Zbog nje smo sve deblji i bolesniji

Moderna prehrana glavni je razlog zašto su ljudi diljem svijeta sve deblji i bolesniji.

13.11.2014.
14:32
VOYO logo
VOYO logo

Istraživanja su suglasna da tamo gdje su se ljudi odrekli tradicionalne prehrane, te prešli na prerađenu prehranu bogatu šećerom, rafiniranim brašnom i biljnim uljem, oni postaju bolesniji. Naravno, postoje mnoge stvari koje mogu doprinijeti zdravstvenim tegobama, no promjene u prehrani su najvažniji čimbenik. A evo i dokaza koji ukazuju na to što je sve loše sa suvremenom prehranom:

1. Unos šećera je izuzetno porastao u posljednjih 160 godina

Stanovnici zapadnih zemalja konzumiraju ogromne količine rafiniranog šećera, i do 67 kilograma po glavi stanovnika godišnje u nekim zemljama. To znači da uzimaju preko 500 kalorija šećera dnevno, što uzrokuje otpornost na inzulin, metabolički sindrom, povišen kolesterol, pretilost, dijabetes tipa 2, srčane bolesti, pa čak i rak.

2. Dramatično se povećala konzumacija gaziranih pića i sokova

Od svih 'namirnica' u kojima se krije šećer u suvremenoj prehrani, onaj iz zašećerenih napitaka je najgori, a ni sok od naranče nije bolji, jer sadrži sličnu količinu šećera kao i većina gaziranih pića. Šećer iz pića mozak 'doživljava' kao i onaj iz krute hrane, što dramatično povisuje ukupan unos kalorija.

3. Danas unosimo oko 400 kalorija više dnevno nego prije 40 godina 4. Prestali smo koristiti tradicionalnu mast u korist obrađenih biljnih ulja

Kad su se ljudi ostavili svinjske masti i maslaca počele su rasti srčane bolesti. Naime obrađena biljna ulja bogata su omega-6 masnim kiselinama koje doprinose upalnim procesima i raznim drugim problemima, kad ih se konzumira u velikim količinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Zamijenili smo maslac s margarinom

Margarin se izrađuje od hidrogeniziranih masti koje su bogate trans-masnim kiselinama, koje pak povećavaju rizik od srčanih bolesti, dok maslac može štititi od njih.

6. Ulje soje bogato je kalorijama

U obliku ovog najrasprostranjenijeg ulja u SAD-u, 1999. godine Amerikanci su konzumirali čak 7% kalorija.

7. Današnja pšenica sadrži manje hranjivih tvari od starih vrsta

Pšenica je baza većine prehrane Zapadnjaka, te se nalazi u mnoštvu namirnica. No tijekom desetljeća se mijenjala, te danas sadrži manje važnih minerala kao što su magnezij, željezo i cink.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Pala je konzumacija jaja

Iako se ubrajaju među namirnice s najviše hranjivih tvari, unatoč tome što sadrže puno kolesterola, ne povisuju kolesterol u krvi. Iz nekog razloga dugo se preporučivalo da se smanji unos jaja, te je njihova konzumacija od 1950. godine u SAD-u pala za 33 posto.

9. Jedemo više prerađene hrane nego ikad prije

Bez obzira na to što i ne jedemo toliko često vani, kad jedemo doma, sve više jedemo prerađenu hranu.

10. Povećan unos biljnih ulja promijenio je sastav masnih kiselina u našem organizmu

Masne kiseline ulaze u naše stanične membrane i 'skladišta' masti u tijelu. Te masti su sklone oksidaciji, što oštećuje molekule (poput DNK) i povećava se rizik od raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11. Smjernice o prehrani s niskim udjelom masti su objavljene istodobno kad je započela epidemija pretilosti

Rat protiv masti prvenstveno se usmjerio na zasićene masti i kolesterol, dok su slobodan prolaz dobili šećer i rafinirani ugljikohidrati. No takva vrst prehrane ne sprječava srčane bolesti, pretilost ni pojavu raka. Unatoč tome i dalje nam se preporučuje takva prehrana, bez obzira koliko istraživanja ukazuju na njezinu potpunu neučinkovitost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
LIJEČNICI U ŠOKU /

Zbog kontroverzne dijete jako mu je skočio kolesterol: 'Pojavile se i kvržice na rukama'