ZA BEZBRIŽNO GUŠTANJE /

Nutricionistica Sandra Marić Bulat o fritulama: Uz ove trikove imaju manje kalorija

Image
Foto: Freepik

Fritule, koje svojim mirisom upotpunjuju blagdansku atmosferu, iako su mnogima omiljena poslastica, zbog načina pripreme u dubokom ulju i sastojaka, nisu među preporukama nutricionista.

28.12.2024.
22:24
Freepik
VOYO logo

Fritule mogu biti i nutritivno bogatije, a uz to imati i manji kalorijski sadržaj, a nutricionistica Sandra Marić Bulat otkrila je kako to postići.

"Umjesto prženja, fritule možete peći u pećnici, čime će se značajno smanjiti količina masti", objašnjava Marić Bulat, dodajući da postoji nekoliko drugih trikova koji mogu poboljšati nutritivnu vrijednost fritula, piše Pomakni Granice.

Image

Recept za fritule s manjim brojem kalorija

Nutricionistica je podijelila recept uz koji će ova popularna blagdanska slastica ima manji broj kalorija.

Sastojci:

  • 1 šalica cjelovitog pšeničnog brašna
  • 1/2 šalice mlijeka (možete koristiti bademovo mlijeko)
  • 1 jaje
  • 1/2 banana (kao zamjena za dio masnoće)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice cimeta
  • Prstohvat soli
  • 1-2 žlice meda ili javorovog sirupa
  • 1/2 šalice nasjeckanih orašastih plodova ili bobičastog voća
Image

Priprema:

Pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj zdjeli. U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke – mlijeko, jaje, bananu i med. Spojite mokre i suhe sastojke te miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SLATKI ZALOGAJ /

Bez pečenja i komplikacija: Recept za starinsku bajaderu koja će vas osvojiti

Image
SLATKI ZALOGAJ /

Bez pečenja i komplikacija: Recept za starinsku bajaderu koja će vas osvojiti

Oblikujte male kuglice od tijesta i stavite ih na papir za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijeva stupnja oko 20-25 minuta dok ne postanu zlatno smeđe. Po želji pospite cimetom i dodajte tamnu čokoladu.

Image
Foto: Pomakni Granice/ Sandra Marić Bulat

Sandra Marić Bulat

Preljev s jogurtom i medom

Sastojci:

  • Grčki jogurt
  • 1-2 žlice meda
  • 1/4 žlice vanilin šećera ili nekoliko kapi vanilin ekstrakta

"Ovaj preljev je bogat probioticima i pruža kremastu teksturu uz prirodnu slatkoću", zaključila je Marić Bulat, piše Pomakni Granice.

POGLEDAJTE VIDEO: Nutricionist objasnio Mojmiri koje aditive treba izbjegavati i koje je najveće 'zlo' u našoj prehrani

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni kandidatkinje
GLEDAJ ODMAH!
VOYO logo