Ako želite da vaša hrana zadrži svoj okus i teksturu, morate se pobrinuti da je pravilno zamrznete i da ne pravite jednu od ovih grešaka na koje upozoravaju stručnjaci.
Ovo ne smijete raditi kad zamrzavate hranu: Stručnjaci upozoravaju na najčešće pogreške - jedna je posebno štetna!
Zamrzavate pogrešnu hranu: Nikada nemojte zamrzavati hranu koja je blizu kvarenja. Također, hranu odmrznite samo jednom i zamrznite samo jednom. Neke namirnice su pogodne za zamrzavanje. Sva jela koja sadrže škrob neće izgledati svježe kada se odmrznu.
Bjelanjak će potpuno promijeniti teksturu i postati gumen, a mliječni proizvodi kao što su mlijeko, jogurt i sir će se vjerojatno odvojiti. Krumpir će postati brašnast. Sve povrće će, osim ako nije brzo zamrznuto kao ono koje je kupljeno u prodavaonici, lako postati kašasto.
Vruću hranu stavljate direktno u zamrzivač: Filip Tierno, liječnik medicine, kaže da je stavljanje vruće hrane direktno u zamrzivač loše jer može sniziti temperaturu vašeg zamrzivača i djelomično odmrznuti ostalu hranu. Ponovljeno odmrzavanje i zamrzavanje može potaknuti rast bakterija i ozbiljno utjecati na teksturu i ukus vaše hrane.
Ne odlažete hranu u prave posude: Mary Liz Right, stručnjak za hranu, kaže da je zamrzavanje hrane u termički zatvorenim posudama ključno za očuvanje njene kvalitete. Prevelike posude će zauzeti puno prostora i nećete moći odmrznuti samo dio zamrznute količine. Također, posude nepravilnog oblika će ostaviti dosta praznina između sebe, a u tim prazninama bi sigurno mogao stati još jedan obrok. Koristite plastične kutije za koje ste sigurni da se mogu zamrznuti i koji se mogu dobro zatvoriti. Ostaci će se brže zamrznuti u plitkim posudama, manje prostora će biti neiskorišteno i mogu se lijepo slagati jedan na drugi.
Najbolji način da uštedite prostor u zamrzivaču je da koristite vrećice za zamrzavanje. Napunite vrećicu, istiskajte zrak i stavite je u zamrzivač dok se ne zamrzne. Zatim složite dijelove vertikalno jedan pored drugog, kao knjige. Dobro je što možete običnim markerom napisati što je u kojoj vrećici.
Ostavljate hranu u zamrzivaču predugo: Profesor Tierno primjećuje da hrana zapakirana u konvencionalne plastične posude ili vrećice za zamrzavanje obično traje samo dva do tri mjeseca prije nego što se kvaliteta hrane počne pogoršavati. Promjena boje izazvana oksidacijom i promrzlinama u zamrzivaču nije opasna, ali nepravilno skladištenje hrane može uništiti ukus i teksturu vaše hrane, često do toga da je više ne valja jesti, kaže stručnjak.
Koliko god da je lijepo držati hranu u zamrzivaču zauvijek, znajte da neke stvari jednostavno neće imati isti ukus nakon što dugo stoje u zadnjem dijelu zamrzivača. Profesionalni savjet stručnjaka je da označite hranu i napišete datum na njoj prije nego što je stavite u zamrzivač, tako da možete pratiti što je unutra i koliko dugo je tamo.
Je li vam zamrzivač ponekad toliko pun hrane da ne znate ni što je sve u njemu? Hrana koju zamrznete zapravo može trajati dosta dugo, ali pod uvjetom da je pravilno zamrznete.