Mračna povijest Mundijala / Oni su najgora momčad u povijesti SP-a: Cijeli svijet im se smijao, a krili su jezivu tajnu

Image

Kad je sudac Rainea dao znak defanzivac Zaira Mwepu Ilunga je izjurio iz živog zida i napucao loptu u 'ničiju zemlju' duboko u brazilsku polovinu. Rivelinu i ostatku brazilske selekcije ništa nije bilo jasni, stadion je na trenutak utihnuo od iznenađenja...

3.12.2022.
7:31
VOYO logo

Katar je postao na ovom Svjetskom prvenstvu prvi domaćin koji nije uspio doći niti do jednog boda te su ih mnogi proglasili najslabijom selekcijom koja se ikad pojavila na SP-u no FIFA-ine statistike otkrivaju kako je u prošlosti bilo i gorih nastupa.

Statistički najgori nastup na Mundijalu su 1974. godine imali reprezentativci Zaira koji su u skupini sa Škotskom, Jugoslavijom i braniteljem naslova Brazilom poraženi u sve tri utakmice uz ukupnu gol razliku 0:14. Na vječnoj FIFA-inoj rang listi se ne nalaze na posljednjem mjestu, jer je El Salvador imao dva grozna nastupa na kojima nije došao blizu bodova s gol razlikom 0:9 i 1:13 no Zair je upisao najgori nastup na nekom SP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Najbolji svih vremena /

Koliko je dobar bio Pele: Bosonogi dječak koji tehnicira narančom postao je prvi svjetski nogometni superstar i promijenio povijest sporta

Image
Najbolji svih vremena /

Koliko je dobar bio Pele: Bosonogi dječak koji tehnicira narančom postao je prvi svjetski nogometni superstar i promijenio povijest sporta

Najteži poraz svih vremena

U svojoj prvoj utakmici su svojim ofenzivnim nogometom dobrano namučili tada jaku Škotsku no izgubili su 2:0. Slijedio im je susret protiv moćne Jugoslavije čiji je napad predvodio Princ s Neretve Duško Bajević. Indisponirani Zairci teško su stradali te je već do poluvremena bilo visokih 6:0, a naposljetku su s devet pogodaka u mreži pretrpjeli najteži poraz u povijesti svjetskih prvenstava (uz poraz El Salvadora od Mađarske 1:10).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već tad su počela podsmjehivanja 'simpatičnoj' afričkoj selekciji, a stvari su se dodatno rasplamsale nakon utakmice protiv Brazila. Južnoamerikanci su lakoćom pobijedili s 3:0 no pažnju je privukao jedan detalj iz drugog poluvremena.

Brazil je dobio slobodan udarac na 20-ak metara od gola, a loptu je uzeo Rivelino. Kad je sudac Rainea dao znak defanzivac Zaira Mwepu Ilunga je izjurio iz živog zida i napucao loptu u 'ničiju zemlju' duboko u brazilsku polovinu. Rivelinu i ostatku brazilske selekcije ništa nije bilo jasno, stadion je na trenutak utihnuo od iznenađenja, a Rainea je pokazao Ilungi žuti karton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bizaran slobodan udarac za povijest

BBC-ev komentator John Motson je ovaj trenutak opisao kao 'bizaran moment afričke nevinosti', a nogometna javnost se podsmjehivala Zaircima tvrdeći kako ne znaju pravila projicirajući još uvijek prisutni rasizam na nesretne nogometaše.

Nitko se u tom trenutku nije zapitao što je zapravo razlog takvog bizarnog poteza već su svi pretpostavili da 'Afrikanci ne znaju pravila'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvaci Afrike ne znaju pravila?

Ipak, cijela ta neobična situacija i debitantski nastup Zaira na SP-u krio je mračnu i mučnu pozadinu. Bilo je to vrijeme u kojem su afričke selekcije imale samo jednog predstavnika na Mundijalu. Četiri godine ranije je Afriku predstavljao Maroko koji je u pružio zbilja lijepe partije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za prvenstvo 1974. afričke kvalifikacije su bile brutalne, a na završnom turniru triju finalista su se našli Maroko, Zambija i Zair. Momčad sa sjevera kontinenta je figurirala kao glavni favorit no u četiri utakmice pobijedila je samo jednom. Zair je bio svijet za sebe te je s četiri pobjede i gol razlikom 9:1 suvereno osigurao put na SP.

Da su najbolja afrička momčad potvrdili su osvojivši i Afrički kup nacija iste godine. Ta je selekcija imala potpis jugoslavenskog izbornika Blagoja Vidinića koji je Marokance vodio na SP-u 1970.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod diktatorovim povećalom

Za razliku od Maroka koji je na Mundijalu igrao čvrstu obranu i vrebao priliku iz  kontre, Vidinić je sa Zairom igrao posve drugačiji nogomet. Ofenzivni i brzi bili su neuhvatljivi i nedodirljivi za sve na kontinentu te su postali prva selekcija iz subsaharske Afrike koja se ikad pojavila na SP-u. Drugim riječima, nogometaši Zaira su jako dobro znali pravila i bili su vrlo dobri nogometaši što je dokazala i utakmica protiv Škotske no u pozadini su se krili grozni problemi.

Naime, Zair je još od 1965. vodio okorjeli i okrutni diktator Mobutu Sese Seko, kuhar koji se najbolje snašao u postkolonijalnom kaosu ove zemlje. Rastrošan i sklon eliminaciji i mučenju političkih protivnika, ali i svih onih koji su mu se suprotstavljali, vodio je zemlju na brutalan način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i mnogi diktatori Sesa Seko je u sportu vidio alat za promociju zemlje. Tako je 1976. godine u Kinshasi organizirao borbu za naslov teškaškog prvaka svijeta između Alija i Formana što će u boksačku povijest ući kao epski Rumble in the Jungle.

Bojkot i prijetnje izgnanstvom

Logično, Sesa Seko je od nogometaša očekivao da osvjetlaju obraz naciji na Mundijalu. Reprezentacija je praćena golemom svitom poslovnjaka i političara provela u Europi puna dva mjeseca bez ikakvog kontakta s obiteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Živjeli su u slabim uvjetima, a novac koji je FIFA dodijelila Savezu i koji je dijelom trebao stići i do njih nikako nije pristizao. Dijelili su hotel s reprezentacijom Haitija čiji su nogometaši uživali u blagodatima FIFA-inog novca, a oni nisu imali ništa.

Nakon utakmice protiv Škotske su zaprijetili bojkotom te su odbili nastupiti protiv Jugoslavije. Uvjeravanjem i prijetnjama s državnog vrha su ipak prisiljeni istrčati na teren u drugom kolu u kojem su doživjeli sramotan poraz, a Sesa Seko je odaslao jezivu prijetnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rečeno im je da ako izgube li s više od tri razlike protiv svjetskih prvaka neće više nikad moći doći kući. Prema nekim informacijama, doduše nepotvrđenim, zaprijetio je diktator i sankcijama, zatvaranjem i likvidacijama i njihovih članova obitelji koje su i dalje bile u Zairu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrivena tajna tri desetljeća kasnije

Kapetan Raoul Kidumu i već spomenuti defanzivac Mwepu Ilunga su 2002. i 2018. godine dali intervjue u kojima su otkrili kako je Ilungin potez protiv Brazila bio posljednji izraz protesta no nitko na njega nije reagirao.

Poslije turnira izbornik Vidinić je direktno otišao natrag u Jugoslaviju, a igrači su se vratili u Zair. Mobutu Sesa Seko im je zabranio odlazak iz zemlje. Mnogima od njih su propale nogometne karijere, a istina je izašla na vidjelo tek nakon diktatorove smrti 1997. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istina je bacila posve drugačije svjetlo na selekciju Zaira iz 1974. godine koja je ostvarila najgori rezultat u povijesti SP-a. Ta je momčad znala igrati nogomet i bez njih vjerojatno ne bi imali fantastične predstave Kameruna 1990., Senegala 2002. i Gane 2010. godine.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo