DOZNAJEMO / Hrvatski rukomet na prekretnici: Poznata Horvatova sudbina, troje slavnih najveći su kandidati za izbornika; Međutim, samo je jedan želja igrača

Image
Foto: Pixsell/Profimedia

Hrvoje Horvat je otpisan. Perkovac je prvi pick, Goluža je želja igrača još od prije, a Obrvan jedan od kandidata uz njih dvojicu. Čeka se očitovanje Line Červara, koordinatora struke, glede nastupa naših na SP-u u Švedskoj i konačna presuda

26.1.2023.
11:14
Pixsell/Profimedia
VOYO logo

Jasno je k'o dan da Hrvoje Horvat čeka trenutak kad će i službeno dobiti otkaz na klupi hrvatske rukometne reprezentacije, tj kad će mu biti i službeno rečeno da je njegov posao izbornika završen, kad će mu se zahvaliti na svemu, a dani ga dijele od toga.

Image
PRVI KANDIDAT ZA IZBORNIKA /

'U prošlosti su Hrvatsku vodili neki koji to ni po čemu nisu zaslužili, a ja imam viziju. Sve je to rađeno dosta netransparentno'

Image
PRVI KANDIDAT ZA IZBORNIKA /

'U prošlosti su Hrvatsku vodili neki koji to ni po čemu nisu zaslužili, a ja imam viziju. Sve je to rađeno dosta netransparentno'

HRS je u priopćenju hrvatskoj javnosti naveo kako je nastup rukometaša na SP-u u Švedskoj i osvojeno 9. mjesto neuspjeh i indirektno pokazao palac dolje svom, uskoro bivšem izborniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sasa Miljevic/Pixsell
Image
Foto: Sasa Miljevic/Pixsell

Nakon pobjede Hrvatske protiv Bahreina izbornik Hrvoje Horvat dao je jedan od najbizarnijih intervjua novinarki RTL-a Ines Godi Forjan. Umjesto da odgovori na pitanje o tome hoće li ostati izbornik, Horvat je samo otvarao usta.

'HRS nije zadovoljan s ostvarenim rezultatom i smatra ga neuspjehom'

"Hrvatski rukometni savez obavještava javnost da nije zadovoljan s ostvarenim rezultatom i smatra ga neuspjehom. Minimalni cilj koji je bio postavljen pred izbornika i reprezentaciju bilo je četvrtfinale."

Ne treba biti previše pametan i zaključiti da je HRS, u stvari, priopćenjem dao do znanja da je Horvat lapapa. Doznajemo iz dobro obavještenih izvora kako će Horvatova sudbina biti riješena u sljedećim danima i kako su samo tri ozbiljna kandidata. Čeka se, naime, očitovanje Line Červara, koordinatora struke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustav Hrvatskog rukometnog saveza ja postavljen tako da izbornike nacionalnih selekcija predlaže i opoziva koordinator struke, a nakon toga odluku usvaja ili odbija Upravni odbor Hrvatskog rukometnog saveza, iako je alfa i omega svega Zoran Gobac i on povlači konce.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Goran Perkovac kapetan zlatne generacije iz Atlante 1996. Kaže da je spreman za posao svog života - izborničku klupu Hrvatske.

Zoran Gobac je čovjek koji iz sjene vlada hrvatskim rukometom i koji sad nekako lopticu prebacuje na Linu Červara i njegovu ulogu koordinatora, glavnog i odgovornog za imenovanja izbornika u ovom slučaju. Ako je netko pretrpio suviše kritika, to je sigurno Gobac i ako se nekog zove vladarom HR rukometa, onda se zove njega i ne zove ga se bez veze - njegova je prva i posljednja, to se zna...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razočarani igrači i svi - od stručnog stožera do HRS-a

Inače, sastanak u HRS-u, na kojem će se analizirati (ne)odrađen posao na SP-u i rezultat, još se nije održao. Lino, dakle mora dati svoje procijene, analize i doslovno donijeti presudu. Isto tako, za naglasiti kako razočaranje vlada u vrhu HRS-a, ali ne samo u HRS-u, ne samo kod vodećih ljudi nego kod svih - a posebno kod igrača.

Tri su glavna kandidata u ovom trenutku za klupu rukometne reprezentacije Hrvatske. Prvi pick i najveći kandidat je Goran Perkovac, bivši kapetan Hrvatske, osvajač zlata u Atlanti 1996. i srebra na Islandu 1995. na SP-u, te i europske bronce 1994.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon odlaska u igračku mirovinu, klupsku trenersku karijeru je Perkovac uglavnom gradio u Švicarskoj i Njemačkoj. Vodio je Schaffhausen, Winterthur, Minden, Nettelsthetd - Lubbecke, a sjedio je na klupi reprezentacija Švicarske i Grčke. I sam je Perkovac priznao kako je pričao s nekim ljudima iz Saveza i kako je spreman za posao...

Tri imena su najveći kandidati

Uz njega, kao ozbiljni kandidat čije ime kruži rukometnim kuloarima, u medijima i čije ime stoji i na stolu u HRS-u, zajedno s Perkovćevim, je Slavko Goluža. Inače, neće biti ništa novo ako kažemo kako je Slavko Goluža već duže možda i najveća želja igrača i on kao takav, kako nam je rečeno iz dobro obaviještenih izvora, dobro kotira i u Savezu, a posebno kod igrača. Još tamo od SP-a u Egiptu provlači se priča kako je Slavko najveća želja igrača...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekadašnji razarač s vanjskih pozicija u karijeri je stigao do rekordnog broja odličja, ako gledamo i igračke medalje i izborničke. Goluža ima čak tri olimpijske medalje, dva zlata kao igrač te broncu kao izbornik, a bio je i svjetski prvak 2003.

Ukupno je Slavko ulovio nevjerojatnih 11 medalja s velikih natjecanja (OI, SP, EP) od toga pet kao pomoćnik ili glavni izbornik. Ako toj brojci pridodamo još 5 medalja, tri s Mediteranskih i jedna svjetska juniorska kao izbornik sa Hrvatskom U-19, onda dolazimo do impozantne brojke od 15 osvojenih odličja, što kao igrač, što kao izbornik selekcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, Slavko iza sebe ima rezultate na klupi Hrvatske i veliku igračku karijeru, a i poznaje igrače. Uz to, ima respekt i podršku u Savezu i u naponu je trenerske snage, kao i veliku želju da se vrati na izborničku klupu najdraže momčadi...

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Slavko Goluža i Ivano Balić.

No, Slavko vodi momčad PPD Zagreba i izbornička funkcija još uz to, uz treniranje najvećeg inkubatora našeg rukometa - za Slavka bi bila vrući krumpir. Ali, on je spreman i prihvatio bi posao, u to nema sumnje, za njega to ne bi bio problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz spomenute, Ivica Obrvan treći je ozbiljni kandidat. Obrvan je proglašen najboljim hrvatskim trenerom u 2022. godini prije samo nekoliko tjedana u Poreču. Iza sebe ima bogatu igračku i trenersku karijeru, dok je posljednja postaja bio PPD Zagreb u kojem se zadržao skoro pune dvije godine, što dovoljno govori o dobrom poslu koji je radio. Rijetko se tko na toj vrućoj klupi zadrži tako dugo kao Obrvan, prije njega samo Veselin Vujović koji je dvaput sa Zagrebom posljednjih godina igrao četvrtfinale Lige prvaka.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ivica Obrvan

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo