Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
POPULARNA NAMIRICA /

Sve što ste mislili da znate o piletini možda ne drži vodu: Stručnjaci razotkrivaju 7 mitova

Sve što ste mislili da znate o piletini možda ne drži vodu: Stručnjaci razotkrivaju 7 mitova
Foto: Freepik
1. Uklanjanje kožice je zdravije: Dugo se vjerovalo da je piletina bez kožice zdraviji izbor, ponajprije zbog ranijih preporuka kardiologa i nutricionista koji su upozoravali na unos masti. Taj se pristup primjenjivao i na pečenu piletinu, pri čemu se kožica smatrala neželjenim dodatkom. Međutim, novija istraživanja pokazuju da kožica piletine sadrži pretežno nezasićene, odnosno "dobre" masti koje mogu povoljno utjecati na razinu kolesterola i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Umjereno konzumirana, kožica nije neprijatelj zdravlja, već naprotiv, može biti njegov saveznik.
2 /16
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Piletina zauzima važno mjesto u prehrambenim navikama velikog broja ljudi, a prema istraživanju iz 2024. godine, čak 53 posto stanovnika Hrvatske navodi je kao svoju omiljenu vrstu mesa.

Statistički podaci iz 2022. otkrivaju kako prosječna osoba na godinu pojede oko 19,5 kilograma piletine, što dodatno potvrđuje široku rasprostranjenost i popularnost ovog mesa. No, u odnosu na prošla vremena, kada je uzgoj peradi bio sastavni dio kućanstava, danas je potrošač sve više udaljen od izvora hrane i načina njezine proizvodnje. Upravo to često dovodi do brojnih zabluda i neprovjerenih tvrdnji o pravilnom odabiru, pripremi i termičkoj obradi oe izrazito popularne namirnice, piše Mashed.

Pogledajte u galeriji koji mitovi o piletini, u koje možda vjerujete, su zapravo lažni.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Pogledaj još galerija
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx