VATRENI RAZBILI SLOVENIJU NA POLJUDU /

Junaci važne pobjede Hrvatske za prvo mjesto grupe su hajdukovci: Bila je to divna splitska noć

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Hrvatska je sa osvojenih 7 bodova završila najteži kvalifikacijski ciklus za SP

7.9.2021.
22:36
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Kvalifikacije za SP

6. kolo skupine H

1. Hrvatska 6 4 1 1 8-1 13

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Rusija 6 4 1 1 10-4 13

3. Slovačka 6 2 3 1 7-5 9

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Slovenija 6 2 1 3 4-6 7

5. Malta 6 1 1 4 6-11 4

6. Cipar 6 1 1 4 1-8 4

HRVATSKA - SLOVENIJA 3-0 (1-0)

Split - Stadion: Poljud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gledatelja: 16.237.

Sudac: Clement Turpin (Francuska).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strijelci: 1-0 Marko Livaja (33), 2-0 Mario Pašalić (66), 3-0 Nikola Vlašić (90+4)

HRVATSKA: Ivušić - Juranović, Lovren (od 77. Ćaleta-Car), Vida, Barišić - Brozović, Kovačić (od 76. Ivanušec) - Pašalić, Livaja (od 58. Vlašić), Perišić (od 86. Čolak) - Kramarić (od 76. Oršić) 

SLOVENIJA: Oblak - Stojanović (od 88. Zahović), Bijol, Mevlja, Balkovec (od 65. Jurčević) - Gnezda Čerin, Gorenc Stanković (od 65. Skubic), Kurtic, Lovrić - Iličić (od 54. Mlakar), Šeško (od 65. Šporar)

Image
IZBORNIK ISKRENO /

Dalić nakon pobjede: 'Neki pokušavaju obezvrijediti ovu reprezentaciju, a u zadnjih pet minuta bio sam ljut...'

Image
IZBORNIK ISKRENO /

Dalić nakon pobjede: 'Neki pokušavaju obezvrijediti ovu reprezentaciju, a u zadnjih pet minuta bio sam ljut...'

Bili pogon

Strijelci za četvrtu pobjedu Hrvatske u ovim kvalifikacijama bili su Marko Livaja (33), Mario Pašalić (66) i Nikola Vlašić (90+4).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred 16.237 gledatelja na Poljudu Hrvatska je dominirala protiv Slovenije od prve do posljednje minute te joj uzvratila za neugodan poraz sa starta kvalifikacija u ožujku u Ljubljani.

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić odlučio je od prve minute na teren poslati ljubimca splitske publike i napadača Hajduka Livaju, a taj potez se pokazao punim pogotkom jer je upravo Livaja postigao prvi pogodak u 33. minuti. U začetku akcije odlično je reagirao Brozović koji je osvojio loptu na 30-ak metara od slovenskog golai uposlio Juranovića na desnom boku, uslijedio je centaršut na glavu Pašalića, no ovaj je s pet metara pogodio vratnicu. Srećom, lopta se osbila ravno na glavu Livaje koji je koncentrirano pogodio nebranjeni dio mreže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na 2-0 je sredinom nastavka povisio Pašalić u 66. minuti, no on je imao najjednostavniji dio posla u akciji koju su kreirali veterani Lovren i Perišić. Lovren je dijagonalom sa svoje polovice pronašao Perišića na lijevom krilu, ovaj je sjajnim driblingom "slomio" svog čuvara i zatim povratnom loptom pronašao nečuvanog Pašalića na pet metara kojemu nije bilo teško pogoditi praznu mrežu.

Vatreni imaju sad 13 bodova

Konačnih 3-0 postavio je Vlašić u četvrtoj minuti nadoknade kada je poletio zrakom i glavom u mrežu proslijedio ubačaj Oršića.

Hrvatska tako nakon šest kola ima 13 bodova, koliko ima i Rusija koja je u utorak u Moskvi svladala Maltu sa 2-0, dok je Slovenija pala na četvrto mjeto sa sedam bodova. Na treće mjesto izbila je Slovačka koja nakon 2-0 pobjede protiv Cipra u Bratislavi ima devet bodova. Malta i Cipar su na posljednja dva mjesta sa po četiri boda.

Hrvatska će u 7. kolu gostovati na Cipru 8. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

REZULTATI 6. KOLA, SKUPINA H:

Hrvatska - Slovenija 3-0 (Livaja 33, Pašalić 66, Vlašić 90+4)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija - Malta 2-0 (Smolov 10, Bakajev 84-11m)

Slovačka - Cipar 2-0 (Schranz 55, Koscelnik 77)

GOTOVA JE UTAKMICA.

95' - Priznaje se gol, sedmi Vlašićev za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

94' - GOOOL - Nikola Vlašić zabija za 3-0. Ili ne, odlučit će VAR...

90' - Igrat će se još 4 minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90' - Luka Ivanušec driblingom je prošao čuvara i tukao malo iznad gola.

86' - Pokušaj Ivanušeca sad. Vatreni idu i po treći gol.

85' - Izlazi Perišić uz standing ovation Poljuda, umjesto njega ulazi Antonio Čolak.

83' - Ljut je Stojanović, misli da je njegova lopta. Cure minute, sedam je minuta do kraja. Slovenci su melankolični večeras, Vatreni su jako blizu tri boda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

76' - Kovačić i Kramarić izlaze van, Ivanušec i Oršić ulaze u igru. Ofenzivne igle Vatrenih u igri. Izlazi i Lovren, ulazi Duje Ćaleta Car.

66' - GOOOL - Mario Pašalić zabija za 2-0. Ivan Perišić je asistent. Odlično je provozao Stojanovića na desnom beku i još bolje proigrao za Pašalića koji je s 4 metra samo poslao loptu u gol iz blizine za novo veselje na Poljudu. Opet zabija miljenik navijača na Poljudu, jer Pašalić je bivši igrač Hajduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

65' - Šeško izlazi, Šporan ulazi. Izlazi i Stanković i Balkovec a ulazi Jurčević.

61' - Kakav dribling i prolaz Matea Kovačića, prošao je dvojicu i došao do Oblaka koji ulazi i čisti loptu u korner.

58' - Livaja izlazi, Vlašić ulazi. Splićanin za Splićanina.

55' - Iličić izlazi, Jan Mlakar ulazi u igru za Sloveniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

51' - Napadaju Vatreni, sami su svjesni kako je ovo varljiv rezultat jer samo gol Slovenije okreće kolo sreće na slovensku stranu.

49' - Pašalić je pokušao dodati u peterac ali korner je za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

45'+1 - Gotovo je prvo poluvrijeme. Pljesak s poljudskih tribina. Dobro su Vatreni odigrali prvi dio, imali pregršt pokušaja ali samo je jedan završio iza Oblaka.

43' - Kramarić moćno iz kosa, opet Oblak to zaustavlja.

39' - Jooooj, da je ovo ušlo... Barišić je pokušao ubaciti ali kako mu je lopta pobjegla tako je imala putanju i išla pod prečku, pa je Oblak to morao izbaciti u korner.

39' - Perišić je bio u akciji ali daleko je otišao njegov pokušaj od gola. Imamo deset udaraca, Slovenci 4.

38' - Ubacio je Juranović s desna, Perišić tuče glavom.

35' - Nova šansa za Hrvatsku, Pašalić je tukao glavom.

33' - GOOOOL - Marko Livaja zabija za 1-0. Kakvo oduševljenje, tresu se poljudske tribine. Miljenik navijača Hajduka zabio je gol.

29' - Udarac Livaje s nekih 20 metara ali Oblak je to obranio. Treći udarac iz kuta za Hrvatsku.

25' - Livaaajaaaa majstore, nije ipak išlo njegovo požrtvovno bacanje za loptom. Otišlo je u vanjski dio mreže. Pokušao je Marko, ali iz mrtvog kuta je pogodio vanjski dio mreže i probudio tribine.

20' - Ajooooooj, što je sad promašio Kramarić ili točnije, što mu je sad skinuo Oblak. Izigrana obrana Slovenije, odlično odigrano do Krame koji je mirno pucao s nekih 5 metara ali Oblak je to obranio. Mogao je birati Krama u koju će stranu...

19' - Josip Juranović i treću utakmicu u ovom kvalifikacijskom ciklusu starta u prvih 11.

15' - Petnaest minuta je iza nas, imali smo dvije poluprilike do sad.

13' - Vatreni imaju dominaciju, Slovenci vrlo visoko stoje u obrani.

9' - Jao, kakva prilika. Mogli smo sad zabiti s 4 metra, najbolja šansa završila je bez udarca jer se previše piplalo kod dodavanja.

8' - Mala nesmotrenost Vide ali na svu sreću nema opasnosti.

5' - Evo prvog udarca Marija Pašalića. Ubačena lopta i Mario se ubacio iz drugog plana i na ubačaj Barišića pokušao glavom ugroziti Oblaka.

3' - Hrvatska igra visoki presing od početka.

1' - Ivan Perišić sjurio se po lijevoj strani, pokušao ubaciti ali lopta mu je pobjegla preko noge i otišla Oblaku u ruke.

1' - Počela je utakmica. Sretno Vatreni. Ivan Perišić je kapetan izostankom Luke Modrića. Slovenci kreću prvi.

20.41 - Ustanite dame i gospodo, svira se Lijepa naša.

20.39 - Na redu su himne. Prva se svira himna Slovenije.

20.39 - Igrači izlaze na Poljud.

19.36 - Još nas malo dijeli do utakmice.

19.27 - Stigao je i sastav Hrvatske. Na golu Ivušić, bekovi Juranović (desni) i Barišić (lijevi), stoperi Lovren i Vida, u veznom redu Brozović, Kovačić i Pašalić, lijevo krilo Perišić, desno Kramarić, u vrhu napada miljenik Poljuda Marko Livaja.

19.25 - Stigao je sastav Slovenije: Oblak; Balkovec, Bijol, Iličić, Lovrić, Šeško, Kurtić, Mevlja, Stojanović, Gnezda Čerin, Gorenc Stanković.

19.22 - Zlatko Dalić večeras po 50. put vodi reprezentaciju Hrvatske kao izbornik.

Vatreni utakmicom protiv Slovenije završavaju ovaj kvalifikacijski ciklus, najteži na putu do SP-a u Kataru 2022. U prve dvije utakmice protiv Rusije u Moskvi (0-0) i Slovačke u Bratislavi hrvatski nogometaši osvojili su 4 boda. Pobjedom nad Slovenijom, ne samo da bi im vratili za jedini poraz, onaj na otvaranju natjecanja u Ljubljani 1-0 početkom ožujka, nego bi ostala na dobrom kursu za Mundijal.

6 remija, tri pobjede Hrvatske i samo jedan poraz

Što se tiče dosadašnjih međusobnih omjera, Hrvatska i Slovenija dosad su odigrali 10 utakmica. Hrvatska je pobijedila u šest, triput je bilo neriješeno a jedina pobjeda bila je spomenuta u Stožicama.

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Inače, ulaznice za utakmicu idu odlično i na Poljudu se očekuje oko 15.000 navijača, a Slovenija se na splitski stadion vraća nakon 24 godine. Te 1997. godine Slovenija je šokirala Hrvatsku na Poljudu odigravši 3:3 u kvalifikacijama za SP u Francuskoj. Bio je to i početak one famozne priče da je Poljud uklet za Vatrene, jer je Hrvatskoj trebalo 14 godina da pobijedi u Splitu. Doduše, nisu se Vatreni nešto posebno ni naigrali na Poljudu u tom razdoblju jer je tadašnja garnitura HNS-a šikanirala Split i radije htjela da nacionalna nogometna momčad nastupa u Londonu nego u svom Splitu, svojoj Dalmaciji koja, nema sumnje, diše i živi za Hrvatsku.

Želimo da se ponovi Mađarska

Samo vidite koliko je Dalmatinaca položilo živote na oltar domovine u domovinskom ratu a koliko Londončani ili Hrvati koji tamo žive i rade. No, to je jedna druga tema, drago nam je što je tome došao kraj i što su Marijan Kustić, Zlatko Dalić i ostali u HNS-u okupljeni oko Kustića, "vratili" dite materi.

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Inače, od tog šokantnog remija s Glihom 2. travnja 1997. Hrvatska je odigrala 11 utakmica na Poljudu i slavila u njih svega dvije. Tek je u kvalifikacijama za Euro 2012. pobijedila Gruziju 2:1, a u kvalifikacijama za prošlogodišnji Euro Mađarsku 3:0 pred punim Poljudom. Stoga, iskreno se nadamo kako će Vatreni nastaviti s pozitivnim nastupima u Splitu.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo