Zbog nje smo sve deblji i bolesniji

Moderna prehrana glavni je razlog zašto su ljudi diljem svijeta sve deblji i bolesniji.

13.11.2014.
14:32
VOYO logo

Istraživanja su suglasna da tamo gdje su se ljudi odrekli tradicionalne prehrane, te prešli na prerađenu prehranu bogatu šećerom, rafiniranim brašnom i biljnim uljem, oni postaju bolesniji. Naravno, postoje mnoge stvari koje mogu doprinijeti zdravstvenim tegobama, no promjene u prehrani su najvažniji čimbenik. A evo i dokaza koji ukazuju na to što je sve loše sa suvremenom prehranom:

1. Unos šećera je izuzetno porastao u posljednjih 160 godina

Stanovnici zapadnih zemalja konzumiraju ogromne količine rafiniranog šećera, i do 67 kilograma po glavi stanovnika godišnje u nekim zemljama. To znači da uzimaju preko 500 kalorija šećera dnevno, što uzrokuje otpornost na inzulin, metabolički sindrom, povišen kolesterol, pretilost, dijabetes tipa 2, srčane bolesti, pa čak i rak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Dramatično se povećala konzumacija gaziranih pića i sokova

Od svih 'namirnica' u kojima se krije šećer u suvremenoj prehrani, onaj iz zašećerenih napitaka je najgori, a ni sok od naranče nije bolji, jer sadrži sličnu količinu šećera kao i većina gaziranih pića. Šećer iz pića mozak 'doživljava' kao i onaj iz krute hrane, što dramatično povisuje ukupan unos kalorija.

3. Danas unosimo oko 400 kalorija više dnevno nego prije 40 godina 4. Prestali smo koristiti tradicionalnu mast u korist obrađenih biljnih ulja

Kad su se ljudi ostavili svinjske masti i maslaca počele su rasti srčane bolesti. Naime obrađena biljna ulja bogata su omega-6 masnim kiselinama koje doprinose upalnim procesima i raznim drugim problemima, kad ih se konzumira u velikim količinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Zamijenili smo maslac s margarinom

Margarin se izrađuje od hidrogeniziranih masti koje su bogate trans-masnim kiselinama, koje pak povećavaju rizik od srčanih bolesti, dok maslac može štititi od njih.

6. Ulje soje bogato je kalorijama

U obliku ovog najrasprostranjenijeg ulja u SAD-u, 1999. godine Amerikanci su konzumirali čak 7% kalorija.

7. Današnja pšenica sadrži manje hranjivih tvari od starih vrsta

Pšenica je baza većine prehrane Zapadnjaka, te se nalazi u mnoštvu namirnica. No tijekom desetljeća se mijenjala, te danas sadrži manje važnih minerala kao što su magnezij, željezo i cink.

8. Pala je konzumacija jaja

Iako se ubrajaju među namirnice s najviše hranjivih tvari, unatoč tome što sadrže puno kolesterola, ne povisuju kolesterol u krvi. Iz nekog razloga dugo se preporučivalo da se smanji unos jaja, te je njihova konzumacija od 1950. godine u SAD-u pala za 33 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Jedemo više prerađene hrane nego ikad prije

Bez obzira na to što i ne jedemo toliko često vani, kad jedemo doma, sve više jedemo prerađenu hranu.

10. Povećan unos biljnih ulja promijenio je sastav masnih kiselina u našem organizmu

Masne kiseline ulaze u naše stanične membrane i 'skladišta' masti u tijelu. Te masti su sklone oksidaciji, što oštećuje molekule (poput DNK) i povećava se rizik od raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11. Smjernice o prehrani s niskim udjelom masti su objavljene istodobno kad je započela epidemija pretilosti

Rat protiv masti prvenstveno se usmjerio na zasićene masti i kolesterol, dok su slobodan prolaz dobili šećer i rafinirani ugljikohidrati. No takva vrst prehrane ne sprječava srčane bolesti, pretilost ni pojavu raka. Unatoč tome i dalje nam se preporučuje takva prehrana, bez obzira koliko istraživanja ukazuju na njezinu potpunu neučinkovitost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo