PRIPAZITE NA FEJK ROBU / Tržištem se širi lažni med: Pčelari objasnili kakav nikako ne trebate kupovati, samo se držite ovih osam koraka

Image
Foto: Shutterstock

Stručnjaci upozoravaju da je tržište Europske unije zasićeno lažnim medom koji može biti štetan za zdravlje

11.9.2023.
12:33
Shutterstock
VOYO logo

Med se smatra jednom od najzdravijih namirnica koja se koristi u prehrani ljudi još od prapovijesti. Proizvodi se putem prikupljanja nektara i drugih biljnih sokova od strane medonosnih pčela, a zatim se ti sokovi prerađuju u njihovim želucima. Nakon što se sokovi kemijski transformiraju, med se odlaže u košnicu.

Pčelari su identificirali osam jednostavnih koraka za prepoznavanje pravog meda od lažnog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrijavanje

Stavite nekoliko žlica meda u posudu i zagrijte ga na visokoj temperaturi u mikrovalnoj. Pravi med će se karamelizirati, dok će lažni postati pjenast i pun mjehurića.

Image
Foto: Shutterstock

Papirna salveta

Stavite malu količinu meda na papirnatu maramicu ili salvetu. Pravi med će ostati na površini i teško će proći kroz maramicu, dok će lažni lako proći kroz nju zbog visokog sadržaja šećerne vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBRATITE POZORNOST /

Ovako ćete prepoznati lažni sir: Mnogi zanemaruju ove znakove koji škode zdravlju, a najviše se prodaju

Image
OBRATITE POZORNOST /

Ovako ćete prepoznati lažni sir: Mnogi zanemaruju ove znakove koji škode zdravlju, a najviše se prodaju

Deklaracija

Proizvođači meda moraju navesti sastav meda i eventualne dodatke na deklaraciji. Pravi med ne sadrži nikakve dodatke pa pažljivo provjerite deklaraciju.

Image
Foto: Shutterstock

Kristalizacija

Pravi med ima prirodnu sklonost kristalizaciji kako stari, a brzina ovog procesa ovisi od vrste meda. Bagremov i livadski med se kristaliziraju brže od lažnih, koji ostaju glatki i tečni bez obzira na dužinu skladištenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Med na kruhu

Nanesite med na komad kruha bez maslaca. Ako je med pravi, brzo će stvoriti koru na kruhu. Lažni med, s visokim sadržajem vode će vlažiti kruh.

Image
Foto: Shutterstock

Mjehurići u tegli

Okrenite teglu meda naopako u prodavaonici. Ako je med prirodan, pojavit će se mjehurić u obliku kruške koji se miče od vrha ka dnu tegle. Ako nema mjehurića, u pitanju je lažni med.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Med u vodi

Spustite žlicu meda u običnu čašu vode. Pravi med će ostati zalijepljen za žlicu i potonuti na dno, dok će se lažni med brzo rastvoriti.

Test s mravima

Stavite malu količinu meda blizu mrava. Ako mravi navale na njega, to ukazuje na visok sadržaj šećera. Pravi med nije privlačan mravima jer pčele prirodno štite svoje košnice medom od napada insekata kao što su mravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE VIDEO: Znate li razliku između meda i meduna? Donosimo i trik kako prepoznati je li med pravi

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo