Najbolji svih vremena / Koliko je dobar bio Pele: Bosonogi dječak koji tehnicira narančom postao je prvi svjetski nogometni superstar i promijenio povijest sporta

Image
Foto: profimedia.hr

Pele je ušao u deveto desetljeće života no i danas ga se smatra najboljim nogometašem koji je ikad hodao planetom

29.12.2022.
22:34
profimedia.hr
VOYO logo

Jedan od najboljih nogometaša svih vremena Brazilac Edson Arantes do Nascimento, poznatiji kao Pele umro je 82. godini, objavila je njegova kći na Instagramu. Pele se posljednjih tjedana nalazio u bolnici nakon što mu je pronađen tumor na debelom crijevu.

Edson Arantes do Nacimento Pele ime je koje prepoznaje svaki pa makar i površni ljubitelj nogometa na svijetu no mnogo je manje onih koji zaista znaju njegovu životnu priču i istinsku veličinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zauvijek će ga se smatrati najboljim nogometašem koji je ikad hodao planetom. Novije generacije često odmahuju rukom, jer 60-e i 70-e kada je Pele harao nogometnim terenima iz današnje perspektive čine se kao davna povijest. Utakmice nisu bile pažljivo dokumentirane kao što je to danas slučaj, a i broj snimljenih golova i sjajnih poteza koji je taj umjetnik lopte znao priuštiti navijačima nije bio zabilježen kamerama.

Drugi je pak razlog to što kada govorimo o Peleu često je teško razdvojiti stvarnost od legendi no činjenica je da su neki Peleovi rekordi i danas nedostižni čak i za one najbolje poput Messija i Ronalda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ime dobio po velikom izumitelju

Edson Arantes rođen je u mjestu Tres Coracoes u vrlo siromašnoj obitelji, a ime je dobio po slavnom američkom izumitelju Thomasu Alvi Edisonu. Kako njegova obitelj nije imala novca, Pele je nogomet učio uz oca, ozlijeđenog i potrošenog bivšeg nogometaša. Legenda kaže da nije imao novca niti za tenisice te je većinu djetinjstva proveo bosonog, a svoju profinjenu tehniku usavršio je žonglirajući narančama i zgužvanim listovima novina uguranima u čarape.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već kao dječak pokazivao je izniman talent te je često igrao s odraslim nogometašima što ga je očvrsnulo i natjeralo da brzo razmišlja. Kad je mali Edson imao samo 11 godina na nekom od turnira ga je uočio umirovljeni brazilski nogometaš Waldemar Brito koji je o njegovom iznimnom talentu obavijestio upravu Santosa. Klub iz Sao Paula je angažirao dječaka i čak mu dao plaću od šest cruseira. Tim činom Santos je dobio ne samo najboljeg igrača u svojoj, a i svjetskoj povijesti već i najvjernijeg člana. Naime, Pele je s klubom iz Sao Paula bio nerazdvojan punih 18 godina te su u tom periodu ispisali neponovljive stranice nogometne povijesti.

Tinejdžer u rekordnom roku zaludio zemlju nogometa

Pele je za Santos debitirao sa samo 15 godina u pobjedi protiv Corinthiansa i odmah je osvojio srca navijača zabivši jedan od pogodaka. Već od početka iduće sezone postao je standardan član početne postave i zabivši nevjerojatnih 58 golova u sezoni u dobi od samo 16 godina profilirao se kao najbolji strijelac lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VELIKA PRIČA VIKENDOM /

ZG 041 klub izniknuo iz revolta: Nemaju predsjednika, a već godinama unose revoluciju i toleranciju u zagrebački nogomet

Image
VELIKA PRIČA VIKENDOM /

ZG 041 klub izniknuo iz revolta: Nemaju predsjednika, a već godinama unose revoluciju i toleranciju u zagrebački nogomet

Zanimljivo, Pele iako je nosio broj 10 na leđima najviše je uživao igrati na mjestu centralnog napadača. Iako je visok 173 centimetra, bio je nevjerojatno atletičan. Naime, trčao je oko 11 sekundi na sto metara, imao gotovo NBA odraz, a sve je to nadopunjavao nevjerojatnom tehnikom i razumijevanjem igre. Bio je jednostavno nezaustavljiv. Prema dostupnim podacima Pele je zabio preko 1200 golova u karijeri uključujući i prijateljske utakmice. Gledano iz današnje perspektive bio je prototip modernog napadača te s toga ne čudi da je bio tako dominantan u svoje vrijeme.

Santasticosi - dominantna sila u svijetu nogometa

Na njegovim leđima rasla je i zlatna generacija Santosa koja je u tih 18 godina osvojio dvadesetak nacionalnih i kontinentalnih trofeja. Njihove su predstave bile toliko očaravajuće da su ih nazivali 'Bijelim baletom'. S obzirom na to da je Pele gotovo cijelu karijeru odigrao u Santosu, česte su opaske njegovih protivnika kako nije igrao u Europi te ga se zbog toga ne može smatrati najboljim igračem svih vremena. Ono što kritičari zaboravljaju jeste da Europa u tom vremenu nije bila nogometno dominantna već je to bila Južna Amerika što se vidi i iz Santosovih ogleda protiv prvaka Europe iz tog vremena – Benfice i Milana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peleovi Santasticosi su bez većih problema porazili europske prvake u oba susreta. Također, od 1958. do 1970. samo je Engleska 1966. uspjela prekinuti brazilski niz naslova prvaka svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pele je karijeru planirao završiti 1974. godine i to je učinio no život je imao drugačije planove. Naime, priča iz tog vremena kaže da je bio žrtva pokvarenog računovođe koji mu je ispraznio račune te velikog nogometaša ostavio bez prebijene pare u džepu što je natjeralo Pelea da se reaktivira i zaigra u NY Cosmosu.

Prvi nogometni ambasador u SAD-u

U to vrijeme je nogomet u SAD-u bio u povojima, a Pele je bio prvi nogometni ambasador u povijesti. Stadioni su diljem Amerike bili puni samo zato što su ljudi željeli vidjeti tog legendarnog nogometaša koji je već u to vrijeme bio legendarna gotovo mitološka ličnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom tri sezone igranja u Americi Pele je popularizirao nogomet u ovoj golemoj zemlji, ali je otvorio vrata drugim nogometnim zvijezdama. Naime, nakon njega preko Atlantika su se uputili Beckenbauer, Cruyff i mnogi drugi.

Na njegovoj oproštajnoj turneji 1977. godine Cosmos je postao dio svjetske povijesti nakon što je kao prvi zapadnjački profesionalni nogometni klub odigrao utakmicu u Kini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neponovljiv niz na Mundijalima

Peleova je reprezentativna karijera bila čak i impresivnija od klupske. Kao 17- godišnjak pozvan je u reprezentaciju 1958. godine. U to vrijeme Brazil nije bio dominantna svjetska nogometna sila. Čak štoviše nisu imali niti jedan naslov prvaka svijeta, a svježe su bile rane koje im je nanio Urugvaj 1950. godine porazivši ih u finalu održanom u Brazilu.

No Pele i legendarna generacija sa Vavom, Didijem, Zagalom i hromim anđelom Garrinchom će lansirati svoju zemlju među nogometnu elitu. Na debitantskom turniru Pele je oduševio svjetsku javnost, a ponude europskih velikana počele su pljuštati nakon što je golobradi dječak u finalnoj pobjedi protiv Švedske od 5:2 zabio jedan od najljepših golova u povijesti Mundijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri godine kasnije na Svjetskom prvenstvu u Čileu, generacija iz Švedske je bila na svome vrhuncu, a Pele službeno najbolji nogometaš na planeti. No Edson Arantes se ozlijedio već u grupnoj fazi protiv Čehoslovačke te nije previše igrao u drugom uzastopnom pohodu na svjetsku titulu. Palicu je preuzeo Garrincha te odveo Brazil do titule.

Otvoreni 'lov' na Brazilce u Engleskoj 1966. godine

U Engleskoj 1966. europske su generacije otvorile 'lov' na brazilske umjetnike nogometa, a ljubiteljima ovog sporta su u sjećanju ostali brutalni startovi portugalskih, bugarskih i rumunjskih obrambenih igrača koji su gotovo osakatili Pelea. U to vrijeme nogometni umjetnici nisu imali sudačku zaštitu kao što je to slučaj danas. Engleska se okitila svojim jedinim velikim trofejom, a razočarani Pele najavio da nikad više neće nastupiti na Svjetskom prvenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom, predomislio se te se vratio 1970. godine u Meksiku. Bio je to prvi Mundijal koji se prenosio u boji, a Brazil je složio po mnogima najbolju ekipu u povijesti. Uz Pelea su glavnu riječ vodili Rivelino, Jairzinho, Gerson, Carlos Alberto, Tostao i Clodoaldo, a njihova predstava u Meksiku je opisivana kao kombinacija sporta i umjetnosti. U finalu su se susreli s moćnom Italijom na stadionu Azteca, a o demonstaciji moći dovoljno govori rezultat. Pele i društvo su pobijedili s čak 4:1 te Rimetov trofej dobili u trajno vlasništvo. Bio je to treći Peleov i treći brazilski naslov prvaka u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pele se od reprezentacije oprostio 1971. godine utakmicom protiv Jugoslavije u Rio de Janeiru. Stariji ljubitelji nogometa na našim prostorima svjedoče kako su plakali tog dana zbog činjenice da ga možda nikad više neće vidjeti kako igra.

"Jedini nogometaš koji nadilazi granice logike"

Njegova veličina ne da se opisati samo statistikom. Naime, Pele je inspirirao ljude do te mjere da je Andy Warhol nakon izjave da će u budućnosti svatko imati 15 minuta slave nadodao dio vezan za Pelea rekavši 'Samo će Pele imati 15 stoljeća slave'. Čak i njegovi veliki rivali i nasljednici nisu imali dvojbe tko je najveći. Cruyff je tako ustvrdio kako je Pele "jedini nogometaš koji nadilazi granice logike", a Beckenbauer je zaključio kako se nitko ne može usporediti s legendarnim Brazilcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pele je najveći svih vremena. Vladao je dominantno 20 godina i nitko se ne može uspoređivati s njim", kazao je tada Beckenbauer, a s njim su se složili i drugi suvremenici. Tijekom karijere krasili su ga mnogi nadimci, a najpopularniji je upravo Pele. Taj nadimak ni danas nije do kraja razjašnjen. Naime, dio navoda tvrdi da je izveden iz kolokvijalnog izraza za bose noge, a drugi pak tvrde da su ga prijatelji zvali po vrataru Vasco da Game za kojim je kao dječak bio lud no krivo su izgovarali riječ Bile. Uz nadimak Pele, mediji su ga zvali 'Kraljem', i 'Crnom perlom', a 2014. godine je dobio i svoj muzej.

Zaustavio građanski rat u Nigeriji, družio se s papom

Pele je već za vrijeme karijere imao veliki društveni značaj. Brazil ga je zaštitio kao nacionalno blago, a 1967. uspio je nakratko zaustaviti građanski rat u Nigeriji. Naime, zaraćene strane prekinule su razmjenu vatre kako bi se odigrala revijalna utakmica između Santosa i nigerijske reprezentacije u Lagosu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brazilca su čak tri puta primali predsjednici SAD-a, pozvao ga je sam papa u Vatikan, a brojne su mu zemlje dodijelile priznanja. Također 1994. postao je UNESCO-ov ambasador, a godinu kasnije i brazilski ministar sporta.

Njegovo naslijeđe je vidljivo i danas, a čak i ako ga jednog dana netko prestigne u nogometnim dostignućima, ovaj će brazilski velikan ostati zapisan kao prvi superstar u povijesti nogometa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo