NAŠI MOMCI HRABRO PALI / Mektić i ozlijeđeni Pavić nisu uspjeli obraniti naslov pobjednika Wimbledona: Nakon velike drame Australci osvojili kultni turnir

Image
Foto: Profimedia

Finale parova na Wimbledonu mogli ste pratiti na portalu Net.hr

9.7.2022.
18:57
Profimedia
VOYO logo

Hrvatski tenisači Nikola Mektić i Mate Pavić nisu uspjeli obraniti naslov wimbledonskih pobjednika u muškim parovima, u finalu ovogodišnjeg turnira svladali su ih Australci Matthew Ebden i Max Purcell sa 7-6 (5), 6-7 (3), 4-6, 6-4, 7-6 (2) nakon četiri sata i 10 minuta igre.

Image
TAKO SE BORI /

Kate Middleton u Wimbledonu uživa u velikom finalu, a naš Mate sigurno ju je posebno očarao i oduševio: Jer, ono što radi nisu istine

Image
TAKO SE BORI /

Kate Middleton u Wimbledonu uživa u velikom finalu, a naš Mate sigurno ju je posebno očarao i oduševio: Jer, ono što radi nisu istine

Zlatni olimpijci iz Tokija tako su ostali na jednom zajedničkom osvojenom "grand slam" naslov, Wimbledonu prošle godine. Mektiću je to i jedini naslov u ovoj konkurenciji, dok Pavić još ima i Australian Open 2018. s Oliverom Marachom te US Open 2020. s Brunom Soaresom. Za Ebdena i Purcella je ovo prvi "grand slam" naslov, ranije ove godine su igrali finale Australian Opena koji su izgubili od Kokkinakisa i Kyrgiosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ozlijeđeni Mate odigrao lavovski

Nakon dramatičnih pobjeda u polufinalima u kojima su oba ova para spašavala meč-lopte, Mektić i Pavić jednu, a Ebden i Purcell čak pet, hrvatska i australska kombinacija i u finalu su odigrale dramatičan i vrlo izjednačen susret. Posebno priznanje zaslužuje Mate Pavić koji je igrao s frakturom kosti u podlaktici desne ruke, ali usprkos tomu niti jednom nije izgubio servis kako u polufinalu tako i u finalu.

Tijekom prva dva seta nije viđen niti jedan "break", a parovi su podijelili "tie-breakove". U prvom setu Mektić i Pavić su kod rezultata 2-2 imali tri prilike za oduzimanje servisa suparnika, ali Purcell je svaki put odlično servirao te su te prilike otišle u nepovrat. Prvih 10 poena u odlučujućoj, 13. igri osvojili su parovi koji su bili na servisu da bi kod rezultata 5-5 Purcell pogodio vrhunski retern na Mektićev servis što je Australcima bilo dovoljno za osvajanje prve dionice meča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Uloge su se u potpunosti promijenile u drugom setu u kojemu su Ebden i Purcell imali dvije vezane "break-lopte" u prvoj igri na servis Mektića koje su ostale neiskorištene, da bi "tie-break" otišao na stranu hrvatske kombinacije. Prvi "mini-break" Mektić i Pavić su ostvarili za vodstvo 4-2, da bi kod 6-3 iskoristili prvu od tri vezane set-lopte sjajnim reternom Mektića.

Poneseni osvajanjem seta naši su igrači u prvoj igri treće dionice stigli i do prvog "breaka" u meču iskoristitvši i dekoncentraciju australskog para. Ebden je kod izjednačenja promašio lopticu kada je imao "zicer" na mreži, da bi Purcell na "break-loptu" napravio dvostruku servis pogrešku. Tu rano stečenu prednost Mektić i Pavić suvereno su držali sve do trenutka kada su kod vodstva 5-4 imali servis za set. Tada su Australci počeli daleko bolje reternirati te su čak stigli i do jedne "break-lopte" i to nakon spašene tri set-lopte. Srećom, nisu ju iskoristili da bi Mektić i Pavić realizirali svoju petu set-loptu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogli su Mektić i Pavić možda i slomiti otpor suparnika u prvoj igri četvrtog seta kada su imali dvije nove prilike za oduzimanje servisa, ali Ebden i Purcell nisu dopustili da se ponovi scenarij iz trećeg seta. Uslijedio je veliki pritisak Australaca poglavito na servis Mektića koji je ipak uspio zadržati svoj početni udarac za 1-1, ali ne i za 5-5. U toj se igri sjajnim reternima istaknuo Purcell pa se otišlo u odlučujući peti set.

Image
Foto: Profimedia

Kada su Mektić i Pavić stigli do "breaka" sjajnim reternima na Purcellov servis za vodstvo od 3-2 činilo se kako su nadomak obrane naslova. No, Australci se nisu predavali, još jednom su nanizali seriju vrhunskih reterna na Mektićev servis i vratili izgubljeni servis za poravnanje na 4-4. Vjerojatno ključni trenutak dogodio se u sljedećoj igri kada su Mektić i Pavić stigli do 15-40 na servis Purcella, tada je pavić pogodio odličan lob retern, ali je zatim došlo do nesporazuma naših igrača na mreži, obojica su krenula na istu loptu i propustila priliku za novu prednost i servis za meč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjednika je tako odlučivao produženi "tie-break" petog seta kojim su u potpunosti dominirali Australci. Purcell je pogodio dva sjajna reterna, prvog na servis Pavića, a drugog na servis Mektića za veliku prednost od 5-2 što je, čini se, "slomilo" našu kombinaciju, pa su Australci osvojili i preostalih pet poena za konačni trijumf.

___________________________________________________________________________

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finale Wimbledona za muške parove

Pavić/Mektić (HRV) - Ebden/Purcell (AUS): 2:3 (6-7, 7-6, 6-4, 4-6, 6-7)

TIE BREAK PETOG SETA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šteta, naši dečki nisu uspjeli obraniti naslov. Australci su slavili u super tie i osvojili titulu na Wibledonu.

PETI SET

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvanaesta igra: Mektić i Pavić dobijaju gem, tie-break će odlućiti osvajača Wimbledona.

Jedanesta igra: Šteta, Ebden i Purcell dobijaju gem. Mektić i Pavić su bili jako blizu breaka, ali Australci su se spasili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deseta igra: Mektić i Pavić su uspjeli izjednačiti na 5-5.

Deveta igra: Ebden i Purcell čuvaju break i vode 5-4. Bio je blizu naš par da im odmah uzvrati breakom, ali nije uspio i sad će servirati za ostanak u meču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osma igra: Kakva šteta, Australci su stigli do breaka i vratili se u meč.

Sedma igra: Australci smanjuju na 4:3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šesta igra: Naši tenisači sigurni na servisu i brane break.

Peta igra: Toooo! Break Mektića i Pavića, sada moraju držati servis do kraja i obranit će naslov na Wimbledonu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Četvrta igra: Izjednačuje naš par.

Treća igra: Australci ne griješe i odlaze na 2:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga igra: Mektić i Pavić uzvraćaju na svojem servisu.

Prva igra: Australci uzimaju gem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ČETVRTI SET

Deseta igra: Australci osvajaju gem u najgorem trenutku za hrvatski par i izjednačuju na 2:2 u setovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deveta igra: Ebden i Purcell teško osvajaju gem. Bilo je 40-40, ali naši tenisači nisu uspjeli napraviti break.

Osma igra: Naši tenisači izjednačuju, ali uz puno muke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedma igra: Australci osvajaju gem za 4:3.

Image
Foto: Profimedia

Šesta igra: Mektić i Pavić su sjajno odigrali i osvajaju gem bez izgubljenog poena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peta igra: Ebden i Purcell osvajaju gem.

Četvrta igra: Ne griješe na sevisu ni Mektić i Pavić. Australci su bili blizu, ali ipak nisu uspjeli napraviti break. Purcell je tražio provjeru, mislio je da je lopta bila vani, ali nije bio u pravu.

Treća igra: Ebden i Purcell sigurni na servisu za 2:1. Ovaj gem je trajao puno kraće od prošlog.

Druga igra: Australci su imali break loptu, ali Pavić je spasio i nakon toga hrvatski par osvaja gem. Bio je to najdulji gem do sada.

Prva igra: Australci su sačuvali svoj servis i poveli, ali uz puno muke. Mektić i Pavić su bili blizu novog breaka.

TREĆI SET

Deseta igra: Vodila se neizvjesna borba, a na kraju su uspješniji bili naši tenisači koji lome Australce i osvajaju treći set!

Deveta igra: Ne griješe ni Australci i sada je 5:4. Mektić i Pavić će servirati za set.

Osma igra: Mektić i pavić ne sriješe na svom servisu, 5:3.

Sedma igra: Mektić je u dva navrata tražio provjeru, sli Ebden i Purcell osvajaju gem

Image

Šesta igra: Bravo, Mektić i Pavić ne griješe i to je 4:2.

Peta igra: Australci su sada sigurni na servisu i dobijaju gem.

Četvrta igra: Mektić i Pavić ne griješe i dobijaju gem za 3:1.

Treća igra: Australci su sigurni na svojem servisu i smanjuju na 2:1.

Druga igra: Bravo! Mektić i Pavić potvrdili break i sada imaju 2:0

Prva igra: Odlično su krenuli naši tenisači i u prvom gemu trećeg seta odmah napravili break.

DRUGI SET

TIE-BREAK: Idemo sad! 0-1 za naš par. Krenuli smo sa servisom. Jao, Max Purcell je sjajno vratio za 1-1. Evo sad 2-1 za Purcella i Ebdena. Nije ovo sad dobro. Evo da, sad je 2-2. "Pusti, pusti", vikao je Mate Pavić. Da, da, imamo 3-2. Tako je, bravo, evo mini breaka za naš par, 4-2. Jao, nije Mekta sad pronašao pravi volej, 4-3 za naše. Bravo! Mektić i Pavić dobili su drugi set u tie breaku!

Dvanaesta igra:

Jedanaesta igra: Bravo, opet su Nikola i Mate osigurali bar tie-break. Kamo sreće da ga i osvoje.

Deseta igra: Pritišću Ebden i Purcell. 5-5.

Image

Deveta igra: Brzo uzvraća naš par. 5-6

Osma igra: Ebden i Purcell čvrsti su na servisu. 4-4

Sedma igra: 15-15. I da, vodimo 4-3 u drugom setu.

Šesta igra: 40-0 za Ebdena i Purcella na svom servisu. Evo sad tračak nade - 40-15- nakon sjajnog reterna Mektića. I 3-3.

Peta igra: Naši vode 3-2.

Četvrta igra: Ebden i Purcell bez ikakvih problema. 2-2.

Treća igra: Na servisu su naši.0-30 za Nikolu i Pavića. Uzeli smo to. 1-2.

Druga igra: 40-30 za Ebdena i Purcella, nakon 30-30. Nije bilo to oštro od našeg tenisača. Evo dvostruke pogreške, 40-40. Ništa, 1-1.

Prva igra: Ebden i Purcell imaju prvu break loptu u meču. Dobro kretanje Pavića na mreži i 40-30 za Australce. Bravo Mekta, 40-40. 0-1 za Nikolu i Mate.

PRVI SET

TIE BREAK: 2-2, 3-2 za Australce. 3-3, dobra procjena Mate Pavića koji je pustio jednu lopticu da ode u aut. 3-4, ajmo sad dečki! Šteta, 4-4. Još veća šteta, 5-4 za Australce. Bravo, bravo, bravo, kako je zaključio je Mektić dramu u ovom poenu, 5-5. 7-5 za Edena i Purcella.

Dvanaesta igra: To je to, 6-6: 40-15 i servis Mate Pavića. Igrat će se tie-break.

Jedanaesta igra: Odlučni su i Australci. 6-5.

Deseta igra: Mekta i Mate odlučno daju do znanja da je servis njihov forte i da ga ne misle samo tako dati.

Deveta igra: Ajde, malo sad sreće za naš par. Imaju 15-0. Evo sad odmah i 30-0. Još jedna prilika za break, ajmo sad! Otvaraju im s vrata, otvorite ih dečki! Ne, sad su vezali Australci 4 poena zaredom. 5-4.

Osma igra: Bravo Mate, odlično je izašao na mrežu, a prije toga je Nikola fantastično vratio jedan pokušaj australskog tenisača. Kakva borba, 40-40. 7-11 imaju naši na drugom servisu. Dobro je, izvukli su se. 4-4, na redu je Purcell za servis.

Sedmu igru pobjeđuju Ebden i Purcell. Ali, dobra vijest da Mate Pavić može igrati s longetom. Zagrijao se. Nikola, pak, odlično reternira. Ali, on je u tom majstor.

Šestu igru dobiva naš par, odlično pritišću na mreži. 3-3.

Pavić je dobio jedan return u nezgodno mjesto na kraju pete igre. 3-2 je za Ebdena i Purcella.

Četvrta igra pripala je našem paru, Na servisu su Australci.

Treća igra pripala je Ebdenu i Purcellu, ali blizu su naši bili, pritisnuli su ih na 40-40 i Australci na jedvite jade uzeli ovo. 2-1 je za Ebdena i Purcella, ali sad Hrvati serviraju.

Drugi gem, odnosnu igru, nakon 30-30 uzeli su Hrvati. 1-1

Prvi gem moćno su uzeli Australci, Mate uopće s dvije ruke ne može držati reket. 1-0

17.40 - Počelo je finale. prvi serviraju Australci.

17.33 - Nikola i Mate izašli su na centralni teren All England Cluba. Pavić ima longetu na desnoj ruci.

16.57 - Kazahstanka Jelena Ribakina pobjednica je ovogdišnjeg Wimbledona u konkurenciji tenisačica, ona je u finalu preokretom svladala Tunižanku Ons Jabeur sa 3-6, 6-2, 6-2.

Kakav dan za sve ljubitelje sporta. I ako ste na moru, na odmoru, e onda je još i bolje. Uz večerašnji Superkup Dinama i Hajduka od 20.00, na portalu Net.hr, u periodu između 17 i 18 sati, pa nadalje, moći ćete pratiti veliko finale muških parova u Wimbledonu između naših junaka Mate Pavića i Nikole Mektića i  protiv Australaca - Ebdena Purcella.

Pavić ozlijeđen, ima frakturu kosti

Za naš par dogodilo se i mnogo loših stvari na meču s Kolumbijcima u polufinalu, primjerice, Mate Pavić zadobio je dosta tešku ozljedu ruke. Pregled je pokazao da se radi o frakturi kosti...

"Nemam nikakvu pokretljivost u ruci, ne mogu ju uopće koristiti. Teško mi je, ne mogu uopće držati reket s desnom rukom, igrati backhand, bacati lopticu s desnom rukom", rekao je Pavić za RTL Sport.

Kako će uopće igrati, izaći na teren? Igra se na tri dobivena seta, svaki poen mogla bi biti borba. No, naši su tenisači pokazali tko su, što su, kakvo srce imaju i za što su sposobni. Međutim, situacija nije normalna...

"Da je situacija normalna, da budemo iskreni, mislim da bi mi bili apsolutni favoriti u tom meču. Ne znam uopće što očekivati, izaći ćemo na teren, borit ćemo se. Ako smo mogli igrati četiri sata protiv ovakvog tima i pobijediti, nadam se da možemo i danas", dodaje Pavić.

Image
Foto: Profimedia

Težak izazov

Hrvati će pokušat postati prvi dvojac nakon Daniela Nestora i Nenada Zimonjića 2009. godine koji će uspješno obraniti krunu u muškim parovima u Wimbledonu.

Drugi nositelji pobrinuli su se za Kolumbijce Juana Sebastiana Cabala i Roberta Faraha u polufinalu od pet setova za njihovu 23. uzastopnu pobjedu na travi.

S druge strane, 14. nositelji Ebden i Purcell stigli su do svog drugog Grand Slam finala sezone nakon izvanrednog povratka iz dva seta i pet meč lopti protiv prvih nositelja Rajeeva Rama i Joea Salisburyja.

Pavića i Mektića očekujemo između 17 i 18 sati

Inače, finale muških parova drugi je meč ove subote na centralnom terenu. Uzimajući u obzir podatak da će žensko finale između Ons Jabeur Elene Ribakine početi u 15 sati, uz meč i popratne ceremonije, očekujemo Pavića i Mektića na terenu između 17 i 18 sati.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo