ZA BEZBRIŽNO GUŠTANJE /

Nutricionistica Sandra Marić Bulat o fritulama: Uz ove trikove imaju manje kalorija

Image
Foto: Freepik

Fritule, koje svojim mirisom upotpunjuju blagdansku atmosferu, iako su mnogima omiljena poslastica, zbog načina pripreme u dubokom ulju i sastojaka, nisu među preporukama nutricionista.

28.12.2024.
22:24
Freepik
VOYO logo

Fritule mogu biti i nutritivno bogatije, a uz to imati i manji kalorijski sadržaj, a nutricionistica Sandra Marić Bulat otkrila je kako to postići.

"Umjesto prženja, fritule možete peći u pećnici, čime će se značajno smanjiti količina masti", objašnjava Marić Bulat, dodajući da postoji nekoliko drugih trikova koji mogu poboljšati nutritivnu vrijednost fritula, piše Pomakni Granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Recept za fritule s manjim brojem kalorija

Nutricionistica je podijelila recept uz koji će ova popularna blagdanska slastica ima manji broj kalorija.

Sastojci:

  • 1 šalica cjelovitog pšeničnog brašna
  • 1/2 šalice mlijeka (možete koristiti bademovo mlijeko)
  • 1 jaje
  • 1/2 banana (kao zamjena za dio masnoće)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice cimeta
  • Prstohvat soli
  • 1-2 žlice meda ili javorovog sirupa
  • 1/2 šalice nasjeckanih orašastih plodova ili bobičastog voća
Image

Priprema:

Pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj zdjeli. U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke – mlijeko, jaje, bananu i med. Spojite mokre i suhe sastojke te miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SLATKI ZALOGAJ /

Bez pečenja i komplikacija: Recept za starinsku bajaderu koja će vas osvojiti

Image
SLATKI ZALOGAJ /

Bez pečenja i komplikacija: Recept za starinsku bajaderu koja će vas osvojiti

Oblikujte male kuglice od tijesta i stavite ih na papir za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijeva stupnja oko 20-25 minuta dok ne postanu zlatno smeđe. Po želji pospite cimetom i dodajte tamnu čokoladu.

Image
Foto: Pomakni Granice/ Sandra Marić Bulat

Sandra Marić Bulat

Preljev s jogurtom i medom

Sastojci:

  • Grčki jogurt
  • 1-2 žlice meda
  • 1/4 žlice vanilin šećera ili nekoliko kapi vanilin ekstrakta

"Ovaj preljev je bogat probioticima i pruža kremastu teksturu uz prirodnu slatkoću", zaključila je Marić Bulat, piše Pomakni Granice.

POGLEDAJTE VIDEO: Nutricionist objasnio Mojmiri koje aditive treba izbjegavati i koje je najveće 'zlo' u našoj prehrani

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo