Džamijska ruta / Prijeti li nam nova migrantska kriza u kojoj bi Hrvatska mogla izvući deblji kraj?

Voditelj austrijskoj odjela za azil i migracije pri ministarstvu unutarnjih poslova ovu je migrantsku rutu nazvao džamijskom rutom

3.6.2018.
18:36
VOYO logo

Krijumčaru koji je odbijao zaustaviti se pred policijom pri čemu je teško ranjeno dvoje djece, određen je jednomjesečni istražni pritvor u Karlovcu. Policija za sada ne otkriva detalje o eventualnim pomagačima. Države članice Schengenske zone ubrzano pripremaju odgovor na novu migrantsku krizu. U dogovorima s Austrijom, Italijom i Slovenijom, Hrvatska bi mogla izvući deblji kraj.

"Odredila sam istražni zatvor po tri zakonske osnove. Znači zbog opasnosti od bijega, zbog opasnosti od ponavljanja djela i posebno teških okolnosti djela što je i detaljno obrazloženo osumnjičeniku, a odbijen je prijedlog odvjetnika za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke", navodi sutkinja istrage Sanda Janković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uhićen je kod Srba jer se pokušavao vratiti u selo kako bi napunio mobitel i javio se svojim pomagačima. Njegov profil na Facebooku danas je uklonjen, a ondje se moglo vidjeti kako je radio i za jedno srpsko prijevozno poduzeće.

Migranti koji se trenutno nalaze s druge strane granice, u Bosni i Hercegovini imaju velikih problema sa svrabom i ušljivosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo 80 slučajeva. To je jedno stabilno stanje dok smo ih smjestili na jedno mjesto i dok su se epidemiološke službe malo aktivirale, to se stavilo pod kontrolu. Ono što čekamo, poslali smo zahtjev prema višim razinama vlasti, takva je procedura da nam zavoda za javno zdravstvo i ministar daju suglasnost da proglasimo epidemiju", govori Hazim Kapić, ministar zdravstva unsko-sanskog kantona.

Svakoga dana u BiH ilegalno dođe oko 150 migranata. Svi oni pokušavaju proći preko Hrvatske do Schengena. Slovenija, Austrija i Njemačka najglasnije su u porukama kako više ne žele primati migrante te da zatvaraju svoje granice. One koji ilegalno dođu vratit će u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko se oni zatvore hoće li se i Hrvatska zatvorit? Ako se netko dalje od Hrvatske zatvori onda Hrvatska ima dvije opcije. To je da ne dopusti ilegalno ulaženje, boravak i kretanje u RH ili da postane hot spot. Hrvatska neće postati hot spot", izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Voditelj austrijskoj odjela za azil i migracije pri ministarstvu unutarnjih poslova ovu je migrantsku rutu nazvao džamijskom rutom. Objašnjava kako džamije duž rute pomažu migrantima na njihovu putovanju do zapadne Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo