Samuel Okwaraji / Bio je prvi Dinamov stranac u povijesti, a njegova tragična sudbina u očaj je bacila cijelu zemlju

Image
Foto: Screenshot Facebook

U vrijeme kada su stranci bili endemska vrsta na nogometnim travnjacima nekadašnje zemlje jedan se 21-godišnji tamnoputi mladić usred zime pojavio na Maksimiru. Njegovo ime je bilo Samuel Okwaraji, nigerijski reprezentativac koji je s Rominog Olimpica sletio direktno među Modre

30.7.2022.
11:00
Screenshot Facebook
VOYO logo

Samuel Sochukwuma Okwaraji prvi je Dinamov stranac u povijesti (izvan tadašnje države) upisavši svoj jedini prvenstveni nastup u modrom dresu u proljeće 1986. godine.

Njegovo ime danas navijačima zagrebačkog kluba malo znači no u rodnoj mu Nigeriji mnogima zatitra srce i skupi se bol u grlu na spomen Sama i njegove tragične sudbine. Okwarajia u domovini štuju kao što u Hrvatskoj štujemo ostavštinu velikog Dražena Petrovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POVIJEST RIVALSKIH 'OTIMANJA' /

Oni su prelazili iz Hajduka u Dinamo i obratno: Njihovi 'bjegovi' zapalili su hrvatski nogomet

Image
POVIJEST RIVALSKIH 'OTIMANJA' /

Oni su prelazili iz Hajduka u Dinamo i obratno: Njihovi 'bjegovi' zapalili su hrvatski nogomet

Sam Okwaraji - nigerijski Dražen Petrović

Patriot, lider i suze slomljene majke, riječi su koje i dan danas njegovim sunarodnjacima prve padnu na pamet kada se prisjećaju prvog Dinamovog stranca. U Zagrebu nije ostavio dublji trag no ispred nacionalnog stadiona u Lagosu, istog onog na kojem mu je u dobi od samo 25 godina 1990. stalo srce, stoji njegova velika statua, a u Nigeriji ima status sportske nacionalne legende.

U vrijeme kada su stranci bili endemska vrsta na nogometnim travnjacima nekadašnje zemlje jedan se 21-godišnji tamnoputi mladić usred zime pojavio na Maksimiru. Njegovo ime je bilo Samuel Okwaraji, nigerijski reprezentativac koji je s Rominog Olimpica sletio direktno među Modre. Dinamo je te sezone imao moćnu momčad s Mlinarićem, Ištvanićem, Bračunom, a na klupi je sjedio Ćiro Blažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je brz veznjak sa sjajnom tehnikom no u to su vrijeme stranci jako teško prolazili, a pored Mlinke mu Ćiro jednostavno nije mogao davati previše minuta. Sjećaju se njegove tadašnje kolege iz svlačionice da se teško privikavao na snijegom okovani Zagreb. Usprkos činjenici da je imao popriličnu kvalitetu nastupio je tek u dva susreta za Modre.

Hattrick u prvom nastupu pa odlazak u Bundesligu

U svom prvom nastupu je Okwaraji zabio hattrick Budućnosti iz Hodošana, a postao je i prvi stranac u povijesti kluba s Maksimira sa službenim nastupom. Odigrao je Sam svoju ulogu u pobjedi 4:3 protiv Prištine u proljeće 1986. godine. Usprkos tome bilo je jasno da se Okwaraji neće zadržati u Zagrebu. Iz modre svlačionice ga je put odveo u Austriju iz Klagenfurta pa dalje u Stuttgart i Ulm da bi svoje zadnje dane proveo u Belgiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot YouTube

Okwaraji je bio i vrlo važan kotačić nacionalne selekcije ove afričke reprezentacije. Ostao je zapisan u knjigama kontinentalnog nogometa. U ljeto 1988. godine je na Afričkom kupu nacija u Maroku zabio najbrži gol natjecanja nakon što je u grupnoj fazi poentirao protiv Kameruna nakon samo 60-ak sekundi. Iste godine je nastupio i na Olimpijskim igrama u Seulu, a Nigerijci su ga smatrali vođom reprezentacije.

Tempirana bomba u prsima

Ipak u njegovim prsima kucala je tempirana bomba. U to vrijeme sistematski pregledi nogometaša nisu bili ni detaljni ni česti kao danas tako da nitko pa ni sam Samuel Okwaraji nije znao da ima urođenu srčanu manu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinu nakon što je igrao na OI u kolovozu se odazvao u reprezentaciju koju je čekao susret u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Protivnik je bila Angola, a Nacionalni stadion u Lagosu je bio krcat. Igrala se 77. minuta dvoboja kada se Okwaraji srušio na terenu, a medicinska ekipa je utrčala na travnjak kako bi mu pokušali pomoći no Samu nije bilo spasa. Jecaji i užas su preplavili stadion, suigrači su se unezvijereno držali za glavu, a navijači nijemo promatrali nemile scene.

Neispravno vozilo hitne pomoći

"Tu je utakmicu igrao nešto defanzivnije nego što je to bilo uobičajeno. Morao je više trčati. Ostalo je desetak minuta do kraja. Lijevom je nogom primirio jednu dugu loptu, ali začuo se sučev zvižduk pa ju je samo pustio i odjednom je pao ravno. Uhvatio se za glavu kao da je preplašen", opisao je kobni trenutak njegov brat za jednu nigerijsku televiziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije su se pojavile informacije da je medicinsko vozilo na stadionu bilo neispravno i da se nije moglo upaliti na vrijeme te da nije bilo dostupnog kisika. Utvrđeno je da je Okwaraji preminuo od tog što njegovo srce nije moglo podnijeti previsok tlak.

Samuel je ostao upamćen u Nigeriji kao jedna od sportskih i nacionalnih ikona. Iako je preminuo u dobi od samo 25 godina već je bio priznati intelektualac u svojoj domovini. Završio je studij prava, stekao sve uvjete za odvjetničko zvanje, a i govorio je pet jezika. Bio je tečan govornik engleskog, talijanskog, njemačkog, španjolskog i materinjeg Igboa. Tijekom nekoliko mjeseci u Zagrebu pohvatao je Okwaraji i dosta hrvatskih riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Patriot, pravnik i nogometni majstor

Pamte Nigerijci prvog Dinamovog stranca i po izraženom patriotizmu. Naime, često se prepričava situacija iz vremena kada je Okwaraji igrao u Ulmu koji je od nacionalnog saveza tražio 45 tisuća dolara da bi ga pustio na reprezentativno okupljanje no njega je to izbezumilo te je bijesno uletio kod predsjednika i trenera u ured.

"Diplomirani sam pravnik i znam kakav ugovor imam. Znam na kakve sam uvijete pristao. Nisam tu došao da bi me vi prodavali mojoj domovini. Nigdje ne piše da ne mogu igrati besplatno za svoju zemlju. Htjeli vi to ili ne, ja idem igrati za Nigeriju", urlajući je tada poručio upravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je samo jedan od detalja zbog kojih ga u Nigeriji i danas nazivaju Patriotom, a 2009. godine je podignut spomenik njemu u čast pokraj stadiona u Lagosu.

Njegov jedan nastup za Dinamo ga je upisao i u jugoslavenske nogometne almanahe kao drugog tamnoputog nogometaša na travnjacima nekadašnje države. Prije njega je u bivšoj zemlji nastupao samo Gabonac Anselme Delicate koji je proveo tri sezone u novosadskoj Vojvodini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo