‘ZAMIJENIT ĆE GA VEĆ NETKO’ /

Milanović komentirao odlazak ministra financija: ‘On je relativno korektan. Nije bio antipatičan. Barem nije meni, to je velika stvar…’

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović komentirao je odlazak ministra financija Zdravka Marića, uhićenje Tomislava Tolušića i podizanje ocjene svome sinu

7.7.2022.
19:41
VOYO logo

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ponovno se obrtio javnosti večeras iz Nuštra. Kao i uvijek, komentira najnovija zbivanja u zemlji, a ovoga se puta osvrnuo na ostavku ministra financija Zdravka Marića.

"Ha, čovjek je otišao. To je njegovo pravo. Ne znam nikakve detalje, ne znam razloge zašto je dao ostavku. Zamijenit će ga već netko. To je, nažalost, sve više i više tehnički posao. Zadnje bezobrazne mjere smo radili mi kad smo morali ići u rat s bankama 2013., 2014. i 2015. godine", poručio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nije bio antipatičan'

"Marić je relativno korektan. Ja tu, nažalost, imam i malo osobnoga, jer su mene njegovi suradnici proganjali da sam uzeo nekakav kredit, dok je on u isto vrijeme uzeo kredit u državnoj banci s kamatom duplo manjom nego ja. Ja taj kredit i dalje plaćam, on je otišao iz Vlade, zadržao je taj kredit, onda je Most tražio da ode... Dakle, zbog toga se u politici gubi glava u Zapadnoj Europi. Hrvatska još, nažalost, nije na toj razini.

Image
VIDEO: NIKAD EMOTIVNIJI MARIĆ /

Pogledajte trenutak kada je Mariću glas zadrhtao: Nikad ga nismo vidjeli ovakvog

Image
VIDEO: NIKAD EMOTIVNIJI MARIĆ /

Pogledajte trenutak kada je Mariću glas zadrhtao: Nikad ga nismo vidjeli ovakvog

Kažem, ovo je osobna nota. Meni je šef njegov, tadašnji ministar financija, prigovarao da sam preplatio svoj kredit, što i jesam. Mislim, kao zadnja budala sam uzeo kredit u zapadnoj banci za stan, dok je njegov pulen kao predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske poštanske banke dobio kredit s kamatom od tri posto. To je to. To je Hrvatska", dodao je predsjednik, osvrnuvši se na optužbe tijekom kampanje na proteklim predsjedničkim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Morao sam ovo spomenuti, jer ne bih pridavao nikakva posebna svojstva Mariću. On je bio srednji menadžer u Agrokoru, kod Ivice Todorića. Dijelio je sobu s jednim fond menadžerom, koji je privatni poduzetnik, za razliku od Marića. Ali, želim mu sve najbolje u životu. Nije bio antipatičan. Barem nije meni, to je velika stvar", ustvrdio je Milanović.

'O svemu odlučuje jedan čovjek'

Na upit novinara je li korektno otići na prekretnici u ekonomiji i u tijeku inflacije Milanović je poručio da nitko ne bi trebao to precjenjivati. "Nažalost, u ovoj Vladi o svemu odlučuje jedan čovjek i za sve se pita samo njega. Dakle, tu nema nikakve ravnoteže. Oni koji mu daju bezuvjetnu podršku, a nisu iz njegove stranke, preuzimaju odgovornost za sve što ne valja. To je njhivo problem. Prema tome, neće se ništa promijeniti. Gospodin koji dolazi će raditi isto, posebno u svjetlu ulaska Hrvatske u eurozonu. Tu autonomije više nema. Kad kažem da to možete raditi vi, malo pretjerujem", osvrnuo se Milanović i na Marićevog nasljednika, Marka Primorca.

"Nažalost, tako je. To je jedna dinamika približavanja, integracije i preplitanja s EU. Gospodin Marić je, kako da kažem, cijeli život radio u sustavu", rekao je i ustvrdio da u privatnom sektoru nije radio nikad. Dodaje da mu je jasno da se nitko ne želi zadržati na funkciji ministra financija. "Mogao je Plenković mogao zadržati za sebe tu poziciju pa da bude sve", rekao je MIlanović.

'Osveta loših učenika'

Komentirao je i današnje uhićenje bivšeg ministra poljoprivrede, Tomislava Tolušića. "Još jedan. Ja sam bio premijer, DORH je bio isti, imao je bolje vodstvo, ali moj šef ureda je optužen za nešto prosto nevjerojano, radi dnevnica. Meni nitko nije nastradao od suradnika, nije bilo sumnji, optužnica. Ili smo se super prikrivali ili nismo krali. Ne znam kako ljudi spavaju", pita se on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se na kraju i na aferu s namještanjem zaključne ocjene svome sinu. Istaknuo je da je Ana Hanžeković, vlasnica Hanza medije, išla u gimnaziju i kako se radi o osveti loših učenika.

"Moj sin može pasti razred, samo neka javnost čuje što imam reći", istaknuo je i progovorio o navodnom namještanju od strane Borisa Hanžekovića jer mu je kći išla na produžnu. "Govorio je da će ju ispisati samo neka ju puste", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo