OBRATITE POZORNOST /

Ovako ćete prepoznati lažni sir: Mnogi zanemaruju ove znakove koji škode zdravlju, a najviše se prodaju

Image
Foto: Shutterstock

Lažni sirevi ukusom i teksturom podsjećaju na pravi, ali ako zavirimo u sastav takvih umjetnih proizvoda nerijetko ćemo pronaći brojne nezdrave sastojke

5.9.2023.
16:50
Shutterstock
VOYO logo
VOYO logo

Umjetni, jeftini sirevi koji ne sadrže mlijeko često sadrže manje proteina i kalcija od prirodnog sira, baš kao i soli, konzervansa i aditiva, a najlakši je način da ih "razotkrijete" čitanje deklaracije na proizvodu.

Gdje koriste 'lažne sireve'

Imitacije topljenog sira često se koriste u prehrambenoj industriji zbog svoje isplativosti, produženog roka trajanja i dobrih rezultata topljenja na višim temperaturama. Obično se koriste u lošim pizzerijama i restoranima brze hrane, dodaju se smrznutim obrocima i nekim grickalicama.

Neke imitacije sira mogu imati visok sadržaj zasićenih masti i kolesterola koji štete zdravlju srca. Osim nedefinirane masnoće, škroba, boja i aroma, u takvim proizvodima nađu se i razne druge "kemije" koje dugoročno mogu naštetiti zdravlju. Na primjer, E407 (karagenan), E412 (guar guma) i E417 (tara guma) mogu izazvati tegobe s probavom pa čak i ozbiljnije bolesti.

Image
ČUDNA KOMBINACIJA /

Einsteinov omiljeni doručak mnogima neshvatljiv: Što kažete na ovaj dodatak jajima?

Image
ČUDNA KOMBINACIJA /

Einsteinov omiljeni doručak mnogima neshvatljiv: Što kažete na ovaj dodatak jajima?

Ali zamjene za sir ne treba miješati s kvalitetnim veganskim sirevima biljnog porijekla čiji je sastav jasan. Iako im mogu nedostajati određene hranjive materije koje se nalaze u tradicionalnom mliječnom siru, ako se radi o kvalitetnom proizvodu, neće imati štetan utjecaj na zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sir najčešće nastaje od kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mlijeka, odnosno zgrušavanjem bjelančevina u mlijeku pomoću sirila. Kvalitetan, a samim time i zdrav sir može se proizvesti samo od vrhunskog mlijeka, a većina domaćih sireva proizvodi se od svježeg, sirovog, nepasteriziranog mlijeka. Osim toga, u mlijeku moraju prevladavati korisne bakterije, mliječno-kiselog vrenja.

Image
Foto: Shutterstock

Kako ga prepoznati

Pokazatelj nekvalitetnog sira je najčešće cijena, ali najviše se doznaje čitanjem deklaracije i sitnijih slova na ambalaži. Prirodni sir najčešće ima kratku listu sastojaka. Kako biste bili sigurni da ste odabrali sir u kojem zaista ima sira, obavezno treba pročitati deklaraciju na proizvodu.

Na primjer, sir u listićima koji se koristi za tost-sendviče često sadrži mali postotak mlijeka ili sira, ogroman postotak masnoće i soli, a ostatak odlazi na sirutku, emulgatore i boje. Dodavanjem arome dobiva se određena vrsta sira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od prirodnog sira, ovdje nema korisnih bakterija koje imaju blagotvoran učinak na zdravlje crijeva, kalcij, zdrave proteine i masnoće. Kada kupujete sir, uvijek je bolje dati prednost siru u komadu, a dobro je biti skeptičan i prema siru koji je označen kao "sir za pizzu".

Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE VIDEO: Špageti su od sinonima za jeftinu namirnicu postali luksuz

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni kandidatkinje
GLEDAJ ODMAH!
VOYO logo