Naime, najčešće su to kukci i grinje u različitim razvojnim stadijima koji se tijekom obrade hrane nađu pečeni, kuhani, mljeveni u određenim namirnicama. U nastavku saznajte u kakvim ih sve proizvodima ima, ali ih ne može vidjeti golim okom...
Hrvatski Bioinstitut otkrio namirnice koje svi jedemo, a sadrže ono što nam se najviše gadi
Liječnik iz Ujedinjenog Kraljevstva Karan Raj otkrio je kako postoji vjerojatnost da naša mljevena kava uključuje mali postotak žohara i komadića drugih insekata. To se ne radi namjerno ili za okus, već se ti insekti slučajno nađu u vrećicama kave.
1. Ispijanje kave - Kava ima mnoge pozitivne učinke, od pomoći vašem imunološkom sustavu do poboljšanja probave. Ali najzdraviji način ispijanja kave možda nije ono što mislite. Prirodna mljevena kava mnogo je korisnija od instant kave koja ima više kemikalija, a manje hranjivih tvari. Pokušajte dodati malo mlijeka ili vrhnja u svoju kavu, jer mliječni proizvodi sadrže dodane hranjive tvari, poput kalcija.
Naime, kako piše Bioinstitut, u Hrvatskoj za sada nisu prepisane granične vrijednosti za biološke nečistoće, niti su takva ispitivanja hrane obvezna. Iz instituta tvrde kukce i grinje nalazimo u proizvodima od žitarica, sušenom, konzerviranom i smrznutom voću i povrću, džemovima, sokovima od citrusa, gljivama, kakau, kikirikiju i sličnim sjemenkama, tjestenini, začinima te brojnim drugim namirnicama.
Iz Bioinstituta kažu da je u SAD-u dozvoljeno 60 mikroskopskih fragmenata kukaca i jedna dlaka glodavaca u 100 grama čokolade dok se u pšeničnom brašnu tolerira 150 dijelova kukaca u 100 grama proizvoda, a u tjestenini 225 dijelova u 225 grama.
Naime, dalje ističu da voćni sokovi u SAD-u smiju sadržavati do pet jaja muhe i jednog crva na 250 mL da bi bili prihvatljivi za tržište. Temeljem istraživanja američkih sveučilišta procijenjeno je da hranom godišnje u organizam unesemo oko 0,5 do 1 kilogram kukaca, bez da smo toga svjesni.
Iz Bioinstituta ističu da prisutnost kukaca u hrani, ukoliko oni ne prenose neke zarazne bolesti, više je estetski neugodna nego štetna za ljudsko zdravlje. Također, uništavanje njihovih ostataka u hrani može se odraditi kemijski, što bi dodatno oštetilo hranu koju svakodnevno konzumiramo. Stoga bi to kemijsko uništavanje napravilo više štete nego koristi za ljudski organizam...
Stručnjaci ističu kada bismo težili "nultoj toleranciji na biološke nečistoće u hrani sami sebe bismo izlagali otrovnim kemikalijama", a ujedno bismo pridonijeli onečišćenju okoliša pesticidima. Stoga nam ne bi trebalo smetati ako tu i tamo pojedemo nekog kukca, koji je zapravo poslastica u nekim zemljama i smatraju ga namirnicom bogatom proteinima.
Žohari i ostale nemani koje baš ne volimo vidjeti, a kamo li pojesti u nekim su zemljama prava senzacija i top namirnica koja je puna bjelančevina. No, liječnik iz Ujedinjenog Kraljevstva Karan Raj otkrio je što se sve može nalaziti u, na primjer, mljevenoj kavi te tako zgrozio mnoge, piše Metro. Uz to, kod mnogih namirnica, prilikom uzgoja na otvorenim poljima, tijekom berbe i obrade sirovine vrlo je teško izbjeći kontakt s živim organizmima iz prirode. Tada pojedini razvojni stadiji ili dijelovi životinja dospijevaju u prehrambene proizvode. Više saznajte u listalici.