Med se smatra jednom od najzdravijih namirnica koja se koristi u prehrani ljudi još od prapovijesti. Proizvodi se putem prikupljanja nektara i drugih biljnih sokova od strane medonosnih pčela, a zatim se ti sokovi prerađuju u njihovim želucima. Nakon što se sokovi kemijski transformiraju, med se odlaže u košnicu.
Pčelari su identificirali osam jednostavnih koraka za prepoznavanje pravog meda od lažnog.
Zagrijavanje
Stavite nekoliko žlica meda u posudu i zagrijte ga na visokoj temperaturi u mikrovalnoj. Pravi med će se karamelizirati, dok će lažni postati pjenast i pun mjehurića.
Papirna salveta
Stavite malu količinu meda na papirnatu maramicu ili salvetu. Pravi med će ostati na površini i teško će proći kroz maramicu, dok će lažni lako proći kroz nju zbog visokog sadržaja šećerne vode.
Deklaracija
Proizvođači meda moraju navesti sastav meda i eventualne dodatke na deklaraciji. Pravi med ne sadrži nikakve dodatke pa pažljivo provjerite deklaraciju.
Kristalizacija
Pravi med ima prirodnu sklonost kristalizaciji kako stari, a brzina ovog procesa ovisi od vrste meda. Bagremov i livadski med se kristaliziraju brže od lažnih, koji ostaju glatki i tečni bez obzira na dužinu skladištenja.
Med na kruhu
Nanesite med na komad kruha bez maslaca. Ako je med pravi, brzo će stvoriti koru na kruhu. Lažni med, s visokim sadržajem vode će vlažiti kruh.
Mjehurići u tegli
Okrenite teglu meda naopako u prodavaonici. Ako je med prirodan, pojavit će se mjehurić u obliku kruške koji se miče od vrha ka dnu tegle. Ako nema mjehurića, u pitanju je lažni med.
Med u vodi
Spustite žlicu meda u običnu čašu vode. Pravi med će ostati zalijepljen za žlicu i potonuti na dno, dok će se lažni med brzo rastvoriti.
Test s mravima
Stavite malu količinu meda blizu mrava. Ako mravi navale na njega, to ukazuje na visok sadržaj šećera. Pravi med nije privlačan mravima jer pčele prirodno štite svoje košnice medom od napada insekata kao što su mravi.
POGLEDAJTE VIDEO: Znate li razliku između meda i meduna? Donosimo i trik kako prepoznati je li med pravi