Okusi naših baka i djedova, oni sa sela, vratit će mnoge u sjećanja djetinjstva, probuditi najljepše uspomene. No pomalo se zaboravljaju, kao i recepti kako se radi domaća zimnica ili ono "nešto naše".
Na Danas.hr-u u serijalu u suradnji s prof. dr.sc. Ivom Grgićem, akademikom i profesorom Agronomskog fakulteta u Zagrebu, donosimo recepte kako pripremiti svoj svježi sir, kako napraviti slatke mazalice od sezonskog voća, ukiseliti ciklu, vlastite domaće kobasice ili krvavice.
Ovo puta prof. Ivo Grgić donosi nam priču djetinjstva i recepte za pite od mesa, sira, krumpira i jabuka:
"Na selu se znalo tko je preskočio stepenicu djeteta i postao momak ili djevojka. Bili su to obilježja svima jasna. Tako je dečkić postao momak. ne samo po prvom brijanju. nego i poslovima koje je obavljao, kao što je rukovanje sjekirom, ali i da je tako veliki da može i u vojsku.
Djevojke su oko vrata stavile bogatstvo, samo za nedjeljnu misu ili zabavu po danu, u obliku dukata. I krenule su ozbiljnije raditi odgovorne kućanske poslove kao što je rad u kuhinji.

I od ukućana, kao da ih iz kuće tjeraju, sve moglo se češće čuti 'za udaju si kako dobro pitu sprema ili kavu si dobru ispekla, možeš se udati'. S današnjeg odmaka, teško shvatljivo jer su to bila samo veća djeca. Djeca na početku krasnog puta koji se zove život.
Život se sastoji od malih i velikih veselja, a ona su još veća ako su protkana natjecanjima, kako sa samim sobom, još više s prijateljima i/ili znancima.
Moja supruga Mirjana se često, kada pripovijeda o slasticama, ispričava da 'joj je najveća tlaka kada mora pripremati kolače' te da bi prije 'pripremila deset drugih vrsta jela nego jedne kolače'. Ipak, otkriti ću vam tajnu, da ona neke delicije pripravlja iz želje da ugodi nama koji to volimo, ali još češće da 'pobijedi' drugoga u nekom detalju.
Pobijedila Pažanina u sjeckanju luka
Sjećam se njenog veselja kada je onomad manje poznatog Pažanina, koji nam je bio gost, pobijedila u brzini sjeckanja luka. Da, skoro sam zaboravio, da su već antologijska njena natjecanja u razvlačenju tijesta s našim prijateljem Jakom zvani Dugi.
A on, u nedostatku argumenata, tvrdi da tijesto vrti iznad glave u promjeru većem od dva metra, jer ima duge ruke. A moja Mirjana ipak to radi s valjkom za tijesto poznatijom kao oklagija.
Oklagija, tur. oklaǧu, posebno dužine metar i pol i promjera 1,5 cm je bilo i odgojno sredstvo te bi naše bake, po današnjim poimanjima zlostavljanja, završile ako ne u zatvoru, onda barem u propovijedi fra Grge s oltara crkve Sv. Marka u Potočanima. Sve se mijenja, ali valjak za tijesto je još uvijek od drveta.
Kada sam supruzi spomenuo želju da napišem prilog o pitama, upozorbeno me pogledala i pitala je li o pitama ili savijačama.
Meni kao dotepencu iz Jošave, isto je bilo čudno njeno pitanje jer 'pita je pita'. Malo da mi pomogne, nastavi ona, je li se slaže tijesto nadjev tijesto i tako dalje, ili se stavi nadjev i „frče“ po stolnjaku…
Malo zbunjen, nazovem Josipa zvanog Zec, koji je u dobra vremena za dva vikenda nastave dobio nekoliko diploma i to kvalificiranog konobara, pekara, kuhara… jedino nije mogao za avijatičara i hećima. Molim ga za pomoć, a on bojažljivo, iz straha hoće li osvanuti na nekom portalu zbog diploma, veli da nije siguran jer je za stručni ispit morao otpjevati početak pjesme 'Mujo kuje konja po mjesecu…:' i po njemu, a tako se govorilo i u njegovoj Grabovici kod Livna, ipak je pita.
Pita ili savijača?
I da ne lutam ukucam ja u ChatGPT 'pita ili savijača' i dobih ništa.
A tek Google, strah me i spomenuti ga, te tako bi kako reče Mirjana, savijača i gotovo.
Tako vam dragi pratitelji, za danas prikazujemo savijače i to od mesa, sira, krumpira i jabuka. Za sve je zajedničko dobro, domaće razvučeno tijesto, A kako to postići?
Za tijesto glatko brašno
Za dobro tijesto koristimo glatko brašno za burek, a ako ga nema dobro je i glatko brašno 00, u Jošavi poznato kao dvica. Mirjana, za jednu savijaču, koristi 450 grama brašna u koje ulije 250 ml mlake vode, doda 6 žlica biljnog ulja te žlicu soli.
Sve to stavi u mikser i miješa petnaestak minuta, dok ne dobije glatku masu. Nakon toga, tijesto odvoji u dva podjednaka dijela i formira dvije kugle ili kak ona veli loptice, koje stavi na tacnu, svaku poulji i stavi sa strane da odstoje oko sat vremena.

Na stolnjak pospe brašno te tijesto razvuče na 50x50 cm, zatim naulji, pusti da odstoji petnaestak minuta da poslije ne puca te ga razvlači dok ne dobije tanko lisnato tijesto koje pokriva cijeli stol.
U međuvremenu polako priprema nadjev, o kojemu nešto poslije.


A onda ide korak dalje, jer je smjesa za savijaču već pripremljena. Nadjev stavlja na dva duža kraja tijesta te tijesto prereže na pola. Nakon toga tijesto polako, koristeći i stolnjak, okreće po dužini i kada je gotovo, tu dugačku rolu ili štrucu, pažljivo stavlja u nauljenu tepsiju, počevši od sredine, savijajući odnosno radeći krugove.
A zavisno od nadjeva, brzo možete imati burek, sirnicu, krumpirušu ili savijaču od jabuke.

Za dobar burek potrebno je meso junetine koje se nareže na kockice, potom se dinsta. Kada je gotovo, pažljivo se izvadi iz zdjele te na ostatak masnoće stavi isto na kockice narezani luk, koji se prži dok ne požuti i zatim se u to vrati meso.
Kada se meso ohladi, doda se Vegeta, sol, papar i dobro promiješa. Nakon toga se meso stavi po dužini tijesta koje se, kao što smo rekli, podijeli na dva dijela, te se zarola po dužini. U pouljenu tepsiju radite zmijoliko motanje te kada je tepsija puna, stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva Celizijusovih i pecite dok ne se ne dobije zlatna boja. Burek je gotov i poslužite ga uz čašu jogurta ili kiselog mlijeka.
Sirnica ili pita sa sirom
Za savijaču sa sirom ili sirnicu potrebno je 0,5 kg svježeg kravljeg sira, po mogućnosti malo starijeg, ocijeđenog. U njega stavite tri kokošja jajeta, malo vrhnja i soli.
Dobro promiješajte i dobiti će te zlatno žutu smjesu zbog domaćih jaja. Postupak rolanja je isti kao i kod sira. Kada je sirnica gotova i stavljena na stol, po površini možete staviti malo šećera, ako volite slađu varijantu. Mi to izbjegavamo, a uz sirnicu će isto dobro doći jogurt ili kiselo mlijeko.
Pita od krumpira
Za savijaču od krumpira ili krumpirušu koristite crveni krumpir koji izrežete na sitne kockice. U zdjeli dinstajte luk te ga ostavite da se ohladi. Onda ga pomiješajte s krumpirom te dodajte Vegetu i papar. Dobro promiješajte te stavite na tijesto, zarolajte i stavite u pouljenu tepsiju. I pecite isto na 180 0C dok ne dobije zlatnu boju.
Pita od jabuka
Za savijaču od jabuka, birajte kiseliju jabuku, nebitna je sorta te je nama dobro došla ona poklonjena od Ledinskog koji i u zasluženoj, veli on, velikoj mirovini, se bavi i proizvodnjom jabuka.
Znači, jabuku ogulite te je izrendajte na krupnije i pustite da odstoji da pusti tekućinu. Dodajte malo šećera i cimeta, ali i usitnjenog oraha i prezle. Promiješajte i složite zamotuljke. Kada je savijača pečena, po volji dodajte šećer u prahu.
I ne zaboravite, ovako se radi u Grgić kuhinji kojom ravna supruga Mirjana, a pažljivo zapisuje i dosađujem… ja. Dajte malo kreativnosti i neka krumpiraša bude samo iz vaše kuhinje jer vi to radite i vama je najukusnija!
POGLEDAJTE VIDEO Iz grgićeve kuhinje: Recepti i priče koje mirišu na tradiciju i djetinjstvo