslovno ništa nismo pronašli. Kod oba servisa na isti način baca loptu, a Nickov brzi pokret čini taj udarac nečitljivim", otkrio je Craig O'Shannessy.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo