Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
SLATKE MUKE /

Hladnjak ili ormarić? Stručnjak objasnio gdje je najbolje čuvati čokoladu

Jeste li ikada primijetili da je vaša čokolada dobila neprivlačan bijeli sloj, kao da se pokvarila

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

S približavanjem blagdana i sezonom slatkiša, vječna rasprava o pravilnom skladištenju čokolade ponovno prijeti podijeliti kućanstva. Pitanje treba li omiljenu slasticu držati u hladnjaku ili kuhinjskom ormariću izaziva žestoke debate, a obje strane imaju snažne argumente.

Međutim, stručnjak za skladištenje hrane Joshua Houston iz tvrtke Household Quotes tvrdi da postoji jasan i nedvosmislen odgovor na ovu slatku zagonetku.

Zašto hladnjak nije dobar izbor?

Prema Houstonu, držanje čokolade u hladnjaku loša je ideja iz nekoliko ključnih razloga. Prvi i najočitiji je sposobnost čokolade da upija mirise drugih namirnica koje se nalaze u hladnjaku. Nitko ne želi da njegova čokolada ima aromu luka ili ostataka od večere.

"Kao drugo, niske temperature mogu učiniti čokoladu gotovo bezukusnom", objašnjava Houston. "Hladnoća otupljuje složene arome kakaa, čime se gubi velik dio užitka i zadovoljstva koje čokolada pruža."

Jeste li ikada primijetili da je vaša čokolada dobila neprivlačan bijeli sloj, kao da se pokvarila? I za to je vjerojatno kriv hladnjak.

"Promjena boje je još jedan veliki problem", ističe Joshua. "To se događa kada vlaga u hladnjaku uzrokuje takozvani 'šećerni cvat' (sugar bloom), proces u kojem se šećer izdiže na površinu čokolade."

Hladnjak ili ormarić? Stručnjak objasnio gdje je najbolje čuvati čokoladu
Foto: Sandra Simunovic/pixsell

Ormarić je pobjednik – ali pod određenim uvjetima

Iako rok trajanja čokolade može biti od 10 mjeseci do dvije godine (tamne sorte traju dulje zbog manjeg udjela mlijeka), čini se da kuhinjski ormarić izlazi kao pobjednik u borbi za očuvanje okusa, prenosi Mirror.

"Vaš ormarić je bolja opcija sve dok je suh, jer vlaga s vremenom može negativno utjecati na okus. Idealna temperatura za čuvanje čokolade je između 12 i 18 stupnjeva Celzijusa, jer sve više od toga može dovesti do topljenja", zaključuje Houston.

Dodatni savjeti za savršeno očuvanu čokoladu

Kako bi vaša čokolada ostala svježa i ukusna što je duže moguće, stručnjak nudi još nekoliko korisnih savjeta.

"Ako otvorite čokoladu, zamotajte ostatak u hermetički zatvorenu ambalažu ili je stavite u posudu. To će pomoći zaštititi čokoladu od vlage i vanjskih mirisa koji bi mogli narušiti njezin okus", savjetuje.

Također, ključno je držati čokoladu podalje od izravne sunčeve svjetlosti. Svjetlost ne samo da uzrokuje spomenuti "šećerni cvat", već i ubrzava topljenje. Važno je napomenuti da je čokolada sa šećernim cvatom i dalje sigurna za jelo, ali njezin izgled i tekstura mogu biti manje privlačni, a okus blago drugačiji. 

Ukratko, iako se hladnjak može činiti kao logično rješenje za sprječavanje topljenja, kuhinjski ormarić je daleko bolji izbor za očuvanje bogatog okusa i fine teksture. Slijedite ove savjete i vaša će čokolada uvijek biti spremna za uživanje u svom najboljem izdanju.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Doznajemo novosti oko vojnog roka: Ima nekih promjena u odnosu na prvo čitanje zakona

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike