ČUDA I TAJNE MUNDIJALA / Najbolji stranac u povijesti hrvatskog nogometa za kojeg niste čuli: Igrao finale SP-a, Hajduk odveo do naslova

Image

Igrao je važnu ulogu u putu Čehoslovačke do srebra na SP-u 1934. godine, okitio se sa sedam naslova u Čehoslovačkoj (ili Bohemiji), a tijekom jedne godine koju je proveo u Hajduku odveo je i splitski klub do naslova

15.10.2022.
9:00
VOYO logo

Sportska veza između nekadašnje Čehoslovačke i Hrvatske, a pogotovo Splita vrlo je jaka te se proteže više od stotinu godina unatrag. Opće je poznato da je Hajduk osnovan 1911. godine nakon praškog derbija Sparte i Slavije u pivnici U Fleku smještenoj u širem centru glavnog češkog grada no malo tko zna da je i jedan od najboljih stranaca u povijesti hrvatskog nogometa stigao upravo iz tog grada.

Riječ je o Jiriju Sobotki. Legendarnom čehoslovačkom reprezentativcu koji je sa selekcijom svoje zemlje igrao i veliko finale Svjetskog prvenstva 1934. godine u Italiji. Čehoslovačka se tada suprotstavila domaćinu koji je kroz cijelo natjecanje imao poveliku pomoć sudaca te su u finalu bili na korak do pobjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MILJENIK TORCIDE /

Srušio je Zvezdu za epski Hajdukov naslov, a onda pobjegao iz Jugoslavije u strahu za život

Image
MILJENIK TORCIDE /

Srušio je Zvezdu za epski Hajdukov naslov, a onda pobjegao iz Jugoslavije u strahu za život

Dvije stative u finalu protiv Talijana

Čehoslovačka je vodila do 70. minute da bi Talijani izjednačili, a onda u produžecima i pobijedili. Zanimljivo je da je Sobotka pogađao vratnicu u finalu čak dva puta te je po svjedočanstvima suvremenika uz Oldricha Nejedlyja bio najbolji pojedinac ove moćne selekcije.

U tom periodu je bio igrač praška Slavije s kojom je između 1933. i 1940. osvojio čak pet naslova prvaka u jednoj od najboljih europskih liga, a 1938. godine se okitio titulom na Srednjeeuropskom kupu. Naknadno je osvojio još dvije titule u domovini. Sobotka je za Slaviju zabio 178 gol u 282 utakmica, a zanimljivo je da je u prva tri nastupa za reprezentaciju pogađao mrežu Francuza, Mađara i Engleza. Godinu nakon Mundijala u Italiji, Sobotka je bio i najbolji strijelac čehoslovačkog prvenstva da bi 1939. godine, u naponu snage s 29 godina na leđima iznenada prešao u splitski Hajduk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epizoda u gradu pod Marjanom

Velika je to bila stvar, jer je Sobotka smatran jednim od najboljih europskih i svjetskih nogometaša u to vrijeme.

Sobotka je tako postao prvi igrač nekog hrvatskog kluba koji je nastupao u finalu Svjetskog prvenstva. Debitirao je u susretu protiv osječke Slavije, a igrajući na poziciji veznog igrača tijekom malo više od godine dana postigao je 28 golova u 42 utakmice. S splitskim Bilim je osvojio prvenstvo Banovine Hrvatske, a s Kacijanom i Matošićem je činio jedan od najboljih ofenzivnih trojaca u povijesti Hajduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kratko je bio i trener splitskog kluba tijekom izbivanja Ljube Benčića. Nakon jednogodišnje epizode u Splitu, odlazi u Bat'a Zlin, da bi karijeru završio u Chaux-de-Fondsu.
Sobotka je nakon igračke mirovine vodio veći broj momčadi od kojih su najrespektabilniji Feyenoord, Basel i reprezentacija Švicarske. Ovaj veliki Čeh preminuo je 1994. godine u švicarskom seocetu Intragni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo