Glavni razlog zašto ne postižete željenu težinu

Većina nas si povremeno postavi neki cilj u pogledu izgleda.

16.2.2015.
6:27

Ono što vam treba su manje, lako prateće mete. Dijetetičarka Brigitte Zeitlin podijelila je pet koraka koji će vam pomoći da se bez puno muke brzo riješite tog viška.

1. Pojest ću dvije porcije povrća za ručak i večeru

"Ovo je određen i provediv plan kojeg možete zapisati zato što kaže točno koliko ćete povrća kozumirati. A ako odredite točnu količinu, kao primjerice dvije porcije ili dvije šalice, pružate si konkretan plan kojim možete postići svoj cilj", kaže Zeitlin.

2. Vježbat ću tri puta tjedno

U redu, spremni ste smršaviti i to od jučer, no vrlo je lako riječi 'tri puta' zamijeniti sa 'svaki dan'. No to vjerojatno baš i nije realistično, a ako kažete samo da ćete više vježbati, opet ste išli u preširok opis. Zato je planiranje vježbanja tri puta tjedno sjajan odabir. To je sasvim realistično, ali i fleksibilno da uspijete naći dovoljno vremena i termina za vježbanje, i uz posao, obitelj, prijatelje i druge obaveze.

3. Neću piti više od dva puta tjedno - i svaki put ću popiti najviše dva pića

Popijete više kalorija nego što znate, sa svakom novom čašom vina. "Sjajan način da dođete do cilja, kad želite smršaviti, jest da pijete manje alkohola", kaže Zeitlin. No kako biste to postigli, morate biti točno određeni u vezi toga koliko ćete piti i koliko često. Znači, najvažnije je postaviti si krajnji cilj i predati mu se.

4. Kad žudim za gaziranim pićem ili sokom, radije ću popiti vodu

"Ispijanje više vode tijekom dana i izbacivanje sokova i gaziranih pića pomoći će vam da dosegnete željenu težinu", kaže Zeitlin. Sjajno bi bilo kad biste si postavili cilj da popijete 8 do 10 čaša vode dnevno, ne samo zato što ćete na taj način ostati hidratizirani, nego i zato što ćete imati točno određenu brojku pred sobom.

5. Spavat ću osam sati svaku večer

Kad ste vi umorni i vašem tijelu je teže funkcionirati. "Dobar san je ključan za uspješno mršavljenje, a često ljudi ne razmišljaju o tom", napominje Zeitlin i dodaje: "Pokušajte spavati osam sati svaku večer, no ako vam se to čini neizvedivo, jednostavno probajte svaku večer leći pola sata ranije. To bi ipak trebalo biti izvedivo, a puno će vam značiti."

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali