Slatko, slano, genijalno: Deset recepata s jabukama kojima ćete teško odoljeti
Od pita s neočekivanim dodacima, preko kompota s egzotičnim začinima, do kolača koji brišu granice između slatkog i slanog, ovih 10 recepata promijenit će vaš pogled na ovo voće
Jabuka, kraljica jeseni i voće koje nas prati kroz cijelu godinu, često završi u klasičnoj piti ili štrudli. Iako su ti deserti omiljeni s razlogom, svestranost jabuke nudi beskrajne mogućnosti za kulinarsko istraživanje. Njena sposobnost da se sljubi sa slatkim, slanim, pikantnim i aromatičnim notama čini je savršenim platnom za kreativne recepte koji će iznenaditi i najzahtjevnija nepca.
Vrijeme je da zaboravite na rutinu i dopustite da vas jabuka povede na putovanje okusima. Od raskošnih pita s neočekivanim dodacima, preko osvježavajućih kompota s egzotičnim začinima, do kolača koji brišu granice između slatkog i slanog – donosimo vam 10 recepata koji će zauvijek promijeniti vaš pogled na ovo skromno voće.
Pite od jabuka na novi način
Klasična pita od jabuka dobiva novo ruho. Zaboravite na jednostavnost i prepustite se slojevima okusa koji tradicionalni desert pretvaraju u gurmansko iskustvo.
Recept za pitu s jabukama, slanom karamelom i orasima
Savršeni spoj slatkog, slanog i hrskavog stvara desert koji se pamti. Sočni nadjev od blago kiselih jabuka obogaćen je raskošnim slojem domaće slane karamele i hrskavim orasima.
Sastojci:
- 1 pakiranje prhkog tijesta
- 4 veće jabuke (npr. Granny Smith), oguljene i narezane na kriške
- 50 g smeđeg šećera, 1 žličica cimeta
- 100 g šećera, 50 g maslaca, 100 ml slatkog vrhnja, 1 žličica krupne morske soli
- 100 g krupno sjeckanih oraha
- Sok od pola limuna
Priprema:
- Kalup za pitu obložite prhkim tijestom.
- Jabuke pomiješajte sa smeđim šećerom, cimetom i limunovim sokom te ih rasporedite po tijestu. Pecite 20 minuta na 180°C.
- Za karamelu, na srednjoj vatri otopite šećer dok ne postane jantarno-zlatni. Dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi, a zatim polako ulijevajte slatko vrhnje uz stalno miješanje. Na kraju umiješajte sol.
- Pitu izvadite iz pećnice, prelijte je slanom karamelom i pospite orasima. Vratite u pećnicu i pecite još 15-20 minuta. Poslužite toplo.
Recept za pitu od jabuka s cheddar sirom i raženim tijestom
Ova smjela kombinacija, popularna u nekim dijelovima Amerike, dokaz je da se suprotnosti privlače. Oštrina zrelog cheddara savršeno se nadopunjuje sa slatkoćom pečenih jabuka.
Sastojci:
- Za tijesto: 150 g raženog brašna, 100 g glatkog brašna, 150 g hladnog maslaca, prstohvat soli, 4-5 žlica hladne vode
- 4 jabuke, narezane na kriške
- 50 g šećera, 1 žličica cimeta
- 150 g naribanog zrelog cheddar sira
Priprema:
- Zamijesite prhko tijesto od brašna, maslaca i soli, dodajući vodu po potrebi. Ostavite da se hladi 30 minuta.
- Razvaljajte tijesto i obložite kalup.
- Pomiješajte jabuke sa šećerom i cimetom. Umiješajte polovicu naribanog cheddara.
- Rasporedite nadjev po tijestu i pospite ostatkom sira.
- Pecite na 180°C oko 35-40 minuta, dok korica ne postane zlatna.
Recept za mini pite s jabukama, medom i ružmarinom
Savršene za elegantna druženja, ove individualne pite spajaju rustikalne okuse Mediterana s jesenskim plodovima. Svježi ružmarin unosi neočekivanu, osvježavajuću notu.
Sastojci:
- 1 pakiranje lisnatog tijesta
- 2 veće jabuke, narezane na sitne kockice
- 3 žlice meda
- 1 žličica sitno sjeckanog svježeg ružmarina
- Sok od pola limuna
- 1 jaje za premazivanje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Kalupe za muffine lagano namastite.
- Lisnato tijesto izrežite na krugove i obložite kalupe.
- U zdjeli pomiješajte kockice jabuka, med, ružmarin i limunov sok.
- Napunite kalupe smjesom. Od ostataka tijesta možete napraviti trakice za vrh.
- Premažite rubove i vrh razmućenim jajem.
- Pecite 15-20 minuta dok ne postanu zlatno-smeđe.
Osvježavajući i aromatični kompoti od jabuke
Kompot nije samo "kuhano voće". Uz prave dodatke, ovaj jednostavni pripravak postaje elegantan desert ili savršen prilog raznim jelima.
Recept za kompot od jabuka s đumbirom i zvjezdastim anisom
Idealan za hladnije dane, ovaj kompot grije tijelo i dušu. Oštrina svježeg đumbira budi osjetila, dok zvjezdasti anis dodaje egzotičnu, slatko-začinsku aromu.
Sastojci:
- 1 kg jabuka, oguljenih i narezanih na kriške
- 1 litra vode
- 100 g šećera (ili po ukusu)
- Komadić svježeg đumbira (cca 2 cm), narezan na listiće
- 2-3 zvjezdasta anisa
Priprema:
- U veći lonac stavite jabuke, vodu, šećer, đumbir i zvjezdasti anis.
- Zakuhajte, a zatim smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 20-30 minuta, dok jabuke ne omekšaju.
- Poslužite toplo kao desert ili ohladite i koristite kao dodatak zobenoj kaši.
Recept za kompot od jabuka s brusnicama i koricom naranče
Pravi koncentrat blagdanskih okusa, ovaj kompot spaja slatkoću jabuka s trpkošću brusnica i svježinom narančine korice.
Sastojci:
- 1 kg jabuka, narezanih na kockice
- 150 g svježih ili sušenih brusnica
- 1 litra vode
- 100 g šećera
- Naribana korica i sok 1 naranče
Priprema:
- Stavite sve sastojke u lonac.
- Pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru.
- Kuhajte oko 25 minuta, dok jabuke ne omekšaju, a brusnice ne popucaju i puste boju.
- Odlično se slaže s pečenim mesom ili kao zdravija alternativa džemu.
Recept za kompot od jabuka s lavandom i limunom
Za one željne nečeg potpuno drugačijeg, ova kombinacija nudi nježne cvjetne i citrusne note. Suptilna aroma lavande donosi dašak Provanse.
Sastojci:
- 1 kg jabuka, oguljenih i narezanih
- 1 litra vode
- 120 g šećera
- Sok i naribana korica 1 limuna
- 1 žličica suhih cvjetova jestive lavande
Priprema:
- U lonac stavite jabuke, vodu, šećer, limunov sok i koricu.
- Kuhajte na laganoj vatri dok jabuke ne omekšaju (oko 20 minuta).
- Zadnjih 5 minuta kuhanja dodajte cvjetove lavande (najbolje u filter vrećici za čaj kako biste ih lakše izvadili).
- Prije posluživanja izvadite lavandu. Poslužite dobro ohlađeno.
Kolači s jabukom koji iznenađuju
Od talijanskih klasika do slanih torti, jabuka u kolačima pokazuje svoju nevjerojatnu prilagodljivost i sposobnost da obogati svaku smjesu.
Recept za Tortu di Mele (Talijanski kolač od jabuka)
Ovaj rustikalni talijanski kolač esencija je jednostavnosti i elegancije. Jabuke su ovdje zvijezda i sastavni dio sočnog biskvita, čineći ga nevjerojatno vlažnim i aromatičnim.
Sastojci:
- 3-4 jabuke, oguljene i narezane na tanke kriške
- 200 g glatkog brašna, 2 žličice praška za pecivo
- 150 g šećera, 2 jaja
- 100 g otopljenog maslaca
- 100 ml mlijeka
- Naribana korica 1 limuna, 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
- Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodajte otopljeni maslac, mlijeko, koricu limuna i vaniliju.
- Postupno dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i lagano sjedinite.
- Nježno umiješajte dvije trećine narezanih jabuka u smjesu.
- Izlijte smjesu u namašćen i pobrašnjen kalup (promjera 24 cm).
- Preostale kriške jabuka lijepo posložite po vrhu.
- Pecite na 180°C oko 40-45 minuta.
Recept za ''naopaki" kolač s jabukama i karamelom
Vizualno spektakularan, a zapravo jednostavan za pripremu, "naopaki" kolač uvijek izaziva divljenje. Nakon pečenja, otkriva sjajne, karamelizirane jabuke na vrhu.
Sastojci:
- Za podlogu: 100 g smeđeg šećera, 80 g maslaca, 2-3 veće jabuke
- Za biskvit: 2 jaja, 150 g šećera, 120 g maslaca, 180 g brašna, 1 žličica praška za pecivo, 120 ml mlijeka
Priprema:
- Na dnu okruglog kalupa za torte otopite 80 g maslaca sa smeđim šećerom dok ne dobijete karamel.
- Na karamel gusto posložite tanko narezane kriške jabuka.
- Za biskvit, pjenasto umutite jaja i šećer, dodajte otopljeni maslac i mlijeko. Na kraju lagano umiješajte brašno s praškom za pecivo.
- Prelijte biskvitnu smjesu preko jabuka.
- Pecite na 180°C oko 35-40 minuta.
- Ostavite kolač da se hladi 10 minuta, a zatim ga pažljivo preokrenite na tanjur za posluživanje.
Recept za kolač od jabuka s mascarpone kremom i pistacijama
Podignite klasični biskvit s jabukama na novu razinu elegancije. Sočan kolač, prepun komadića jabuka, premazan je bogatom kremom od mascarponea i posut hrskavim pistacijama.
Sastojci:
- Za kolač: 3 jaja, 180 g šećera, 150 ml ulja, 250 g brašna, 1 prašak za pecivo, 1 žličica cimeta, 3 naribane jabuke
- Za kremu: 250 g mascarpone sira, 2 žlice šećera u prahu, 50 ml slatkog vrhnja
- 50 g sjeckanih pistacija za posipanje
Priprema:
- Umutite jaja i šećer, dodajte ulje. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i cimet te dodajte u smjesu. Na kraju ručno umiješajte naribane jabuke.
- Pecite u kalupu na 180°C oko 30-35 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi.
- Za kremu, kratko izmiksajte mascarpone sa šećerom u prahu i vrhnjem dok ne postane glatka.
- Premažite ohlađeni kolač kremom i obilato pospite sjeckanim pistacijama.
Recept za slanu tortu s jabukama, karameliziranim lukom i sirom
Za kraj, recept koji pomiče sve granice – slana torta koja dokazuje da jabuke nisu rezervirane samo za deserte. Slatkoća jabuka i luka savršeno se balansira sa slanoćom sira.
Sastojci:
- 1 pakiranje slanog prhkog tijesta ili lisnatog tijesta
- 2 velika luka, narezana na tanke polumjesece
- 2 žlice maslaca, 1 žlica smeđeg šećera
- 2 jabuke, narezane na vrlo tanke kriške
- 150 g sira po izboru (brie, camembert, kozji sir)
- Svježi timijan, sol, papar
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Tijestom obložite kalup za quiche ili pitu.
- Na tavi otopite maslac, dodajte luk i prstohvat soli. Dinstajte na laganoj vatri 20-25 minuta dok se luk ne karamelizira. Pred kraj dodajte smeđi šećer.
- Po dnu tijesta rasporedite karamelizirani luk.
- Preko luka posložite kriške jabuka i komadiće sira.
- Začinite svježim timijanom i paprom.
- Pecite 20-25 minuta, dok tijesto ne postane zlatno, a sir se ne otopi.
Jabuka je doista više od voća za svaki dan. Ona je inspiracija, poziv na igru u kuhinji i dokaz da se i od najpoznatijih namirnica mogu stvoriti nova i nezaboravna jela. Dopustite si kreativnost, isprobajte neku od ovih ideja i otkrijte bezbroj lica skromne jabuke.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO Raj za ljubitelje bogatih okusa: Sendvič sa sirom, avokadom, lososom, salatom i poširanim jajem