OLIMPIJSKI POBJEDNIK /

Samir Barać: 'Suđenje na OI je na jako niskom nivou, a mi u Hrvatskoj često zaboravljamo jednu stvar'

Image
Foto: Profimedia

Samir Barać za Net.hr prokomentirao je hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju na OI

Silvijo Maksan

Silvijo Maksan

Najviše voli raditi intervjue sa sportašima, odličan novinar i 'pravi terenac'

3.8.2024.
14:32
Profimedia
VOYO logo

U susretu 4. kola skupine A olimpijskog turnira vaterpolista, hrvatska reprezentacija je pobijedila jednog od favorita za zlato Grčku sa 14-13 (3-3, 1-3, 7-3, 3-4), osiguravši plasman u četvrtfinale.

Image
SUDAČKA FARSA /

Tucak opravdano poludio na srpskog suca: 'Pi*ko jedna, pa zar zato mi radimo tri godine?!'

Image
SUDAČKA FARSA /

Tucak opravdano poludio na srpskog suca: 'Pi*ko jedna, pa zar zato mi radimo tri godine?!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je ovom pobjedom u Parizu preuzela vodstvo na ljestvici s devet bodova. Italija, koja je pobijedila Hrvatsku prije dvije utakmice na turniru, sraz protiv Rumunjske igra večeras od 21.05. Crna Gora i SAD u skupini A u bazen će nešto malo prije 16.35, kad je zakazan početak.

Proslavljeni bivši hrvatski vaterpolist Samir Barać prokomentirao nam je utakmicu. Ivica Tucak bio je vrlo nervozan zbog upitnog sudačkog kriterija. Hrvatskoj je sviran i brutality. Matias Biljaka je u jednom plivanju udario grčkog igrača, a srpski sudac Vojin Putniković je nakon pregleda VAR-a, pri rezultatu 12-12 u posljednjoj četvrtini, kad se susret lomio, dosudio brutality. To je značilo da je Biljaka isključen, Hrvatska je morala igrati pune četiri minute s igračem manje, a Grci su dobili i peterac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najvažnije od svega da je hrvatska vaterpolo reprezentacija dobila Grčku. To je najvažnije", rekao je za Net.hr u uvodu legendarni Samir Barać, osvajač olimpijskog zlata iz Londona 2012. s Hrvatskom, svjetskog zlata sa SP-a iz Melbournea 2007., europski prvak iz Zareba 2010.

Barać ima još dva srebra i broncu s velikih natjecanja, kao i srebro iz Svjetske lige. Sudjelovao je na Olimpijskim igrama 2000. u Sydneyju kao i na Olimpijskim igrama 2004. u Ateni i 2008. u Pekingu. Samir Barać veliku karijeru je završio sa 40. Tip je istinska legenda vaterpola. Uvijek je davao sve za Hrvatsku.

"Gledam čitav olimpijski turnir. Pogledao sam dosta utakmica vaterpolskog turnira. Mislim da je suđenje na jako jako niskom nivou, što se tiče kvalitete. Danas je suđen brutality. Po meni, vrlo upitna odluka zato što mislim da postoje namjerni udarci, postoje i udarci koji se dogode u tranziciji, bez namjere itd. Mislim da tu suci nemaju aposlutno nikakav kriterij i događaju se jako velike greške", tvrdi Samir Barać.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bolje da o tome puno ne pričamo. Veseli pobjeda protiv jedne Grčke. Grčka je vrlo vrlo vrlo kvalitetan suparnik koji igra kvalitetan vaterpolo, u kojem dominiraju sa centrima i bekovima, definitivno. Međutim, danas je naša vanjska linija pokazala super kvalitetu, što se tiče realizacije. U prvom redu Harkov i Marinić Kragić. Ono što nas od početka turnira krasi je igra centara bez lopte. Tu smo sigurno dominantni i onu utakmicu protiv Italije možemo zanemariti", dodaje Samir Barać.

Tucak je na kraju zadovoljan pobjedom, ali nije suđenjem. Ipak je najbitnije da smo svi zadovoljni pobjedom. Pritisak je ogroman na izbornika, stručni stožer i igrače...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nervoza i stres tijekom utakmice, prije utakmice donese jednu izrazitu nervozu. Najvažnije da se ta nervoza ne prenese na igrače. Ono što radi stručni stožer je dobro. Nema nekih velikih 'afera' tijekom utakmice, da ne skačemo na suce. Bilo je puno grešaka od strane oba suca za Hrvatsku i Grčku. Strahovito je bitno to dobivanje samopouzdanja kroz natjecanje u skupini. Jer, nokaut faza sasvim je drugo natjecanje."

Utakmica protiv Grčke je bila prilika za to. To samopouzdanje, izboreno četvrtfinale, jako su bitni. Gledajući drugi grupu, tamo će borba za drugo i treće mjesto biti između Australije i Mađarske. Španjolska je zacementirala prvu poziciju.

"Hrvatska ima kvalitetu za doći do finala, ali za doći do finama treba proći puno izazova i prepreka. Moje želje vezane za Hrvatsku nemaju veze s realnošću", nasmijao se Samir Barać i dodao:

"Ono što je najbitnije, a što mi u Hrvatskoj često zaboravljamo, vrlo vrlo često jer je hrvatski vaterpolo uspješan, je to da postoje i druge repezentacije koje treniraju i bore se za isto. Hrvatska u vaterpolu ostvaruje dobre rezultate i nacija je time uljuljana, ušuškana, ali i ostali se na natjecanjima bore za ono što se borimo i mi. Treba imati respekta prema svim reprezentacijama u vaterpolu, prema svakom suparniku, međutim, treba i biti svjestan svoje snage, u svaku utakmicu ući sa samopouzdanjem, voljom i željom za borbom za opću i vlastitu korist".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj je vaterpolski gigant kazao:

"Nije bitno tko vam dođe u četvrtfinalu, ako se pravilno, na spomenuti način, pristupi svakom dvoboju. Nokaut faza je drugo natjecanje. Svaki je detalj bitan i sve se gleda pod povećalom. Igrati nokaut fazu je teško i zahtjevno. uopće je teško i opisati tu dozu presinga na glavu i na tijelo, kad dođu momenti važnosti rezultata. Sve će se to događati i suparniku. Dečkima želim sve najbolje i najdalje, oni su to zaslužili", zaključio je Samir Barać.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Boem, čovik kafane i naroda, dragovoljac Domovinskog rata u studiju Net.hr-a. Upoznajte Ivicu Tucka, najuspješnijeg hrvatskog sportskog izbornika.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo