SINDIKAT UPOZORAVA: / Turistički djelatnici neljubazni jer su preopterećeni poslom

Image
Foto: PIXSELL, Davor Javorović/PIXSELL

Istraživanje agencije Heraklea, koja uz pomoć tzv.

7.7.2015.
19:46
PIXSELL, Davor Javorović/PIXSELL
VOYO logo

Prema riječima predsjednika Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) Brune Bulića, odgovornost za takav odnos snosi Ministarstvo turizma jer nije uvelo standarde rada.

Iscrpljeni do zadnjeg atoma snage

"Ljudi se iscrpljuju do zadnjih atoma snage i maksimalno ih se iskorištava. Samim tim pristupom čovjek nema vremena posvetiti se gostima i pokušava završiti zadatak koji se pred njega postavlja. Iz toga proizlazi razlog negostoljubivosti. Ali to nije negostoljubivost. Zbog tempa koji im je nametnuo poslodavac, radnici nemaju vremena posvetiti se gostu. Kada bi sobarica umjesto da sprema 25 ili 30 soba pospremala njih 15 soba, zasigurno bi sobe bile čišće, a sobarice nasmiješene kada bi srele gosta", kazao je Bulić za Glas Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da se godinama povećava broj sezonaca na uštrb djelatnika koji rade na neodređeno vrijeme.

Nezakoniti menadžerski ugovori

Iako turizam bilježi pozitivne trendove u smislu povećanja fizičkog prometa, prihoda, investicija i novozaposlenih, u spomenutom sindikatu upozoravaju kako se zaposleni u toj gospodarskoj grani sve više iskorištavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o tome kako se menadžerski ugovori ugovaraju čak i s djelatnicima koji prema zakonu ne bi smjeli imati takve ugovore, predsjednica odbora za turizam SIKD-a, Marina Cvitić, upozorila je na to da je u nekim velikim turističkim tvrtkama uspostavljen svojevrsni robovlasnički sustav.

"U nekim tvrtkama čak jednu trećinu svih ugovora čine kvazimenadžerski ugovori koje smatramo protuzakonitima. Iako su nešto veći od uobičajenih ugovora o radu, u konačnici taj je radnik poslodavcu na raspolaganju 24 sata na dan i nema pravo ni na kakve dodatke te mu mi ne možemo nikako pomoći. Stoga tražimo da se broj takvih ugovora po tvrtkama smanji na maksimalnih 15 posto od ukupnog broja zaposlenih", kaže Cvitić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glas Istre/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo