VREMENA NEMA / Dan D za hrvatski rukomet, ovo je prekretnica: Sprema se jedan od najvažnijih poteza ikad, nova eventualna pogreška na mjestu izbornika bi bila kobna

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Za srijedu je neslužbeno najavljen sastanak Upravnog odbora HRS-a. Na njemu će se raspravljati o nastupu hrvatskih rukometaša na SP-u u Švedskoj koje je nedavno završeno, a na kojem smo osvojili 9. mjesto. Lino Červar drži veliku odluku za ovaj trofejni hrvatski sport, koji se nalazi na prekretnici, u svojim rukama

1.2.2023.
5:54
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Za srijedu je neslužbeno najavljen sastanak Upravnog odbora HRS-a. Na njemu će se diskutirati o nastupu hrvatskih rukometaša na SP-u u Švedskoj koje je nedavno završeno, a na kojem smo osvojili 9. mjesto.

Image
DOZNAJEMO /

Hrvatski rukomet na prekretnici: Poznata Horvatova sudbina. Trojica slavnih su kandidati, ali samo je jedan želja igrača

Cilj nije ispunjen

Skupština HRS-a kao cilj na SP-u postavila je plasman u četvrtfinale i plasman u kvalifikacije za OI. Četvrtfinale nismo izborili i HRS je u svom priopćenju nastup naših rukometaša na SP-u označio neuspješnim. Što se tiče nastupa u kvalifikacijama, bitno za spomenuti da će 9. mjesto vjerojatno ići u te dodatne kvalifikacije, ali svejedno - Opći dojam je razočaravajući!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Line Červara, koordinator za muški rukomet, sad je na potezu. Oči čitave rukometne Hrvatske gledaju prema njemu. Upravo je on nakon svog odlaska predložio za klupu kao nasljednika Hrvoja Horvata koji mu je prije toga bio prvi asistent, a sad se očekuje da mu "presudi". Červar mora dati ocjenu nastupa u Švedskoj, ali i osvrnuti se na period iza nas, jer u posljednje tri godine evidentan je pad na svim poljima.

Nismo nastupili na OI u Tokiju, a prošle godine na EP-u u Mađarskoj (korona je diktirala dosta toga i utjecala na roster, igru i planove) i sad na SP-u u Švedskoj rezultatski smo podbacili. Da ne spominjemo Egipat i 2021. kad smo doživjeli debakl s Linom kao izbornikom i Horvatom kao njegovim pomoćnikom. Inače, jedina Horvatova svijetla točka je bio onaj granitni remi protiv svjetskih prvaka i ove godine - Danaca!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasno je, stoga, k'o dan će Hrvoje Horvat biti smijenjen, a špekulira se i o tome da će smijenit čitav stručni stožer. Međutim, danas vjerojatno nećemo saznati ime novog izbornika, ali bi trebali čuti rukometni Urbi et Orbi - obraćanje Saveza putem priopćenja o Horvatovoj sudbini.

Tri ozbiljna kandidata

Proteklih dana u hrvatskim medijima trajao je otvoreni natječaj za izbornika hrvatske rukometne reprezentacije 2023. Kako to drugačije opisati nego upravo tako, jer su Goran Perkovac, prvi pick za izbornika (slobodan je trener) i Ivica Obrvan izlazili u medije povodom svoje kandidature. Perkovac je bivši kapetan Hrvatske, osvajač zlata u Atlanti 1996. i srebra na Islandu 1995. na SP-u, te i europske bronce 1994.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon odlaska u igračku mirovinu, klupsku trenersku karijeru je Perkovac uglavnom gradio u Švicarskoj i Njemačkoj. Vodio je Schaffhausen, Winterthur, Minden, Nettelsthetd - Lubbecke, a sjedio je na klupi reprezentacija Švicarske i Grčke. I sam je Perkovac priznao kako je pričao s nekim ljudima iz Saveza i kako je spreman za posao...

"Svi mi znamo što čuva jednog izbornika i trenera, a to je rezultat (smijeh). Rezultati su jedino mjerilo i jedino čuvaju nekog ili ga ruši. Rekao bih sve ostalo te ruši. Znate, trenera postavimo, postavimo i izbornika, a onda ga drugi dan 70% ljudi ga kritizira i radi protiv njega. Mislim da ima barem malo rezultata, da bi on i dalje ostao na klupi Hrvatske - bez obzira na situacije koje je imao - i dalje bi bio izbornik. Imao je podršku Saveza, imao je podršku Line Červara. Međutim, rezultati su ga srušili. Ne znamo hoće li ga promijeniti ili ne, ali mislim da bi bilo logično da se povuče, jer rezultati daju jednu sliku koja mu sigurno ne ide u prilog", kazao nam je prošlog tjedna u razgovoru Goran Perkovac i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Priliku su prije na klupi Hrvatske dobivali neki koji to po ničem nisu zaslužili'

"Mislim da je situacija u zadnjih deset godina bila toliko nekako čudna, a dobivali su prilike izbornici koji po ničemu to nisu zaslužili. Mislim da je situacija dobra za sljedećeg i mislim da će HRS dati povjerenje novom izborniku. Jer, ponovno sad mijenjati - to bi bilo stvarno katastrofa. Sad bi najgore rješenje bilo za novog izbornika koji dođe da mu se da šansa na najmanje 4 godine i da mu se kaže - slušaj, evo ti i - radi! Mi smo sad dosta nisko, da ne kažem na dnu. I sad da probamo svi zajedno vući u istom pravcu. Teško je napraviti rezultat preko noći i zato mislim da bi trebalo povjerenje HRS-a, strpljenje i da taj čovjek osjeti da mu podupiru leđa igrači, treneri, čitava reprezentacija, Upravni odbor i svi ostali". OVDJE pročitajte o čemu smo još pričali s Goranom Perkovcem.

Još je jedan ozbiljni kandidat u igri a to je Slavko Goluža. On je, naime, još od Egipta 2021. i SP-a želja igrača. Podržavao ga je tada i Zoran Gobac, pretpostavljamo da ga podržava i cijeni i dan danas, a ukoliko bi bio izabran imao bi podršku čitavog HRS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavko Goluža: 'Sad ne bih htio biti izbornik Hrvatske'

No, Slavko Goluža trenutno trenira PPD Zagreb i posvećen je samo tome, radi dobar posao, a nitko ga se osim Zagreba sedam godina nije sjetio, kako je to sam Slavko nedavno za Sportske novosti rekao pa možda stvarno, ako čovjek tako kaže, i nije vrijeme za tako nešto.

Ukupno je Slavko ulovio nevjerojatnih 11 medalja s velikih natjecanja (OI, SP, EP) od toga pet kao pomoćnik ili glavni izbornik. Ako toj brojci pridodamo još 5 medalja, tri s Mediteranskih i jedna svjetska juniorska kao izbornik sa Hrvatskom U-19, onda dolazimo do impozantne brojke od 15 osvojenih odličja, što kao igrač, što kao izbornik selekcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivica Obrvan treći je ozbiljni kandidat. Obrvan je proglašen najboljim hrvatskim trenerom u 2022. godini prije samo nekoliko tjedana u Poreču. Iza sebe ima bogatu igračku i trenersku karijeru, dok je posljednja postaja bio PPD Zagreb u kojem se zadržao skoro pune dvije godine, što dovoljno govori o dobrom poslu koji je radio. Rijetko se tko na toj vrućoj klupi zadrži tako dugo kao Obrvan, prije njega samo Veselin Vujović koji je dvaput sa Zagrebom posljednjih godina igrao četvrtfinale Lige prvaka.

Trebaju nam mudri potezi

Javnost dosta često spominje imena Irfana Smajlagića Veselina Vujovića, no Smajlagić je aktualni izbornik BiH, a Vujović Irana. I to nije realna situacija u ovom trenutku, a sumnjamo da bi u Savezu uz spomenute priklonili se opciji za stranog izbornika - vezano za Vuju. Irfan je, s druge strane - naš!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski rukomet u ovom trenutku samo mudri potezi mogu vratiti na stare staze. U tome svi moraju biti jedinstveni. Nije ključno po čijem je, ključno je da se sadašnje stanje promijeniti mora. Ovo je prekretnica za hrvatski rukomet i još jedna eventualna pogreška u izboru adekvatnog čovjeka za klupu rukometne reprezentacije Hrvatske mogla bi biti kobna.

I u HRS-u su svjesni da vremena nema, da moraju biti jako brzi, jer trebamo se pripremiti za kvalifikacije, za nastup na Euru u Njemačkoj idućeg siječnja, za vjerojatni nastup u OI kvalifikacija za Pariz, pa i za mogući nastup u Parizu, a onda samo nekoliko mjeseci kasnije za SP kojem ćemo biti domaćin uz Dansku i Norvešku. Novog izbornika čeka naporan i težak posao i neće mu biti lako, tko god bude bio na tom mjestu izabran i u konačnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo