Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
BUGARSKI RECEPT /

Obožavate kiseli kupus? Pripremite ga na ovaj način i bit će ukusniji nego inače

Zaboravite sve što znate o pripremi kiselog kupusa jer ga ovaj način podiže ga na potpuno novu razinu

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Kiseli kupus nezaobilazna je namirnica tijekom zimskih mjeseci i temelj mnogih tradicionalnih jela, poput sarme. Iako svaka obitelj ima svoj provjereni recept koji se prenosi generacijama, metoda koja dolazi iz Bugarske nudi iznenađujući preokret koji rezultira bogatijim i aromatičnijim okusom.

Tajna se ne krije samo u omjeru soli i vode, već u neočekivanim, ali ključnim dodacima koji ovo jelo podižu na potpuno novu razinu, piše My Cook.

Obožavate kiseli kupus? Pripremite ga na ovaj način i bit će ukusniji nego inače
Foto: Shutterstock

Tajna je u voću i cijelim glavicama

Ključna razlika bugarskog pristupa kiseljenju kupusa leži u dvije stvari: načinu pripreme glavica i dodacima koji se stavljaju u bačvu. Dok se kod nas kupus najčešće riba, Bugari ga tradicionalno kisele u cijelim glavicama. Ovaj pristup ne samo da čuva čvrstoću i teksturu listova, čineći ih savršenima za pripremu sarme, već omogućuje i postupno prožimanje aroma tijekom procesa fermentacije.

No, prava magija događa se dodavanjem sastojaka koji su u našim krajevima rijetkost u bačvi s kupusom. Glavna zvijezda bugarskog recepta je dunja, voće koje se smatra "tajnim sastojkom". Njezina intenzivna aroma i suptilna slatkoća prožimaju kupus, dajući mu manje oštar okus i predivnu, blago žutu boju. Uz dunju, često se dodaju i jabuke. One ne samo da doprinose blagoj voćnoj noti, već svojim prirodnim šećerima pomažu u pokretanju i ubrzavanju procesa fermentacije. Ponekad se na dno bačve stavlja i šaka ječma kako bi se fermentacija dodatno intenzivirala. Ovisno o receptu, u bačvu se mogu dodati i luk, mrkva ili hren za dodatnu kompleksnost okusa, a nekoliko glavica crvenog kupusa osigurat će prekrasnu, šarenu boju salamure i samih listova.

Obožavate kiseli kupus? Pripremite ga na ovaj način i bit će ukusniji nego inače
Foto: Shutterstock

Recept za aromatični kiseli kupus

Ovaj recept zahtijeva malo više pažnje, ali rezultat je kiseli kupus izvanrednog okusa koji će oduševiti sve ljubitelje ove zimske delicije.

Sastojci:

  • 10 kg čvrstih glavica bijelog kupusa (srednje veličine)
  • 1-2 glavice crvenog kupusa (po želji, za boju)
  • 2 dunje
  • 2 jabuke
  • 1 glavica luka (po želji)
  • 50 g ječma u zrnu (po želji)
  • Voda (dovoljno da prekrije kupus)
  • Krupna kuhinjska sol (omjer: 30 g soli na 1 litru vode)

Priprema:

  1. Najprije pripremite kupus tako da uklonite vanjske, oštećene listove. Na dnu svake glavice, kod korijena, zarežite dublji križ (dubine 2-5 cm) kako bi salamura lakše prodrla u unutrašnjost. Na dno čiste bačve možete staviti šaku ječma, a zatim pažljivo slažite glavice kupusa s rezom okrenutim prema gore. Između glavica rasporedite narezane kriške dunje, jabuke i luka.

  2. Za pripremu salamure, otopite sol u kipućoj vodi. Ako je tekućina mutna, procijedite je kroz gazu. Pustite da se salamura u potpunosti ohladi prije nego što njome prelijete kupus. Važno je da sve glavice budu potpuno potopljene. Na vrh postavite drveni križ ili krug i pritisnite ga teškim, čistim kamenom ili bocom napunjenom vodom.

  3. Bačvu pokrijte i smjestite na prohladno mjesto s temperaturom od oko 10-12 stupnjeva Celzija. Tijekom fermentacije, koja traje nekoliko tjedana, važno je redovito "pretakati" kupus – izvaditi dio salamure i vratiti je natrag kako bi se tekućina izmiješala i spriječilo kvarenje. Pjenu koja se može pojaviti na površini redovito uklanjajte. Kada je kupus ukiseljen, čuvajte ga na hladnom mjestu (0-4 stupnjeva Celzija).

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Pazite ovo! Znanstvenici su se bome iznenadili kada su u škampima pronašli kokain - i to u svakom

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx