Namirnice koje odmah i zauvijek trebate izbaciti iz kuhinje

shimmer fallback

Prvi korak prema zdravijoj prehrani je isti kao kad se želite početi bolje odijevati: izbacite sve zbog čega ne izgledate lijepo.

24.12.2014.
11:14
Play logo

Različita nezdrava hrana od koje se samo debljamo uvijek uspije naći put do naše kuhinje, zar ne?! E pa, vrijeme je da zauvijek izbacimo iz kuhinje sedam najgorih i zamijenimo ih zdravijim verzijama namirnicama:

7. Tortilje

Ako mislite da su ovi tanki omoti ugljikohidrata bolji od kruha, niste sami. Pa tortilje su toliko tanke i djeluju potpuno bezopasno. No najčešće su pune ulja kako bi bile savitljive, i jedna može sadržavati oko 210 kalorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radije jedite Integralni kiseli kruh. Zapakiran je i izrezan na šnite, te najzdraviji jer obiluje prehrambenim vlaknima.

6. Bakin pekmez

Želimo vjerovati da je domaći pekmez zdrav, jer zvuči zdravo i prirodno, no činjenica je da riječ o malo voća pomiješanog sa šećerom i sokom. Dvije žličice sadrže gotovo 20 grama šećera.

Radije jedite Gotovo identičan okus dobit ćete ako pasirate omiljeno voće i namažete ga kruh ili palačinku. Primjerice, pasirajte kupine, maline ili bananu i dobit ćete niskokalorični namaz, te ćete brzo početi mršaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Povrće u konzervi

Čim je riječ o povrću, mislite da se radi o nečem zdravom, zar ne? No to, ovaj put, nije slučaj. Većina nas u organizam unosi oko trećinu preporučene dnevne doze povrća, pa smo spremni na bilo koji oblik povrća da nadoknadimo potrebno. Ali dok svježe povrće snižava krvni tlak, povrće u konzervi ga može značajno povisiti. Ono naime sadrži dodanu sol, te različite kemikalije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radije jedite Zdravo povrće, naravno! Ako pak nemate vremena za rezanje i čišćenje, odlučite se za smrznutu varijantu. Jedno novije istraživanje pokazalo je da su količine vitamina A, C i folata ponekad čak i više u smrznutom nego svježem povrću.

4. Dijetalna gazirana pića

Iako se već godinama priča o njihovoj štetnosti, mnogi i dalje glume nevjerne Tome. Sve vrste gaziranih pića su nezdrave, jer sadrže prazne kalorije, štetne konzervanse, šećer i umjetna sladila, te opasne umjetne boje iz katrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radije pijte Mineralnu vodu pomiješajte sa sokom. Ili sami napravite ledeni čaj, nimalo nalik onoj slatkoći iz trgovine.

3. Zamjena za šlag ili kremu, bez mlijeka

To je sigurno zdravije od proizvoda koji sadrže punomasno mlijeko, zar ne?! Ne! Oni sadrže bijelilo titanij dioksid koji je kod miševa uzrokovao oštećenja jetre, a posljednje ispitivanje sigurnog korištenja kod ljudi izvršeno je davne 1969. godine. Uz to koriste hidrogenirana ulja, umjetna sladila, karagenan, umjetne boje i druge štetne aditive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radije pijte Bademovo mlijeko, a ako vam stvarno nedostaje slatko, uzmite agava sirup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Pšenični kruh

Ako niste ludi za proučavanjem sastojaka, mogli biste se iznenaditi da se pšeničnim kruhom u biti naziva isto što i bijeli kruh. Zapamtite da je sve što sadrži prerađeno bijelo brašno povezano s debljanjem, bolestima srca i dijabetesom tipa 2. Kad pričamo o kruhu i pekarskim proizvodima, trebali biste na umu imati samo vlakna i čitati sastojke.

Radije jedite Kao što smo već naveli, isprobajte integralni kiseli kruh ili bilo što od cjelovitih žitarica.

1. Bijela riža i tjestenina

Play logo

Riža i tjestenina optužene su za mnoge hranjive kriminale - one transportiraju masti, šećer i sol po cijelom tijelu i stvaraju kaos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radije jedite Prebacite se na smeđu rižu i tjesteninu od cjelovitih žitarica. Vlakna u cjelovitim žitaricama usporit će prolaz hrane kroz organizam, pa ćete biti dulje siti, smanjiti inzulin i dobiti zdravu dozu vlakna.

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo