BIZNIS NA GROBLJIMA, PRIMIO 600.000 KN MITA? / Nakon pretresa ureda i stana, Šegotu treba ispitati Uskok; 'Da je Bandić živ, ovo bi bilo posve nemoguće. To je žalosno''

Image
Foto: Emica Elvedji/Pixsell

Bivši šef zagrebačkih Gradskih groblja, Patrik Šegota, uhićen je jutros u Dubrovniku

14.7.2021.
8:55
Emica Elvedji/Pixsell
VOYO logo

Bivši šef zagrebačkih Groblja Patrik Šegota uhićen je s još četvero ljudi. Policija i USKOK upali su u prostorije Gradskih groblja i Zagrebparkinga.

  • Uhićen Patrik Šegota i još četvero ljudi
  • O uhićenju se oglasili USKOK i MUP
  • Uhićenja na područuju triju policijskih uprava - dubrovačko-neretvanske, zagrebačke i primorsko-goranske
  • Među uhićenima su i dvije djelatnice Zemljišno-knjižnog odjela Općinskog suda u Sesvetama

Pratite uživo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Imao je dva mjeseca da sakrije dokumente, ali ključni dokaz je ono što su čuli agenti'

Patrika Šegotu terete za dvije stvari. Osim spornih kućica, tu je i obnova groblja od štete nastale nakon potresa. Riječ je o višemilijunskom poslu. "Šegotu se tereti da je primio nekoliko stotina tisuća kuna mita'', podsjetio je Andrija Jarak za Novu TV. Dodaje i da je Šegota ''imao dva mjeseca da makne sve sporne dokumente i papire''. ''Međutim, ovdje očito nisu ključni ti dokumenti, nego ono što su slušalicama čuli istražitelji PNUSKOK-a i to će biti ključni dokaz'', istaknuo je Jarak. Kaže kako nije ključno pronađu li se ti dokumenti u današnjim pretresima.

Drugi krak istrage vodi u zemljišne knjige

20:00 Među uhićenima je i Ana Marija Končić, voditeljica Zemljoknjižnog odjela Općinskog suda u Sesvetama, inače kći prvog predsjednika Ustavnog suda RH Jadranka Crnića. Kako navodi Večernji list, ona navodno nema veze sa Šegotinim slučajem, već je osumnjičena u posebnom kraku istrage jer je s kolegicom uzimala mito u zamjenu za određene upise u zemljišne knjige. Iznosi koje su tražile zaposlenice na sudu navodno su bili od 500 do nekoliko tisuća kuna, a plaćao ih je, navodno, Alen Peruško, vlasnik tvrtke Natura Team, registrirane u Sesvetama. Njegovo se ime spominje i kao glavno u Adaxu, u kojem se mogla kupiti oprema za djecu. Tvrtka je sad u stečaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠTO SE SVE I KAKO 'DELALO' /

Dva kraka istrage: Jedan obuhvaća Šegotu i kućice kod Mirogoja, a u drugom je upletena kći hrvatskog uglednika

Image
ŠTO SE SVE I KAKO 'DELALO' /

Dva kraka istrage: Jedan obuhvaća Šegotu i kućice kod Mirogoja, a u drugom je upletena kći hrvatskog uglednika

Oglasio se odvjetnik: 'Potpisao mi je punomoć'

18:10 Nakon što su pretresli ured uhićenog Patrika Šegote, policija ga je u poslijepodnevnim dovela do njegovog stana u Slovenskoj ulici, gdje je u tijeku pretres.

“Jutros je uhićen u Dubrovniku, a nakon pretrage vozila prepraćen je u Zagreb, gdje je obavljena pretraga službenih prostorija, a sad i stana. Koliko znamo, na teret mu se stavlja kazneno djelo primanja mita vezano uz poslovanje u vrijeme dok je obnašao dužnost direktora Gradskih groblja”, kazao je za N1 njegov odvjetnik Vladimir Terešak i dodao: 'Prije dva mjeseca mi je potpisao punomoć, nismo tad puno razgovarali, pretpostavljam da je očekivao da bi do ovoga moglo doći'. Više pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tako je to kad HDZ upravlja državom; najveće afere tek treba otvoriti'

17:20 Nestranački zastupnik u zagrebačkoj Skupštini Renato Petek u srijedu je za uhićenja pet osoba među kojima je i bivši direktor Gradskih groblja Patrik Šegota rekao da su to "sitne ribe", očekuje raščišćavanje situacije, a znakovito mu je što se u akciju ide tek nakon smrti Milana Bandića.

"Ide se prema ljudima koji više nemaju funkcije. Tako je to kad HDZ upravlja državom. Ne sjećam se da je ikad itko bio uhićen a da je u tom trenutku trebao HDZ-u", istaknuo je Petek. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako je opet uhićen djelatnik Zagrebačkog holdinga, odnosno podružnice Zagrebparkinga i još neki djelatnici te da očekuje nastavak svih tih akcija kako bi se u potpunosti rasvijetlila situacija kako je funkcionirala dosadašnja Gradska uprava. "Vidjet ćemo hoće li neki krak od ovih svih istraga doći do onih koji su obnašali dužnosti u izvršnoj vlasti pokojnog gradonačelnika Bandića", poručio je Petek.

"No, sve je ovo kikiriki, ovo je sitan novac o kojem se priča, 13.000 kuna ili 23.000 kuna za nekakvu kućicu. U zagrebačkoj blagajni nedostaju milijuni i one najveće afere očekujem da tek budu otvorene - i vezano za gospodarenje otpadom, žičaru, pročistač voda, građevinske dozvole i razne situacije u izgradnji grada gdje je Grad Zagreb oštećen za višemilijunske iznose", poručio je Petek.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To drži Hrvatsku na dnu percepcije neovisnosti sudstva'

17:06 Europarlamentarka i potpredsjednica SDP-a Biljana Borzan  za N1 je komentirala posljednja uhićenja u Zagrebu.

“Ključno u cijeloj priči oko uhićenja je – Bandića više nema. Čini mi se kako funkcionira pravosuđe u Hrvatskoj, ovo sve skupa što se sada događa, bilo bi posve nemoguće da je Milan Bandić danas živ i da je gradonačelnik. To je ono što je žalosno i to je ono što Hrvatsku drži na dnu percepcije kako funkcionira pravosuđe i koliko je neovisno od politike u odnosu na druge europske zemlje”, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završen pretres ureda

16:50 Zavšren je pretres ureda te je Šegota zajedno s djelatnicima USKOK-a napustio Velesajam. Nakon pretresa slijedi pretres stana. Očekuje se da će danas petero uhićenih biti dovedeno na ispitivanje u USKOK, nakon čega će USKOK odlučiti hoće li zatražiti istražni zatvor.

Šogotina sestra na čelu tvrtke bez zaposlenih, ali s nizom vrijednih nekretnina

16:40 Uz Patrika Šegotu, u akciji USKOK-a uhićena je i njegova sestra Tamara Šegota, ujedno vlasnica i direktorica tvrtke Notitia. Kako doznaje Index, Notitia je osnovana u Osijeku, u lipnju 2017. godine, a registrirana je za consulting usluge. Direktorica i jedina vlasnica tvrtke je Tamara Šegota, a tvrtku je preuzela od Denija Filipova iz Zagreba u svibnju 2018. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka je osnovana s temeljnim kapitalom od 36 tisuća kuna, a već prve godine imala je prihod od milijun kuna i dobit od 785.8 tisuća kuna. Tvrtka je s dobiti poslovala sve godine pa je tako 2018. godine imala dobit od 610.6 tisuća kuna, 2019. godine 552.7 tisuća kuna, a 2020. godine imala je dobit od 65.1 tisuću kuna. Nije imala zaposlenih, ali je zato tvrtka imala niz nekretnina : poslovni prostor te oranicu u Omišlju, dvije garaže u Zagrebu te veći niz zemljišta u okolici Dubrovnika, u Općini Župa dubrovačka, u predjelu Soline. Zemljišta su kupljena početkom 2018. godine, a tu je i kuća od 284 kvadrata s okućnicom od ukupno 776 kvadrata, također u okolici Dubrovnika, u Solinama, koja je kupljena još 2017. godine. Većina zemljišta nalazi se iznad Jadranske turističke ceste, u predjelu Soline, u Župi dubrovačkoj.

Tomašević komentirao uhićenja

15:32 - "Što se tiče mog komentara, to je nešto što sam već najavio, očekujem daljnja uhićenja, jer su krakovi ove korupcijske hobotnice dosta rasprostranjeni. Što se tiče Drage Pleše, o tome još nemam konkretnih informacija, Šegota je koliko znam u svojstvu okrivljenika", kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević komentiravši današnja uhićenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je još poručio pročitajte OVDJE.

Šegota je, uz mito, dobio i kuću na Krku

15:05 - Index doznaje da se jedan krak današnje akcije policije i USKOK-a odnosi na brata i sestru Šegota, a drugi na ostalo troje uhićenih među kojima su voditeljica Zemljišnoknjižnog odjela u Sesvetama Ana-Marija Končić, njena kolegica s istog odjela i još jedna osoba. Sve ih povezuje poduzetnik Nenad Bukovec, koji je prošlog četvrtka počinio samoubojstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, sumnja se da je Bukovec imao deal sa Šegotom da njegove tvrtke dobiju poslove koje naručuju Gradska groblja. Drugi dio dogovra bile su četiri kućice ispred Mirogoja, koje su pripala tvrtkama iza kojih se krio Bukovec.

Kao nagradu za učinjeno, Šegoti je, preko tvrtke Notitia u vlasništvu njegove sestre, izgrađena kuća na Krku, a dobio je i dio zarade od Bukovčevih tvrtki, oko 600.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije zaposlenice Zemljišnoknjižnog odjela u Sesvetama uhićene su zbog sumnji da su za nekoliko tisuća kuna mita obavljale upise ili ispise u zemljišnim knjigama u korist Bukovca. Peta uhićena osoba također je dala mito za intervencije u knjigama.

Šegota doveden u Zagreb

14:44 - Patrik Šegota je stigao u Zagreb te je odmah odveden u svoj ured u Zagrebparkingu, gdje policija nastavlja češljati dokumentaciju. Koji sat ranije u Zagreb je sprovedena i njegova sestra Tamara, javlja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik Terešak potvrdio sumnje

14:20 - "Prema prvim informacijama kojima raspolažem, tereti ga se za kazneno djelo primanja mita, a vezano uz poslovanje Gradskih groblja Zagreb, na čijem je čelu on bio ranije. To ima veze s javnim natječajima oko kućica, kao i s nekim građevinskim radovima koji su izvođeni na groblju", rekao je Šegotin odvjetnik Vladimir Terešak reporteru Nove TV Andriji Jarku, koji je izvijestio kako se očekuje da Šegota u Zagreb dođe kasno poslijepodne.

Istražitelji pretresli Gradska groblja, čeka se Šegota

13:57 - Istražitelji su izašli iz sjedišta Gradskih groblja Zagreb, gdje su pregledali opsežnu dokumentaciju, javlja Dnevnik.hr. Šegota bi oko 14 sati trebao stići u Zagreb, nakon čega će biti obavljen pretres njegova stana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šegota primio 600.000 kn mita?

13:40 - Telegram doznaje kako istražitelji sumnjaju da je Šegota primio mito od oko 600 tisuća kuna, kako bi pogodovao građevinskom poduzetniku Nenadu Bukovcu pri dodjeli kućica na Mirogoju, ali i pri građevinskim radovima na zagrebačkim grobljima. 24sata je neslužbeno doznao kako bi Bukovac sigurno bio uhićen da nije počinio samoubojstvo prošlog tjedna.

Evo tko su svi privedeni

13:10 - Dnevnik.hr neslužbeno doznaje da je osim Šegote, njegove sestre i dviju djelatnica Zemljišno-knjižnog odjela Općinskog suda u Sesvetama priveden i pomoćnik za pravne poslove Gradskih groblja, Drago Pleš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretresi i u Osijeku

12:54 - Jutarnji javlja kako su započeli i pretresi u Osijeku, točnije u prostorijama tvrtke Notitia, preko koje je, sumnja se, Tamara Šegota, poslovala s Nenadom Bukovcem. Index, pak, piše da je jedna od uhićenih djelatnica Zemljišno-knjižnog odjela Općinskog suda u Sesvetama njegova voditeljica Ana-Marija Končić.

Pretres prostorija Zagrebparkinga

12.00 Šegota je nakon odlaska iz Gradskih groblja radio u Zagrebparkingu, a policija pretresa i urede ove gradske kompanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uhićena i sestra Patriga Šegote

11.31 Privedena je i sestra Patrika Šegote, Tamara Šegota, doznaje Jutarnji list. Navodno je sporno njeno poslovanje preko tvrtke Notitia s jednim poduzetnikom koji je radio i za Gradska groblja.

U fokusu poslovi Šegote i jednog poduzetnika?

11.19 Istražitelji su fokusirani na poslove Patriga Šegote s tvrtkom Prigorac građenje i njenog preminulog vlasnika Nenada Bukovca, doznaje 24 sata. I u ovom se slučaju spominju kućice, uključene u aferu zbog koje je Šegota morao otići iz Groblja. Primorac građenje je povezano s jednom tvrtkom koja je naručila kućice. Također, Bukovec je novom šefu Groblja i Holdingu poslao račune za izvedene radove na trima grobljima. Riječ je o milijunskim iznosima, ali nije postojala narudžbenica za te radove. Vještaci su naknadno procijenili kako je vrijednost radova značano manja, piše 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Index, pak, javlja da je Bukovac je, navodno, dogovarao sa Šegotom da se mjesta za spomenute kućice ispred groblja Mirogoj dodijele tvrtkama iza kojih se zapravo krije on. Navodno je Šegota za taj deal od Bukovca tražio dio zarade.

Juričan: 'Šegota je dobra riba, ali ima tu još majstora'

11.08 Dario Juričan prokomentirao je najnovija uhićenja za Net.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je Šegota jedna dobra riba. Njegovu veliku aferu u Gradskim grobljima prokazao je još Ivan Pandžić svojim člancima u 24 sata. Iako je Kontrolni ured rekao da ondje nije bilo ništa protuzakonito, Bandić ga je smijenio. A ako ga je on smijenio, znači da je to što je radio sigurno bilo jako 'legalno'. To je zanimljivo i stoga što je Šegota figurirao kao neki budući Bandićev zamjenik i njegov miljenik. Ako je pao u Bandićevu nemilost, znači da je jako grdo zgriješio i očigledno ćapio više nego što je Gazda to predvidio", rekao je Juričan.

Opširnije pročitajte OVDJE.

Policija na Mirogoju

10.20 Policija i USKOK su i na Mirogoju, češljaju urede zaposlenika Gradskih Groblja. Pogledajte fotogaleriju:

Oglasio se i MUP

9.41 MUP javlja kako je uhićeno petero ljudi. Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Rijeka) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provode kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno petero ljudi, objavili su iz MUP-a.

Uhitili su ljude u tri policijske uprave. "Zbog sumnje u počinjenje koruptivnih kaznenih djela policija je jutros na području policijskih uprava dubrovačko-neretvanske, zagrebačke i primorsko-goranske uhitila pet osoba - navode i dodaju da je u tijeku provođenje dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja izvijestit će javnost o utvrđenom", priopćio je MUP.

Šegotin odvjetnik: Pretražili su mu stan, voze ga u Zagreb

9.38 Odvjetnik Vladimir Terešak, koji zastupa Patrika Šegotu, potvrdio je da je njegov klijent uhićen. "Još nemam informacije zbog čega je priveden", kazao je Terešak za RTL.hr.

"Njemu su pretražili stan u Dubrovniku, auto i sada ga voze za Zagreb i onda će ići pretraga doma", rekao je Terešak. 

"Čuo sam da, navodno, su uhićeni još neki djelatnici Gradskih groblja koji se nisu danas pojavili na poslu i da se i tamo nešto pretražuje. Ali ne znam tko su ti ljudi", rekao je Terešak.

Oglasio se USKOK

9.36 O uhićenjima se priopćenjem oglasio USKOK:

"Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji protiv više osoba rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om. (14. 7. 2021.)Navedene radnje provode se u odnosu na pet osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost", priopćili su kratko iz USKOK-a

U Dubrovniku je uhićen bivši ravnatelj Gradskih groblja Zagreb, Patrik Šegota, javlja RTL. U ovim trenucima policija prevozi Šegotu iz Dubrovnika u Zagreb.

PNUSKOK je u Gradskim grobljima, pretresaju ured pomoćnika za pravne poslove Drage Pleše koji još uvijek nije došao na posao.

Policija je upala i u Zagrebparking gdje traju pretresi soba bivšeg voditelja Groblja Patrika Šegote koji je tamo zaposlen nakon afere u Grobljima, neslužbeno doznaje Net.hr. Istražitelji se zanimaju za potencijalne malverzacije s javnom nabavom, zlouporabom položaja i pogodovanjem.

Patrik Šegota je, kao što je prvi pisao Net.hr, zbrinut na direktorskoj poziciji u Zagrebparkingu nakon što je razriješen s mjesta direktora u tvrtki Gradska groblja zbog skandala s pogodovanjem za kućice za prodaju cvijeća.

Radnici Zagrebparkinga stigli su na posao, ali ih policija ne pušta unutra, saznajemo od izvora Net.hr-a. Kako doznaje Jutarnji list, među uhićenima su navodno dvije djelatnice Zemljišno-knjižnog odjela Općinskog suda u Sesvetama, sumnja se da su uzimale mito.

Nakon afere zbrinut u Zagrebparkingu

Šegota je postao poznat javnosti lani, kada je podnio ostavku, jer su mediji otkrili da je raspisao javni poziv za desetogodišnji zakup zemljišta na četiri unosne lokacije na groblju Mirogoj. Na natječaju koji je trajao samo četiri dana, pobijedile su četiri tek osnovane tvrtke koje su dale u lipu isti iznos za četiri različite lokacije - 3510 kuna mjesečno. To je bilo samo 10 kuna više od prvog konkurenta.

Šegota je, unatoč toj aferi prebačen u Zagrebparking, a pozornost je privukao i na sprovodu Milana Bandića, kada je nosio zaštitnu masku s njegovim likom.

Nakon objave teksta putem odvjetnika reagirao je g. Drago Pleš, a njegov demanti možete pročitati OVDJE.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo