Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
IZNENADIT ĆETE SE /

Neke od njih sadrže opasne toksine: Ove 23 namirnice ne biste trebali jesti sirove

5. Divlje gljive - "Nikad nije sigurno jesti divlje gljive, sirove ili kuhane, bez savjeta stručnjaka", upozorila je dijetetičarka iz New Yorka Alexandra Oppenheimer Delvito. Većina vrsta gljiva koje možete pronaći u supermarketu sigurne su za jelo sirove, rekla je Delvito, ali njihov se okus definitivno poboljšava ako ih stavite u posudu sa začinima.
Foto: Shutterstock
5. Divlje gljive - "Nikad nije sigurno jesti divlje gljive, sirove ili kuhane, bez savjeta stručnjaka", upozorila je dijetetičarka iz New Yorka Alexandra Oppenheimer Delvito. Većina vrsta gljiva koje možete pronaći u supermarketu sigurne su za jelo sirove, rekla je Delvito, ali njihov se okus definitivno poboljšava ako ih stavite u posudu sa začinima.
6 /24
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Neke namirnice preporučljivo je jesti sirove, dok druge baš i ne. Postoji mnogo razloga zašto je to tako. Prvi od njih je da neka hrana može sadržavati patogene poput Salmonelle, Escherichije coli, Listerije ili parazita, a termička obrada ih uništava.

Neke biljke imaju spojeve koji mogu biti štetni dok se ne zagriju poput solanina ili lektina. Također, sirove mahunarke, određene žitarice i neke vrste povrća teže su za probavu jer toplina razgrađuje vlakna i smanjuje nadutost, grčeve i nelagodu.

Neke namirnice, pak, postaju hranjivije kad se termički obrade. Kuhanje ponekad smanjuje intenzitet alergena, što može olakšati toleriranje hrane. U našoj galeriji provjerite koje je namirnice dobro izbjegavati sirove.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Pogledaj još galerija
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx