Fritule mogu biti i nutritivno bogatije, a uz to imati i manji kalorijski sadržaj, a nutricionistica Sandra Marić Bulat otkrila je kako to postići.
"Umjesto prženja, fritule možete peći u pećnici, čime će se značajno smanjiti količina masti", objašnjava Marić Bulat, dodajući da postoji nekoliko drugih trikova koji mogu poboljšati nutritivnu vrijednost fritula, piše Pomakni Granice.
Recept za fritule s manjim brojem kalorija
Nutricionistica je podijelila recept uz koji će ova popularna blagdanska slastica ima manji broj kalorija.
Sastojci:
- 1 šalica cjelovitog pšeničnog brašna
- 1/2 šalice mlijeka (možete koristiti bademovo mlijeko)
- 1 jaje
- 1/2 banana (kao zamjena za dio masnoće)
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice cimeta
- Prstohvat soli
- 1-2 žlice meda ili javorovog sirupa
- 1/2 šalice nasjeckanih orašastih plodova ili bobičastog voća
Priprema:
Pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj zdjeli. U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke – mlijeko, jaje, bananu i med. Spojite mokre i suhe sastojke te miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
Oblikujte male kuglice od tijesta i stavite ih na papir za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijeva stupnja oko 20-25 minuta dok ne postanu zlatno smeđe. Po želji pospite cimetom i dodajte tamnu čokoladu.
Sandra Marić Bulat
Preljev s jogurtom i medom
Sastojci:
- Grčki jogurt
- 1-2 žlice meda
- 1/4 žlice vanilin šećera ili nekoliko kapi vanilin ekstrakta
"Ovaj preljev je bogat probioticima i pruža kremastu teksturu uz prirodnu slatkoću", zaključila je Marić Bulat, piše Pomakni Granice.
POGLEDAJTE VIDEO: Nutricionist objasnio Mojmiri koje aditive treba izbjegavati i koje je najveće 'zlo' u našoj prehrani