Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
SAVRŠENA TEKSTURA /

Zašto je pire krumpir u restoranu uvijek bolji? Ovo su tajne vrhunskih stručnjaka

Uz nekoliko ključnih savjeta stručnjaka, i vaš domaći pire može imati okus kao da je stigao iz vrhunske kuhinje

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Dobar pire krumpir može se od skromnog priloga pretvoriti u pravu zvijezdu obroka, bez obzira na to što se još nalazi na tanjuru. Postoje brojni savjeti za pripremu kod kuće – od pravilnog soljenja vode za kuhanje kako bi krumpir upio više okusa, do dodavanja kiselog vrhnja za kremastiju teksturu ili irske varijante s pirjanim kupusom i mladim lukom.

Ipak, postići onaj savršeno kremasti, pjenasti i bogati pire krumpir, dostojan jelovnika vrhunskog restorana, često se čini kao nemoguća misija. Kako bismo otkrili što restoranski pire čini toliko ukusnijim od onog domaćeg (i kako to postići u vlastitoj kuhinji), obratili smo se stručnjakinji. Tajna leži u nekoliko ključnih koraka.

"Profesionalni kuhari obično koriste znatno više maslaca i vrhnja nego što biste to učinili kod kuće, što restoranskom pireu daje onu prepoznatljivu punoću okusa", objašnjava Maxine Sharf, autorica i kreatorica recepata, čija nova kuharica izlazi 2026. godine.

Tajna restoranskog pirea, obilje maslaca i vrhnja

Ovisno o vašim navikama, količina maslaca koja se koristi u restoranima (često i cijeli paket od 250 g) mogla bi vas šokirati. No, pravilo je jednostavno: unutar razumnih granica, što više maslaca, to će pire biti ukusniji.

Također, nemojte štedjeti na vrhnju za kuhanje ili slatkom vrhnju – ono će teksturu učiniti neusporedivo glađom od običnog mlijeka. Međutim, osim maslaca i vrhnja, Sharf otkriva još nekoliko trikova za savršen rezultat.

Odabir pravog krumpira je pola posla za pire

"Yukon Gold krumpir je moj favorit. Ima prirodno puterast okus i kremastu teksturu, što ga čini savršenim za pire", kaže Maxine Sharf. Osim toga, njegova uravnoteženost škroba i vlage rezultirat će pireom koji je jednolično pjenast, bez grudica ili vodenastog osjećaja, piše Yahoo.

Prije kuhanja, Sharf savjetuje da krumpir obavezno ogulite i narežete na podjednake, manje komade. "Kuhanje bez kore pomaže da se krumpir skuha ravnomjerno i sprječava da se voda zavuče pod koru, što može narušiti teksturu. Ujedno si štedite muku guljenja vrućeg krumpira kasnije", objašnjava ona.

Zašto je pire krumpir u restoranu uvijek bolji? Ovo su tajne vrhunskih stručnjaka
Foto: Pexels

Alati i tehnika za svilenkastu teksturu pirea

Za iznimno gladak pire krumpir bez grudica, Sharf preporučuje korištenje preše za krumpir. Ako niste upoznati s ovim alatom, zamislite ga kao veliku prešu za češnjak. Kuhani krumpir jednostavno stavite unutra i stisnete, a on izlazi u obliku tankih rezanaca.

"Protiskivanjem krumpira umjesto gnječenja dobit ćete svilenkastu teksturu", kaže Sharf. "Uvijek zagrijte maslac, vrhnje ili mlijeko prije nego što ih umiješate."

Topli sastojci puno će se lakše i ravnomjernije sjediniti s krumpirom, upijajući se u njega umjesto da stvaraju grudice ili hladne lokvice masnoće.

"Obilno začinite i pazite da ne miješate predugo, jer prekomjerno miješanje može pretvoriti krumpir u ljepljivu, gumenu smjesu", poručuje Sharf.

Slijedeći ove profesionalne savjete, vaš domaći pire krumpir može postati jednako dobar, ako ne i bolji, od onog koji ste probali u omiljenom restoranu.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Raj za ljubitelje bogatih okusa: Sendvič sa sirom, avokadom, lososom, salatom i poširanim jajem

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike